ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Κ. Γιαννακόπουλος Πρόεδρος ΙΣΛ: Οι επιπτώσεις των πλημμυρών στην γενική υγεία ανά τον κόσμο
Ποιές ασθένειες πρέπει να καταπολεμηθούν

Κ. Γιαννακόπουλος Πρόεδρος ΙΣΛ: Οι επιπτώσεις των πλημμυρών στην γενική υγεία ανά τον κόσμο
Οι πλημμύρες είναι ο συχνότερος τύπος φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη, είναι δύσκολο να προβλεφτούν, είναι πιο συχνές τα τελευταία χρόνια και αναμένεται συχνότερη εμφάνιση τους λόγω της κλιματικής αλλαγής (ECDC 2021).
Οι πλημμύρες είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερχείλισης ποταμών, από βρόχινο νερό και λιγότερο αποτέλεσμα αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε παράκτιες περιοχές.
Σε μία φετινή ανάλυση από την Κίνα που αφορούσε 168 χώρες κατά τα έτη 1990 έως 2019, 20 μέρες το χρόνο έχουμε ένα πλημμυρικό φαινόμενο σε κάποια χώρα, ενώ διαπιστώθηκε ότι 3, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες, με αριθμό θανάτων 242.516 και ετήσια στατιστική αύξηση του φαινομένου κατά 5%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα προηγμένων χωρών που επλήγησαν αποτελούν η Ιαπωνία (226 θάνατοι), το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία (200 θάνατοι το 2021 εν μέσω covid) και πρόσφατα η Λιβυή με 10000 θανάτους περίπου.
Ο επιπτώσεις των πλημμυρών στη γενική υγεία, αφορούν κυρίως πνιγμούς-τραυματισμούς και θανάτους, λοιμώξεις, έκθεση σε τοξικές ουσίες, ηλεκτροπληξία, δήγματα ζώων και εντόμων, διαταραχές της ψυχικής υγείας και μια ειδική αύξηση της θνησιμότητας. Όλα δε τα ανωτέρω συνεπάγονται αυξημένες απαιτήσεις του συστήματος υγείας για την αντιμετώπισή τους.
Τα σημαντικότερα θέματα Δημόσιας Υγείας που προκαλούν οι πλημμύρες είναι η ποιότητα και ασφάλεια νερού και τροφίμων, οι τραυματισμοί και οι μολύνσεις των πληγών, ο συγχρωτισμός στην διαβίωση (καταφύγια, ξενοδοχεία) και στην αναζήτηση υπηρεσιών υγείας, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η περισυλλογή και η υγειονομική ταφή ή καύση των νεκρών ζώων και πτηνών, η καταπολέμηση των διαβιβαστών καθώς και οι εμβολιασμοί εκεί όπου χρειάζονται.
Όσον αφορά τις λοιμώξεις η γαστρεντερίτιδα κατέχει την πρώτη θέση, ιογενής ή παρασιτική ή βακτηριακή από είδη σαλμονέλας, σιγκέλλας, κολοβακτηριδίου, καμπυλοβακτηριδίου, γερσίνιας, που αποτελούν και τις βαρύτερες μορφές της. Αξίζει να σημειωθεί η λοίμωξη από κρυπτοσπορίδιο που απασχόλησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία 2013) και μετά την αποκατάσταση της καθημερινότητας, όπου απαγόρευσαν σε μικρά παιδιά ακόμα και να παίζουν στις πληγείσες αυτές περιοχές. Οι ηπατίτιδες Α (χρόνος επώασης μέχρι 4 εβδομάδες) και Ε (κυρίως στις έγκυες) αποτελούν ηπιότερες λοιμώξεις.
Η αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού κυρίως λόγω συγχρωτισμού (covid, λεγιονέλλα, πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας, φυματίωση, RSV) αποτελεί επίσης μείζον πρόβλημα. Όσον αφορά τις πιθανότητες για περιπτώσεις μηνιγγίτιδας και ιλαράς είναι μικρές για το λόγο ότι υπάρχει στη χώρα μας σημαντική εμβολιαστική κάλυψη.
Η ασθένεια που μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο είναι η λεπτοσπείρωση, που μεταδίδεται από την επαφή μας με μολυσμένα ούρα, κόπρανα ή επαφή με νεκρά τρωκτικά στα λασπόνερα και το χώμα. Κλινικά συνήθως εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, ρίγη, χαρακτηριστική επιπεφυκίτιδα και πνευμονική και νεφρική συμμετοχή. Απαιτεί έγκυρη διάγνωση με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους (PSR) και αντιμετώπιση, με χειρότερη πρόγνωση την ικτερική μορφή (νόσος weil). Υπόψιν ότι έχει χρόνο επώασης 2-30 μέρες (3-14 κυρίως) ενώ μικρή προστασία προσφέρει η χορήγηση δοξυκυκλίνης.
Τα νοσήματα που προκαλούνται από τους διαβιβαστές (κουνούπια, τσιμπούρια) και συμπεριλαμβάνουν τον Ιό του Δ.Νείλου, την Ελονοσία και τον Δάγκειο πυρετό θα μας απασχολήσουν επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά την βαριά νόσηση από τον ιό του Δ. Νείλου αυτή είναι μικρότερη του 1%.
Οι δερματοπάθειες, οι μολύνσεις των μαλακών μορίων (κυτταρίτιδα, ερυσίπελας) και οι επιμολύνσεις τραυμάτων από ισχυρά μικρόβια (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος) ή μύκητες αποτελούν μείζον πρόβλημα. Δεν αποκλείονται βεβαίως και περιπτώσεις χολέρας, συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Μεγάλη προσοχή στα φίδια στις περιοχές όπου υπάρχουν.
Συμπερασματικά στην περιοχή της Θεσσαλίας αναμένεται αύξηση των υδατογενών και τροφογενών νοσημάτων (γαστρεντερίτιδες), λεπτοσπείρωση καθώς και επιμολύνσεις τραυμάτων, γι’ αυτό και η ενεργός επιδημιολογική επιτήρηση μαζί με τα ατομικά μέτρα υγιεινής και την προστασία των γυμνών επιφανειών του σώματος (γαλότσες, γάντια, κλπ) από τα μολυσμένα νερά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πληγές και τραύματα, καθώς και οι ομαδικοί εμβολιασμοί εκεί όπου χρειάζονται αποτελούν μονόδρομο για την προστασία μας.
Θα πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στη χαοτική επικοινωνία και να τα ανοίξουμε στις αξιόπιστες επιστημονικά φωνές, χωρίς πανικό φυσικά.
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 00:24
Φίλαθλος του Δικέφαλου πέθανε από ανακοπή στο άκουσμα της είδησης του πολύνεκρου τροχαίου στη Ρουμανία - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 22:40
Αναστολή εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων λόγω της τραγωδίας στα Τρίκαλα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 22:34
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα και δύο στελέχη μετά την τραγωδία στα Τρίκαλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.01.2026 | 22:26
Μητσοτάκης: Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο για την ευλογιά –Όχι στο εμβόλιο ναι στα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 22:17
Συλλαλητήριο από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την τραγωδία στη Βιολάντα: « Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 22:02
Τρίκαλα: Συγκλονίζει ο σύζυγος της Βασιλικής -«Πήγανε τζάμπα, θα ήθελα να είχα φύγει εγώ και να ζούσε η γυναίκα μου» - ΔΙΕΘΝΗ | 27.01.2026 | 21:54
Εικόνες από το τροχαίο στη Ρουμανία – Αμορφη μάζα το βαν με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:24
Η τελευταία φωτό των γυναικών που χάθηκαν στη Βιολάντα -Λίγες ώρες πριν, στην πρωτοχρονιάτικη πίτα, σοκάρει η τραγωδία - ΔΙΕΘΝΗ | 27.01.2026 | 16:13
Σοκαριστικό τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Επτά οι νεκροί μετά τη σύγκρουση βαν με φορτηγό - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:48
Νέα ανακοίνωση της «Βιολάντα»: Καταβολή μόνιμου μηνιαίου μισθού στις οικογένειες των θυμάτων – στήριξη και των παιδιών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:59
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εργαζόμενη σώθηκε γιατί αρρώστησε το παιδί της - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 09:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.01.2026 | 10:20
«Βιολάντα»: Θρήνος σε Προάστιο και Αγναντερό για τις δύο νεκρές εργαζόμενες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 13:22
Διαρροή αερίου και έκρηξη στους φούρνους δείχνουν τα πρώτα ευρήματα για την τραγωδία στο εργοστάσιο της Βιολάντα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:40
Θρήνος για τις 5 εργάτριες που χάθηκαν στο εργοστάσιο της Βιολάντα, οι τελευταίες φωτογραφίες από την κοπή της πίτας



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
