ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κουρέτας για πλημμυρισμένες εκτάσεις στην Κάρλα: Σήραγγα προς το Αιγαίο (ΦΩΤΟ)
Στη σκιά της αναγγελίας για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης Υδάτων

Στη σκιά της αναγγελίας για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης Υδάτων που θα συμπεριλάβει σε μία ομπρεέλα για όλη τη Θεσσαλία τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρετας, παρουσιάζει σήμερα τι προγραμματικές του θέσεις για την γεωργική ανάπτυξη και την ανάταξη της Θεσσαλίας στο ξενοδοχείο Imperial.
Στα αξιοσημείωτα η πρόταση που επεξεργάστηκε η ομάδα των επιστημόνων που πλαισιώνουν το νέο περιφερειάρχη για τις εκτάσεις 180.000 περίπου στρεμμάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό στην Κάρλα και η οποία έχει να κα΄νει με την κατασκευή σήρταγγας διαμέτρου 10 μέτρων με όδευση 10,5 χιλιομέτρων των νερών προς το Αιγαίο στην περιοχή Κεραμιδίου- Καμάρι.
Την πρόταση είχε για πρώτη φορά αναφέρει ο εκ των συνεργατών του νέου περιφερειάρχη Νίκος Δαναλάτος στο "Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας"
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε το «Πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας» που συντάχθηκε από την ομάδα Καθηγητών ΑΕΙ και εμπειρογνωμόνων του νέου εκλεγμένου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.
Το πρόγραμμα αφορά στη διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλία και την ανασυγκρότησή της, μετά τις πλημμύρες. Στην παρουσίαση που διεξάγεται στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Grecotel Larissa Imperial (Φαρσάλων 182, Λάρισα 413 35), διατυπώνεται και επεξεργασμένη πρόταση για την βιώσιμη προοπτική της παρακάρλιας περιοχής.

Στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες και τη σύμφωνη γνώμη της διεπιστημονικής Επιτροπής απαιτείται αλλαγή της όλης προσέγγισης αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών, η οποία προφανώς θα είναι κοστοβόρος και χρονοβόρος. Αναφορικά με τη διαχείριση πλημμυρών, πρέπει να υιοθετηθεί ένα πρωτόκολλο 3 επιπέδων ασφαλείας, το οποίο συμπεριλαμβάνει:
1) Πρόληψη πλημμυρών
2) Διεπιστημονική διακυβέρνηση και
3) Βελτιωμένη έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων.

Δεδομένης αυτής της νέας απειλής ακραίων καιρικών φαινομένων, υστερούμε και στα τρία αυτά επίπεδα ασφαλείας. Συνοπτικά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζήτημα και τεχνικό και διοικητικό.
- Επίπεδο ασφαλείας 1: Πρόληψη: Η ύπαρξη ισχυρών προστατευτικών μέσων και υποδομής που μπορούν να προλάβουν πλημμύρες και με αυτά τα ακραία και ξαφνικά επίπεδα βροχοπτώσεων.
- Επίπεδο ασφαλείας 2: Διοίκηση: Η ύπαρξη διαλειτουργικής διοίκησης με αντικείμενο τους ποταμούς, τη άρδευση και τον χωρικό σχεδιασμό.
- Επίπεδο ασφαλείας 3: Διαχείριση κρίσεων / Άμεση ανταπόκριση: Σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η πολιτική προστασία πρέπει για την ακρίβεια να κινητοποιηθεί ΠΡΙΝ καν ξεκινήσει η κακοκαιρία, απαιτώντας πολύ έγκαιρα συστήματα προειδοποίησης και ειδική εκπαίδευση τόσο των στελεχών έκτακτης ανάγκης όσο και των πολιτών.
H διεπιστημονική επιτροπή της Περιφέρειας –όπως αναφέρθηκε- συμφωνεί με τις διαπιστώσεις των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων και θα κινηθεί προς την υλοποίηση των ανωτέρω προτάσεων.











- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.04.2026 | 21:01
Μητσοτάκης: Τα 36 δις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα είχαν επενδυθεί χωρίς επιτελικό κράτος, δεν γίνεται πολιτική στα κουτουρού - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.04.2026 | 20:49
Δομικές προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής γεωργίας: Ένας κλάδος σε… σταυροδρόμι - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 20:45
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου «ZAGORIN», Θεμιστοκλής Βαλασσάς - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2026 | 20:31
Συμπαράταξη Λαρισαίων: Ποιος θα υπερασπιστεί την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας; - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2026 | 19:31
Τάκης Θεοδωρικάκος: «Έμπρακτη στήριξη νέου παραγωγικού προτύπου στη Θεσσαλία με ενίσχυση βιομηχανίας και καινοτομίας» - ΕΛΛΑΔΑ | 28.04.2026 | 19:22
«Μανιφέστο» πριν τις σφαίρες: «Μου φέρθηκαν σαν λυσσασμένο σκυλί και θα τους δαγκώσω στα γραφεία τους» - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 19:13 | video
Επίβλεψη Μπέου στις εργασίες αποκατάστασης του δρόμου Αθηνών- πλαζ Αλυκών ώστε να είναι έτοιμος ως την Πρωτομαγιά (ΦΩΤΟ+video - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2026 | 19:01
Παρέμβαση E. Λιακούλη στη σύσκεψη για διατηρητέα και οικία Αλεξάνδρου: « Δυστυχώς… δεν μπόρεσαν!»
- ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 16:31
Ανατροπή στον καιρό: Omega Block και La Niña χτυπούν – Πότε έρχεται ψυχρή εισβολή, κίνδυνος παγετού στα δέντρα - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 14:14
Μαγνησία: Δεν άντεξε την απώλεια της κόρης της και αυτοπυρπολήθηκε! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.04.2026 | 11:59
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό αρχές Μάη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας- αύριο πιο σαφής πρόβλεψη για πρωτομαγιά (video) - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2026 | 21:47
Σοκ σε Αλμυρό, Ν. Αγχίαλο – 44χρονη μητέρα δύο παιδιών σκοτώθηκε σε τροχαίο με μηχανάκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.04.2026 | 11:00
Επικαιροποίηση από Φάνη Τακούδη: Βροχερή πρωτομαγιά με χιόνια στα ορεινά και ψύχρα στη Θεσσαλία (video) - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 09:44
Θρήνος στη Μαγνησία: Αυτή είναι η 44χρονη μητέρα που σκοτώθηκε-Είχε πάρει χθες για πρώτη φορά το μηχανάκι της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.04.2026 | 08:23
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 14:30
Σεισμός στην Σκιάθο – Έγινε αισθητός στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed