ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Πότε ξεκινούν τα επιβατικά δρομολόγια των τρένων Αθήνα-Λάρισα-Θεσσαλονίκη – Τι αποφασίστηκε
Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν τα επιβατικά δρομολόγια στο σύνολο της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν τα επιβατικά δρομολόγια στο σύνολο της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη με παρεμβάσεις στα σημεία που έχουν πληγεί από τις καταστροφές, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα θα επαναλειτουργήσουν οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές της ίδιας γραμμής.
Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 7ου Thessaloniki Summit 2023 τονίζοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου με την πλήρη αποκατάσταση να εκτιμάται στις αρχές του 2025.
Κατά την ομιλία του επισήμανε ότι κατανοεί την ανασφάλεια και την καχυποψία των πολιτών της Θεσσαλονίκης ως προς την έγκαιρη υλοποίηση των έργων υποδομής ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι το μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 με το τελευταίο διάστημα να έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες. Αναφορά έκανε και στη σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με το σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πηγές χρηματοδότησης που αξιοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υποστήριξη των έργων που υλοποιούνται και προγραμματίζονται.
Οι επτά χρηματοδοτικές πηγές για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών στη χώρα μας ως εξής:
· Οι πόροι, από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, της νέας προγραμματικής περιόδου.
· Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την υφιστάμενη κατανομή πόρων και την ανακατανομή ποσών.
· Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
· Η δανειοδότηση – με καλούς όρους – από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
· Η χρηματοδότηση των έργων μέσα από ένα πιο υγιές και σταθερό – σήμερα – τραπεζικό σύστημα.
· Η αξιοποίηση πόρων μέσα από τον υφιστάμενο και τον μελλοντικό Μηχανισμό υπό τον τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).
· Η άντληση πόρων από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσα από την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου, που σταθερά δημιουργείται τα τελευταία χρόνια.
«Μέσα από αυτά, τις επτά χρηματοδοτικές πηγές, έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον τομέα υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Σημείωσε ακόμη ότι έχουν προγραμματιστεί, από το 2019, έργα που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, πολλά από τα οποία σήμερα είτε έχουν παραδοθεί, είτε υλοποιούνται, είτε δημοπρατούνται, είτε συμβασιοποιούνται, είτε δρομολογούνται, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με τη συμμετοχή και συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω – μεταξύ άλλων – των παραχωρήσεων και των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. «Αυτή η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα του 2030, απαιτεί σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
thessatoday.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 13:39
Η Ελλάδα υποδέχθηκε με τιμές τη φρεγάτα «Κίμων» -Μητσοτάκης: Χρέος να παραδώσω μια πατρίδα ασφαλέστερη από ό,τι την παρέλαβα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:06
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα-8 νέα κρούσματα στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 12:57
Δευτέρα το ραντεβού των αγροτών της πανελλαδικής μπλόκων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 12:53
Κώστας Τσιάρας: Χωρίς διάλογο δεν διαμορφώνονται εθνικές θέσεις για τον πρωτογενή τομέα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 12:43
Βουλή: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η πρόταση Μητσοτάκη για σύσταση διακομματικής για τα αγροτικά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 12:36
Δέσμευση Βρούτση για 1 εκατομμύριο ευρώ για τη βελτίωση του Δημοτικού Σταδίου Kαρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 12:29
Άνοιξαν την αερογέφυρα στον μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες - πως γίνεται η κίνηση προς Θεσσαλονίκη
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 11:13
Τακούδης: Χιόνια και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας από Κυριακή μέχρι Τετάρτη- θα χιονίσει και στη Λάρισα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.01.2026 | 10:14
Άφησαν τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Νίκαιας και πήγαν στο Μαξίμου- δείτε πως τα βρήκαν σήμερα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.01.2026 | 09:50
Tροχαίο με έναν νεκρό σε παράκαμψη στην Εθνική οδό Θήβας-Λιβαδειάς - Ο δρόμος ήταν κλειστός λόγω μπλόκων - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 10:38
Παρλάντζας: Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. για την ευλογιά- λύση για τη μηδική με 30 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 18:07
«Θα έπρεπε να ντρέπονται, δείχνουν πόσο μικρά ανθρωπάκια είναι» -Αιχμές από τον αγρότη που του βανδάλισαν το τρακτέρ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.01.2026 | 15:40
Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά: «Κλειδώνει» η συνάντηση με Μητσοτάκη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.01.2026 | 16:16
«Ναι» σε συνάντηση με Μητσοτάκη με ανοιχτούς δρόμους αποφάσισε η πανελλαδική, χωρίς συλλαλητήριο στην Αθήνα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
