ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Προειδοποίηση Τζανάκη: Χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, κορονοϊού και RSV
Τι λέει ο καθηγητής Πνευμονιολογίας, Νίκος Τζανάκης, για την παραλλαγή Pirola του κοροναϊού που έφτασε στην Ελλάδα

Για «τριπλή επίθεση γρίπης, κορονοϊού και RSV» τον ερχόμενο χειμώνα προειδοποιεί ο καθηγητής Πνευμονιολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας, Νίκος Τζανάκης.
«Τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς μας περιμένει τριπλή επίθεση γρίπης,κορονοϊού και συγκυριακού ιού (RSV)» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.
Καλύτερα, ωστόσο είναι τα νέα για τη νέα παραλλαγή Pirola του κοροναϊού, η οποία έφτασε και στην Ελλάδα.
«Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, γνωστή και ως Pirola».
«Από τις πρώτες εντυπώσεις δεν φαίνεται για κάτι ιδιαίτερο, παρόλο που έχει 30 μεταλλάξεις αυτό το στέλεχος επάνω στην ακίδα του και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας».
Αισιόδοξη ήταν η διαπίστωση του καθηγητή πως «υπάρχει μια ανοσία της κοινότητας στον κορονοϊό η οποία μας προφυλάσσει από βαριές λοιμώξεις και πνευμονίες που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Πλέον περνάμε την Covid – 19 σαν μια απλή γρίπη».
Ωστόσο προειδοποίησε πως «οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που παροξύνονται, αποδιοργανώνονται τα υποκείμενα νοσήματα τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο»
Όσον αφορά στα εμβόλια ανέφερε πως «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορονοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές». Σύσταση έκανε και για το εμβόλιο της γρίπης ενόψει του χειμώνα.
Κίνδυνο «τριδημίας» βλέπει και το ECDC
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ενόψει χειμώνα και το ECDC, προειδοποιώντας ότι, εκτός από τον SARS-CoV-2 του οποίου η μεταδοτικότητα εμφανίζει ήδη μικρή αύξηση, τους επόμενους μήνες αναμένεται να (ξανα)δώσουν το «παρών» η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).«Για αυτό και υπάρχει ανάγκη να τονιστεί η σημασία του εμβολιασμού και άλλων μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού». Αυτό δήλωσε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δρ Αντρέα Άμον κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που δόθηκε με στόχο την ενημέρωση σχετικά με την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τις ιογενείς νόσους και τις θεραπείες τους.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 31.10.2025 | 21:11
Κυβερνητικές πηγές για ΕΛΤΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβίβασε τις μετοχές στο Υπερταμείο -Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.10.2025 | 21:08
ΟΠΕΚΕΠΕ: Γυναίκα-κτηνοτρόφος από την Καλαμπάκα έβοσκε κοπάδι στην Αρκαδία – Νοίκιαζε αγροτεμάχια από… νεκρό. - ΕΛΛΑΔΑ | 31.10.2025 | 21:01
Ληστές μπήκαν σε σπίτι στη Σαλαμίνα και σκότωσαν γυναίκα - Τη βρήκε νεκρή η κόρη της - ΒΟΛΟΣ | 31.10.2025 | 19:59
Νασίκας για το κλείσιμο του ταχυδρομείου: «Δεν θα δεχθεί σιωπηρά τον αποκλεισμό της από βασική υπηρεσία η τοπική κοινωνία» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.10.2025 | 19:57
Κ. Τσιάρας: Μέσα στον επόμενο μήνα θα καταβληθούν στους αγρότες περισσότερα από 900 εκ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 31.10.2025 | 19:49
Λαρισαίος επιτέθηκε με κουτουλιά σε αστυνομικό που του ζήτησε τα στοιχεία - ΛΑΡΙΣΑ | 31.10.2025 | 19:44
Σε διεθνείς εκδηλώσεις στη Σλοβακία η «Λάρισα, Πόλη που Μαθαίνει» - ΛΑΡΙΣΑ | 31.10.2025 | 19:39
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βετεράνων πάλης Απ. Στάμος στον Δήμαρχο Λαρισαίων
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.10.2025 | 09:07
Θρίλερ στη Λάρισα: Την κυνήγησε με τσεκούρι για χρήματα που χρωστούσε ο συζυγός της - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.10.2025 | 13:56
Βγήκαν οι δικαιούχοι στο Μέτρο 23 προς πληρωμή Νοέμβριο, ακριβώς 178,5 εκατ. ευρώ η τελική δαπάνη - ΒΟΛΟΣ | 31.10.2025 | 08:58
Τραγωδία τα ξημερώματα στον Βόλο: Νεκρός 44χρονος στο σπίτι του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.10.2025 | 13:47
Ορόσημο η Τρίτη για την έναρξη πληρωμών του 2025, μεταβατικό σύστημα φέτος - ΛΑΡΙΣΑ | 31.10.2025 | 19:49
Λαρισαίος επιτέθηκε με κουτουλιά σε αστυνομικό που του ζήτησε τα στοιχεία - ΛΑΡΙΣΑ | 31.10.2025 | 12:52
Kοινή διαμαρτυρία στα ΕΛΤΑ Λάρισας δημάρχων Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών για το κλείσιμο τοπικων καταστημάτων (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.10.2025 | 19:24
Η απάντηση του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα στον ΥΠΑΑΤ Κώστα Τσιάρα για ευλογιά και εμβόλιο - ΛΑΡΙΣΑ | 31.10.2025 | 09:13
Έφυγαν από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed