ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απάντηση της Κομισιόν για την «καμπάνα» στην Ελλάδα – «Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις παραβιάσεις»
Για την ΕΕ σημασία έχει το αποτέλεσμα και, όσο η παράβαση είναι ακόμα σε εξέλιξη, η Κομισιόν λαμβάνει τα μέτρα της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, με την οποία διασφαλίζεται η καλή ετοιμότητα για τους κινδύνους πλημμύρας.
Αυτό δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιανς Ανταλμπέρ, ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των σχεδίων για τα ύδατα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, βάσει των οδηγιών: η μία αφορά στα σχέδια διαχείρισης των υδάτων και η άλλη στους χάρτες.
«Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας»
«Πρόκειται για δύο διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, επειδή οι νομικές υποχρεώσεις εμπίπτουν σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, εξετάζουμε και τα δύο και λαμβάνουμε μέτρα και διαδικασίες επί παραβάσει και για τα δύο», εξήγησε και προσέθεσε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Επιτροπής και των Αρχών των κρατών-μελών για τις διαδικασίες επί παραβάσει δεν δημοσιοποιείται.
Τόνισε, τέλος, ότι για την ΕΕ σημασία έχει το αποτέλεσμα και, όσο η παράβαση είναι ακόμα σε εξέλιξη,η Κομισιόν λαμβάνει τα μέτρα της.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα – «Καμπάνα» για τους χάρτες πλημμυρών
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ) και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ).
Σύμφωνα με την ΕΕ και οι δύο οδηγίες απαιτούν από τα κράτη-μέλη να επικαιροποιούν και να υποβάλλουν ανά εξαετία τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών και των κινδύνων πλημμύρας, αντίστοιχα.
Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού περιλαμβάνουν πρόγραμμα μέτρων που είναι καθοριστικά για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης όλων των υδατικών συστημάτων, όπως απαιτείται από την οδηγία. Τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας καταρτίζονται βάσει χαρτών οι οποίοι παρουσιάζουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με σενάρια πλημμύρας.
«Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», τονίζει η Κομισιόν και «η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την κυκλική οικονομία, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή».
Τον Φεβρουάριο του 2023, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλούσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να ολοκληρώσει την επανεξέταση των σχεδίων της για τα ύδατα. Ωστόσο, η επανεξέταση, η έγκριση και η υποβολή εκθέσεων για το τρίτο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και το δεύτερο σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας έχουν καθυστερήσει.
Για το λόγο αυτό, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.04.2026 | 01:03
Fuel Pass: Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ οι αιτήσεις μετά τη σημερινή κατάρρευση - ΕΛΛΑΔΑ | 07.04.2026 | 00:56
Η «ΕΛΛΗ» έβαλε πλώρη για την Κύπρο εξοπλισμένη με το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 06.04.2026 | 23:18
Στη σκιά του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» και το φετινό τηλεοπτικό Πάσχα: Τραγούδια, ταινίες, επαναλήψεις - ΕΛΛΑΔΑ | 06.04.2026 | 22:59
Ημαθία: Νεκρός 67χρονος μετά από πτώση αυτοκινήτου σε αρδευτικό κανάλι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 06.04.2026 | 22:46
Άρση ασυλίας ζητά η Παπακώστα και δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές υπό προϋποθέσεις - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.04.2026 | 22:40
Fuel Pass: Ανατροπή με τις αιτήσεις μετά το «κρασάρισμα», ποιοι θα μπαίνουν κάθε μέρα στην πλατφόρμα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.04.2026 | 22:36
«Όλες μου οι ενέργειες ήταν νόμιμες, είμαι αθώος» – Τι λέει ο πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ. Μελάς - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 22:13
Συνελήφθησαν βαρυποινίτες που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Βόλου – Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 20:10
Εργάτης καταπλακώθηκε από μηχάνημα στον Βόλο-μεταφέρθηκε χωρίς αισθήσεις στο νοσοκομείο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 10:43
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.04.2026 | 12:38
Τσιάρας: Δεν είναι ρουσφέτι να υπερασπίζεσαι τον αδύναμο πολίτη – Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 17:46
Μπαλούκας; 10 με 11 ευρώ το κιλό το αρνί στον κτηνοτρόφο πάνω από 16 ευρώ στην κατανάλωση (video) - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 22:13
Συνελήφθησαν βαρυποινίτες που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Βόλου – Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 16:39
Τέμπη: Διεκόπη για τις 27 Απριλίου η δίκη-χωρίς εντάσεις σήμερα η διαδικασία νομιμοποίησης συνηγόρων (video)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed