ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη το δώρο Πάσχα
Και το επίδομα ανέργων από τον ΟΑΕΔ

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη πρέπει να έχει καταβληθεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Πάσχα. Την ίδια μέρα θα λάβουν το επίδομα και οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.
Επίδομα για το Πάσχα, ίσο με το μισό μηνιαίο μισθό (ολόκληρο το δώρο) δικαιούνται οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην ίδια επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους.
Δώρο Πάσχα λαμβάνουν όλοι οι μισθωτοί, είτε είναι αμειβόμενοι με μισθό ή ημερομίσθιο, είτε με ποσοστά, με αμοιβή κατ αποκοπή, με ωρομίσθιο κ.λπ. και ανεξάρτητα με το αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής σχέση εργασίας. Το ύψος του επιδόματος εορτών Πάσχα είναι συνάρτηση του χρόνου διάρκειας της εργασιακής σχέσης, και του ύψους του ημερομισθίου.
Για τους αμειβόμενους με μισθό, ως ημερομίσθιο, λογίζεται το 1/25ο του μηνιαίου μισθού ή το 1/6 των εβδομαδιαίων αποδοχών με βάση υπολογισμού τις αποδοχές που καταβάλλονται κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.
Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται δώρο ανάλογο με το χρόνο που έχει εργασθεί.
Για τον υπολογισμό του χρόνου εργασίας, συνυπολογίζονται, ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις και ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, αφαιρούνται οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Συνυπολογίζεται, επίσης, η απασχόληση τις Κυριακές ή τις αργίες, καθώς και η νυκτερινή εργασία.
Δεν υπολογίζονται, οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα καθώς και οι ημέρες που έλαβε άδεια χωρίς αποδοχές ή συνδικαλιστική άδεια.
Το δώρο Πάσχα, δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα, ενώ για το επίδομα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.ethnos.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.04.2026 | 12:26
Στο Μαξίμου Μητσοτάκης – Μακρόν, ανανεώνουν την αμυντική συνεργασία – Όσα έγιναν κατά την επιθεώρηση στη φρεγάτα «Κίμων» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 12:20
Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε 60 χρόνια μετά από τις επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 11:31
Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια της Hellenic Train – Με λεωφορεία οι επιβάτες για Λάρισα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2026 | 11:26
Προσπάθεια εξαπάτησης επαγγελματιών στην Καρδίτσα με το πρόσχημα σχολικής εκδρομής - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 11:23
Κόκκαλης: Παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης οι νέες ρυθμίσεις για το υπαίθριο εμπόριο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 11:19
Σεμινάριο Οικονομικού Επιμελητηρίου : «Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων» στη Λάρισα
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 12:02
Σοκ στη Λάρισα: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο διαμέρισμά τους (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:27
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:43
Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χθες το απόγευμα χωριό της Ελασσόνας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.04.2026 | 11:09
Τσερνόμπιλ, 40 χρόνια μετά: H Καρδίτσα, η Νάουσα και η Αθήνα στις περιοχές που επηρεάστηκαν από το ραδιενεργό νέφος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.04.2026 | 09:00
«Βιολάντα»: «Μπλόκο» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο αίτημα επαναλειτουργίας του δεύτερου εργοστασίου - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.04.2026 | 12:09
Τέμπη – Δίκη για τη σύμβαση 717: Nα παύσει η ποινική δίωξη λόγω θανάτου του κατηγορουμένου ζήτησε ο πάρεδρος









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed