ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αυγενάκης: Δυο νέα προγράμματα κάλυψης απώλειας εισοδήματος για αγρότες της Θεσσαλίας
εντολή του πρωθυπουργού είναι να γίνουν τα πάντα για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας

Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας θα εξαγγείλει σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης σε εκπροσώπους των Αγροτών των περιοχών γύρω από την Κάρλα, με τους οποίους συναντήθηκε.
Το ένα πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό.
Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς.
Μάλιστα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας, με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευθεί, γι’ αυτό και σε ελάχιστο χρόνο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα γι’ αυτούς που τα χωράφια τους δεν είναι πλημμυρισμένα, αλλά δεν μπορούν να παράξουν», είπε ο κ. Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.
Πρόσθεσε ακόμη οτι εντολή του πρωθυπουργού είναι να γίνουν τα πάντα για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας.
«Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής επενδύσαμε στη συνέπεια και στην αξιοπιστία», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα θα ανακοινωθούν όταν είναι ολοκληρωμένα και έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την ΕΕ. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και θα είμαστε μαζί με προτάσεις και συζητήσεις».
Οι αγρότες αναγνώρισαν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν συνεπέστατο στις μέχρι τώρα εξαγγελίες του, ενώ έθεσαν μια σειρά επί μέρους προβλήματα τα οποία αναφύονται με την πάροδο του χρόνου.
Ήδη, ως αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί για ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή 123,5 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΛΓΑ έχουν μεταφερθεί για την κάλυψη των ζημιών 260 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημάνθηκε στα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα λειτουργεί γραφείο πληροφοριών, στο οποίο οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν διευκρινίσεις επί των αποζημιώσεων που εισέπραξαν, ή να καταγράφουν πιθανά λάθη.
Παράλληλα, τρέχουν μια σειρά από μέτρα, όπως το 5.2 για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή στάβλων, τα διευρυμένα -και με τους επιλαχόντες- Σχέδια Βελτίωσης, καθώς και η αποζημίωση αλιέων ή ακόμα κι εκείνων που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, πάντα με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο.
Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία των βουλευτών Θεσσαλίας της ΝΔ, Χρ. Κέλλα, Χρ. Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή
Πηγή: ertnews.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 10:23
Φωτιά στη Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος, σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και ο αδελφός του - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 10:08
Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος από φωτιά στο σπίτι του – Στο νοσοκομείο ο 6χρονος αδελφός και ο πατέρας του - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.12.2025 | 09:55
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης σε χριστουγεννιάτικη διάθεση – Οι ευχές κάτω από το στολισμένο δέντρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.12.2025 | 09:43
Ρεβεγιόν στα μπλόκα για τους αγρότες – Νέα πανελλαδική σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.12.2025 | 20:13
Η Hellenic Train ανέβασε χριστουγεννιάτικη κάρτα η οποία εξόργισε τον Νίκο Πλακιά: «Αρρωστημένη συμπεριφορά» - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:36
Καιρός: Από τα «φθινοπωρινά» Χριστούγεννα στην «ψυχρή» Πρωτοχρονιά - Πότε αλλάζει το σκηνικό - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:33
Βέροια: Διαλύθηκε το αυτοκίνητο του 22χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο - Βίντεο και φωτογραφίες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.12.2025 | 14:17
Χριστούγεννα στα μπλόκα κάνουν οι αγρότες: Στην άκρη τα τρακτέρ για να διευκολυνθούν οι εκδρομείς
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.12.2025 | 10:58
Τακούδης έκτακτη επικαιροποίηση: Πάμε για χιόνια από 2 μέχρι 7 Γενάρη στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:53
«-Εφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:37
Ουρές Λαρισαίων για να παρακολουθήσουν τη δεύτερη λειτουργία των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 13:54
H Λαρισαία Κωνσταντίνα-Ερμίνα Σούκου στον θρόνο της Miss Young 2025 - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 13:45
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης τα «έβαλε» ξανά με αυτούς που υιοθετούν ζώα και με τα ρούχα των κοριτσιών - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:36
Καιρός: Από τα «φθινοπωρινά» Χριστούγεννα στην «ψυχρή» Πρωτοχρονιά - Πότε αλλάζει το σκηνικό - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:25
Τα τσιμεντένια στηθαία για ασφαλή διέλευση διχάζουν τα αγροτικά μπλόκα - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 11:24
Θρίλερ με την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πορροΐων -Χτενίζουν την περιοχή αναζητώντας ίχνη











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed