ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Παγώνη: Σε έξαρση το «κοξάκι» – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
«Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί

Την προσοχή των γονιών για τον ιό «κοξάκι», εφιστά η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως «οι επιπλοκές είναι σπανιότητες αλλά πολύ σημαντικές».
«Είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση η “κοξάκι” σε πολλές πόλεις (Λάρισα, Πύργος)», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας όμως ότι «ο ιός κοξάκι κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι σε έξαρση».
«Οι επιπλοκές είναι σπανιότατες αλλά δύσκολες. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα»
Όπως ανέφερε «σε ποστοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα. Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό».
Όπως είπε «οι επιπλοκές είναι σπανιότατες αλλά πολύ σημαντικές. Είναι δύσκολες. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα».
Με το αντισηπτικό στη σχολική τσάντα
Η ίδια σημείωσε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν «πάντα μέσα στην σχολική τσάντα αντισηπτικό» γιατί όπως εξήγησε, το «κοξάκι» μεταδίδεται με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα και μένει πάνω στις επιφάνειες.
Οι γονείς, όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία δεν πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο για να αποφευχθεί η μετάδοση. Τα συμπτώματα της κοξάκι διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν.
Συστάσεις για εμβολιασμό
Για το εμβόλιο της γρίπης συνέστησε να γίνει άμεσα γιατί ξεκινά η περίοδος έξαρσης και για τη δημιουργία αντισωμάτων απαιτούνται 15 ημέρες. «Οι άνω των 65 ετών που δεν θέλουν να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης ας κάνουν τουλάχιστον το απλό» συνέστησε η κα Παγώνη.
Για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σημείωσε, σύμφωνα με την ertnews, πως το επικαιροποιημένο «πιάνει όλα τα στελέχη» και επισήμανε πως «είναι αρκετοί που έχουν νοσήσει με Covid. Κάθε οικογένεια έχει και περιστατικό. Απλώς τους δίνουμε οδηγίες από το τηλέφωνο και τους έχουν σώσει τα αντιικά φάρμακα. Έχουμε νοσηλείες στις απλές κλίνες, μικρή αύξηση στους διασωληνωμένους, αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση»
Επιπλέον η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες στη χρήση αντιβιοτικών. Από τη μεγάλη χρήση τα συνηθίζεις. Όταν σου συμβεί κάποια σοβαρή λοίμωξη που πρέπει να πάρεις αντιβιοτικά δεν αντιδρά ο οργανισμός και παρουσιάζεις επιπλοκές».
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.02.2026 | 12:38
Ρένα Καραλαριώτου: Η αντιστροφή του brain drain αποτελεί εθνική συλλογική προσπάθεια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.02.2026 | 12:35
Προοπτικές δημιουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Καρδίτσα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 02.02.2026 | 12:30
Βιολάντα: Ερευνάται εάν η κακοκαιρία Daniel σχετίζεται με τον διαβρωμένο σωλήνα του εργοστασίου - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 12:15
Θάλασσα και στεριά έγιναν ένα στα παράλια του Δήμου Τεμπών από τη χθεσινή καταιγίδα (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.02.2026 | 11:55
Αγρότες: Πανελλαδική σύσκεψη την Τετάρτη στη Νίκαια- Στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο συλλαλητηρίου στην Αθήνα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 11:50
Ίμια, 30 χρόνια μετά – Πιλότος F4 αποκαλύπτει: Απογειωθήκαμε από την Λάρισα για να χτυπήσουμε Σμύρνη, Ίμια, Τουρκία - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.02.2026 | 11:46
Μητσοτάκης για Συνταγματική Αναθεώρηση – Είναι καιρός να τολμήσουμε μεγάλες αλλαγές – Ποια άρθρα προτείνει - ΕΛΛΑΔΑ | 02.02.2026 | 11:38
Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία: Πλημμύρες, εγκλωβισμοί, καταστροφές – Ισχυρές καταιγίδες σε 5 περιοχές πριν υποχωρήσει
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:12
Πλημμύρισαν ξανά μετά 2 μήνες τα παράλια του δήμου Τεμπών στα Μεσάγγαλα - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 09:32
Άγρια επεισόδια στη Νέα Ιωνία μετά τον αγώνα του Βόλου με την ΑΕΛ – 10 προσαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 15:27
Πλημμύρισαν σπίτια από την κακοκαιρία στον Αγιόκαμπο Λάρισας -«Έριξε περισσότερο νερό απ- ό,τι στον Ντάνιελ» λέει o δήμαρχος - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 10:06
Άνδρας έπεσε μέσα αρδευτικό κανάλι στη Λάρισα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.02.2026 | 09:07
Τακούδης: ΠΟΣΟ DANIEL ΗΤΑΝ Ο BYRON; - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:33
Νερά της θάλασσας πλημμύρισαν παραλιακούς δρόμους στoν Αγιόκαμπο



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed