ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Xρονοδιάγραμμα για την κατασκευή νέων στάβλων στις πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας στα αιτήματα κτηνοτρόφων
Για κατάσταση ασφυξίας στον πρωτογενή τομέα μιλά ο κτηνοτροφικός κόσμος και για επιδείνωση της κατάστασης

Συνεδρίαση Δ.Σ. Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.)
Συνεδρίασε την Πέμπτη 23.11.2023 και ώρα 12:00 μ. στα γραφεία του Συνδέσμου (Μάρνη 34, 3ος όροφος – Αθήνα) το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως :
- Η κατάσταση της κτηνοτροφίας σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο, Φθιώτιδα κ.α. και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών, το τεράστιο πρόβλημα της επάρκειας και του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, που οξύνεται συνεχώς και σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργείται κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.
Το ΔΣ του ΣΕΚ ζητά ουσιαστική στήριξη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία και στην πολιτική ηγεσία. Τονίζεται ότι, είναι θέμα επιβίωσης πλέον, όταν δεν έχουν αποδοθεί, σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων καθώς και η ενίσχυση των 6.000 € για την κύρια κατοικία (επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής) και κάλυψης των πρώτων αναγκών (600 ευρώ).
Για την κατασκευή των στάβλων στις πληγείσες περιοχές και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από το ΥπΑΑΤ, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 5.2 προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πότε το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΚ ζητάει οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν τουλάχιστον με:
- 250 ευρώ, ανά αρσενικό & θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
- Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
- Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.
- Οι τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν
Εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για:
- την τακτική πίεσης των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.
- τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.
Επισημαίνεται από το Δ.Σ. ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας.
Διεκδικούμε οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι: για το πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό τουλάχιστον, για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.
- Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, όπως οι νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, έχουμε προτείνει έγκαιρα, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.
Για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση προτείνουμε:
Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:
- για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο,
- για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο,
- για τις υπόλοιπες περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο,
- για τις αρνάδες αναπαραγωγής: 10 €/αρνάδα.
Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν :
- για τις αγελάδες : 200€ /ζώο.
- για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€/ζώο.
- για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο.
- για τις μοσχίδες αναπαραγωγής :500€ /ζώο.
- Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζητάμε:
α) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των πτηνοκτηνοτρόφων.
β) ειδική ρύθμιση όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των κτηνοτρόφων ώστε να αποπληρώνονται με βάση τη δυνατότητα που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, αφού γίνει διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρώνεται σε δέκα χρόνια.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.12.2025 | 21:38
Με τα τρακτέρ στην άκρη, να ληφθούν μέτρα ασφαλούς διέλευσης των εκδρομέων μέσα από τα μπλόκα καλούν την κυβέρνηση - ΒΟΛΟΣ | 22.12.2025 | 21:35
Αγροτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Λεχωνίων – Δυναμική κινητοποίηση αγροτών του Πηλίου παρά τη βροχή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 21:19
Συνάντηση Δημάρχου Λαρισαίων με κατοίκους της οδού Βόλου -Μαμάκος: «Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 20:23
Διευκρινίσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαδικασία ενστάσεων σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ και για το Μέτρο 23 - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 20:17
Δ. Κουρέτας: Το παράδειγμα της Πολωνίας...Οι φθηνές τιμές των διατροφικών προϊόντων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 20:02
Κτηνοτρόφοι: Ποια χρέη μπαίνουν στον «πάγο» – Τι πρέπει να γνωρίζουν - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 18:09
Αλωσε την Τρίπολη η ΑΣΑ και χτυπάει στα ίσα την άνοδο (0-1) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 17:03
Μπλόκα αγροτών: Άνοιξαν οι σήραγγες των Τεμπών
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 08:58
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.12.2025 | 08:55
Σάλος με την «χρυσή» αγρότισσα από τα Τρίκαλα που εισέπραξε πάνω από 1 εκ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 16:27
Σήραγγες Τεμπών: Έφτασαν δεκάδες ταξί της Μαγνησίας εκφράζοντας συμπαράσταση στους αγρότες (ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.12.2025 | 14:11
Έκλεισαν τις σήραγγες των Τεμπών μόνο για φορτηγά οι αγρότες και η αστυνομία και για ΙΧ– (ΦΩΤΟ +video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 09:05
Οικονομική στήριξη στην καλλιέργεια της μηδικής, λόγω της ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 11:59
Λαμπρά εγκαίνια για τον όμιλο Γουλιώνη στα καταστήματα Pet Shop και περιφράξεις (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 08:47
Στις 11:30 και για 5 ώρες ο αποκλεισμός στις σήραγγες των Τεμπών μόνο για φορτηγά-ανοίγουν αύριο για τους εκδρομείς - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 12:22
Καθ- οδόν οι αγρότες με δεκάδες τρακτέρ για να κλείσουν τη σήραγγα των Τεμπών, για τα φορτηγά (ΦΩΤΟ+video)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed