ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στη Βουλή η Θεσσαλία – Σύγκρουση Μητσοτάκη και αρχηγών για τον διαλυμένο κάμπο στις 22 Νοεμβρίου
Ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής – Ενημερώνει για την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης

Ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής – Ενημερώνει για την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές – Ολόκληρη η μελέτη της ολλανδικής εταιρίας
Το αίτημά του για ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις στη Θεσσαλία και ειδικότερα την πορεία των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές διαβίβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Η σύγκρουση των αρχηγών – όπως προδιαγράφεται για τις καταστροφές και στον θεσσαλικό κάμπο αλλά και στον Έβρο – προγραμματίζεται για την προσεχή Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου.
Το Μαξίμου, έχοντας στο συρτάρι και ερώτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τους πλημμυροπαθείς, με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση για απουσία σχεδίου στον διαλυμένο κάμπο, αναζητούσε ημερομηνία για να προκαλέσει στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, επιδιώκοντας απευθείας αντιπαράθεση.
Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς
Με δεδομένες τις εξελίξεις σχετικά με την έρευνα των Ολλανδών (της HVA International) στη Θεσσαλία αποφασίστηκε να μην υπάρξει καθυστέρηση, αντίθετα η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα παρουσίασης συγκεκριμένων στοιχείων. «Διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» είπε νωρίτερα ο Παύλος Μαρινάκης «είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα».
Το πόρισμα
Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και ανέβηκε ήδη στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Oλόκληρη η μελέτη εδώ
Το τελικό Master Plan, που αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, με σκοπό, όπως αναφέρεται, την αποτελεσματική λειτουργία της άρδευσης και μια ανθεκτική απέναντι σε πλημμύρες Θεσσαλία. «Έχουμε λάβει την επισήμανση από την ολλανδική εταιρία ότι πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το άρθρο 142Α
Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει τα εξής για τη διαδικασία:
1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» (άρθρο 143) να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.
2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.
5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 20:26
Στις φλόγες ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Βόλου που παρουσίασε βλάβη στην Εθνική-μετέφερε παιδάκι 12 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 20:20
Δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελίες για «θαμμένα» στοιχεία και αλλοίωση του χώρου - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 20:17
Koινή παρέμβαση πέντε δημάρχων για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών – Και ο δήμαρχος Τυρνάβου μεταξύ αυτών - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 20:10
Εργάτης καταπλακώθηκε από μηχάνημα στον Βόλο-τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι - ΕΛΛΑΔΑ | 06.04.2026 | 20:04
Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας με ταινία στο λαιμό μέσα σε χαντάκι - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.04.2026 | 19:51
Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο στη φέτα – Εκστρατεία εξαγωγής «fake τυριών» από τις ΗΠΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 19:47
Πλακιας: «Ο πραγματογνώμονάς σας έχει στα χέρια του τα βίντεο 3 χρόνια τώρα - Γιατί δεν τα δώσατε;» - ΔΙΕΘΝΗ | 06.04.2026 | 19:37
Το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν και η απάντηση της Τεχεράνης – «Συνεχίζουμε τον πόλεμο»
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 12:55
Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Στα 74 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση στο βαμβάκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.04.2026 | 14:09
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό από Μεγάλη Πέμπτη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:42
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 00:53
Μπαλτζώης: Ο Τραμπ «τελειώνει» Ιράν και NATO - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.04.2026 | 12:09
«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές» (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 18:58
«Σιγοβράζουν» οι βουλευτές της ΝΔ για τον χειρισμό της δεύτερης δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να κλείσουμε τα γραφεία μας;»












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed