ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Πότε ξεκινούν τα επιβατικά δρομολόγια των τρένων Αθήνα-Λάρισα-Θεσσαλονίκη – Τι αποφασίστηκε
Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν τα επιβατικά δρομολόγια στο σύνολο της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν τα επιβατικά δρομολόγια στο σύνολο της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη με παρεμβάσεις στα σημεία που έχουν πληγεί από τις καταστροφές, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα θα επαναλειτουργήσουν οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές της ίδιας γραμμής.
Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 7ου Thessaloniki Summit 2023 τονίζοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου με την πλήρη αποκατάσταση να εκτιμάται στις αρχές του 2025.
Κατά την ομιλία του επισήμανε ότι κατανοεί την ανασφάλεια και την καχυποψία των πολιτών της Θεσσαλονίκης ως προς την έγκαιρη υλοποίηση των έργων υποδομής ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι το μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 με το τελευταίο διάστημα να έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες. Αναφορά έκανε και στη σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με το σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πηγές χρηματοδότησης που αξιοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υποστήριξη των έργων που υλοποιούνται και προγραμματίζονται.
Οι επτά χρηματοδοτικές πηγές για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών στη χώρα μας ως εξής:
· Οι πόροι, από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, της νέας προγραμματικής περιόδου.
· Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την υφιστάμενη κατανομή πόρων και την ανακατανομή ποσών.
· Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
· Η δανειοδότηση – με καλούς όρους – από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
· Η χρηματοδότηση των έργων μέσα από ένα πιο υγιές και σταθερό – σήμερα – τραπεζικό σύστημα.
· Η αξιοποίηση πόρων μέσα από τον υφιστάμενο και τον μελλοντικό Μηχανισμό υπό τον τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).
· Η άντληση πόρων από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσα από την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου, που σταθερά δημιουργείται τα τελευταία χρόνια.
«Μέσα από αυτά, τις επτά χρηματοδοτικές πηγές, έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον τομέα υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Σημείωσε ακόμη ότι έχουν προγραμματιστεί, από το 2019, έργα που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, πολλά από τα οποία σήμερα είτε έχουν παραδοθεί, είτε υλοποιούνται, είτε δημοπρατούνται, είτε συμβασιοποιούνται, είτε δρομολογούνται, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με τη συμμετοχή και συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω – μεταξύ άλλων – των παραχωρήσεων και των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. «Αυτή η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα του 2030, απαιτεί σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
thessatoday.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 21:36
Πληρώθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 δικαιούχους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 21:19
Ένας Άγγλος με ποδήλατο στην… κορυφή των Αγράφων - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 21:13
Δήμος Λαρισαίων: Αντίθετο το Δ.Σ. σε μετατροπή υπάρχοντος σχολείου σε Καλλιτεχνικό - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2026 | 20:48
Σοκ στη Ζαγορά: Αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι της και πέθανε 51χρονη! - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 20:42
Μ. Καρυστιανού : Αναγκαία η αλλαγή έδρας της δίκης των Τεμπών – «Για το κόμμα έχει γίνει ντόρος γιατί υπάρχει φόβος» - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 20:39
Συνάντηση για το Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί 2026 - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2026 | 20:33
Άρση απαγόρευσης κατανάλωσης νερού στην Μακρινίτσα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 20:27
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για τον 55ημερο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2026 | 11:40
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.01.2026 | 14:28
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης της ευλογιάς -Τι ισχύει, σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2026 | 12:35
Θλίψη στα παράλια της Λάρισας – Ιδιοκτήτης ταβέρνας έφυγε από την ζωή στα 56 του - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.01.2026 | 10:53
30 μήνες μετά τον Daniel, τα έργα που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση για τη Θεσσαλία, δεν έχουν προχωρήσει - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.01.2026 | 19:23
Δύο καθηγητές Κτηνιατρικής με διαφορετική άποψη για το εμβόλιο ευλογιάς (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.01.2026 | 11:31 | video
Ξεπέρασε το ένα μέτρο το χιόνι στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα-ανοιχτοί οι δρόμοι (ΦΩΤΟ+video)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
