ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Θα άντεχε έναν Daniel η Αττική; Τρεις ειδικοί απαντούν
Συνεχίζεται ο έλεγχος σε υποδομές και κτίρια από μηχανικούς του ΤΕΕ, εθελοντές και μηχανικούς των κρατικών υπηρεσιών

Συνεχίζεται ο έλεγχος σε υποδομές και κτίρια στις πληγείσες περιοχές από μηχανικούς του ΤΕΕ, εθελοντές και μηχανικούς των κρατικών υπηρεσιών είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Βασίλης Μπαρδάκης.
Τα μεγέθη του Ντάνιελ δεν υπήρχαν σε κανένα σενάριο, είναι απίθανα, είναι πολύ μεγάλα και τα ύψη πλημμύρας και τα αντίστοιχα ύψη βροχής δεν θα μπορούσαν να έχουν μπει σε κάποιο σχεδιασμό.
Οι κολώνες των γεφυρών που κατέρρευσαν δεν είχαν πολύ βαθιά θεμελίωση. Τώρα στις καινούριες γέφυρες μπορεί να έχουμε πασσάλους και να κατεβαίνουμε στο έδαφος και ακόμα και 30 μέτρα.
Τα έργα αποκατάστασης σήμερα φαίνεται ότι τρέχουν πιο γρήγορα, οπότε κάποια πρώτα έργα για τις βασικές υποδομές θα μπορούσαν μέσα σε κάποιους μήνες, σε ένα χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε θα πρέπει να μιλάμε για προσωρινές λύσεις, είπε.
Είμαστε απροετοίμαστοι σε ακραία γεγονότα που μπορεί να συμβούν μια φορά στα 100 έτη, είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρώτρια καθηγήτρια Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ουρανία Τζωράκη.
Στην Αττική, μετά τη Μάνδρα, η οποία δυστυχώς είναι ένα πάρα πολύ άσχημο γεγονός που προκάλεσε τεράστιες ζημιές και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες, έχουν γίνει μελέτες, έχουν διευθετηθεί έργα, έχει εντοπιστεί ότι εξακολουθεί το πρόβλημα να υπάρχει γύρω από τις ευρύτερες περιοχές της Μάνδρας και της Ελευσίνας. Εξακολουθούν οι περιοχές αυτές να βρίσκονται σε μεγάλη επικινδυνότητα.
Τα έργα, οι μελέτες και οι διευθετήσεις επικεντρώνονται σε δύο σημεία, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και της Ελευσίνας, αλλά και στον Κηφισό ποταμό.
Ο Κηφισός είναι ένα από τα πιο μελετημένα ποτάμια στο λεκανοπέδιο Αττικής, γιατί είναι το μεγαλύτερο και παροχετεύει σχεδόν το 70% της απορροής του λεκανοπεδίου. Έχουν ξεκινήσει τα έργα διευθέτησης του από το 1890. Φανταστείτε λοιπόν ότι 133 χρόνια προσπαθούμε και δουλεύουμε σε συνέργεια με τη φύση για να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά γεγονότα σε αυτό το ποτάμι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κηφισού σήμερα είναι το κομμάτι το ανοιχτό από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι μέχρι τον Κόκκινο Μύλο και την Αττική Οδό, είπε στην ΕΡΤ ο πολιτικός μηχανικός μελετητής υδραυλικών έργων Δημήτρης Σωτηρόπουλος.
Είναι η παλιά η ανοικτή τραπεζοειδής διατομή που κατασκευάστηκε το 1960 σαν αρχική διευθέτηση προκειμένου να γίνει η εθνική οδός.
Σήμερα η παροχέτευση που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι πολύ μικρότερη από μια μεγάλη βροχόπτωση πεντηκονταετίας.
Έτσι καταλήξαμε στο να αξιοποιήσουμε μια πρόταση που είχε γίνει κατά τον σχεδιασμό της Αττικής Οδού να μην καθαιρεθεί ένα παλιό τεχνικό έργο που υπήρχε στα πλαίσια της Τάφρου Ελευσίνας, ένας δίδυμος ωοειδής οχετός, και να γίνει γέφυρα, να παραμείνει και να επεκταθεί. Να γίνουν κάποια συμπληρωματικά έργα και να προβλεφθεί και ένας υπερχειλιστής, έτσι ώστε να μπορέσει να συγκρατηθεί ένα όγκος νερού.
Σχετικά με πολλούς δήμους της Αττικής όπως πχ το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τα έργα αποχέτευσης ομβρίων τα οποία εξυπηρετούν τοπικές περιοχές όπως το Περιστέρι, όπου είναι αρκετά ελλειμματικό το δίκτυο ομβρίων στην περιοχή, χρειάζονται να γίνουν έργα για να ανακουφίσουν την περιοχή αυτή καθεαυτή.
Τα έργα απορροής ομβρίων αποχέτευσης ομβρίων είναι αντιπλημμυρικά, γιατί η λογική αν θέλετε, όπως είναι η δεξαμενή ανάσχεσης που συζητάμε, είναι να γίνονται μικρές πλημμύρες, οι τοπικές να μην δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, να μην μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά για μερικούς πόντους νερό σε κάποια σημεία.
Τα τοπικά δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων σχεδιάζονται για βροχοπτώσεις πενταετίας, οι συλλέκτες ομβρίων για δεκαετία και τα ποτάμια πια πάμε σε ρέματα για πεντηκονταετία.
Εάν είχαμε ένα φαινόμενο σαν τον Ντανιέλ στην Αττική, θα είχαμε ροή νερού όχι στάσιμα νερά όπως στη Θεσσαλία, θα είχαμε κάποια τοπικά προβλήματα. Το καλύτερο που μπορούμε να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή είναι να επενδύσουμε σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στην εκπαίδευση των πολιτών και των σχολείων και μέσω των ομάδων.
Να ξέρουμε ακριβώς τι θα πρέπει να γίνει. Δηλαδή να ξέρει ο διευθυντής ενός σχολείου τι θα κάνει σε περίπτωση που θα έχει μια τέτοια πλημμύρα, πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση και τους μαθητές του.
Όλοι και όλες οι ομάδες θα πρέπει να δουλέψουν σε αυτό. Είναι λιγότερο χρονοβόρο και τουλάχιστον εμάς είναι κάπως πιο άμεσο και καλά. Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ανεπτυγμένα με τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες και λογισμικά που να μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν μια πιο αξιόπιστη προειδοποίηση.
Η πλημμύρα προκύπτει από βροχόπτωση. Υπάρχει πρόβλεψη γιαυτο, δεν είναι σεισμός που θα μας έρθει ξαφνικά. Επομένως υπάρχει χρονικό διάστημα και τώρα υπήρχαν οι προβλέψεις. Δεν ήταν δεδομένο το μέγεθος του, αλλά ότι ξέραμε ότι θα ήταν ακραίο φαινόμενο. Αυτό που χρειάζεται είναι σχεδιασμός ενεργειών για τις οποίες οποίες υπάρχει το χρονικό διάστημα. Δεν μας έρχεται ξαφνικά η πλημμύρα. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε.
Πηγή: ertnews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 14:31
Ιδιώτες έστησαν απάτη κοινοτικών επιδοτήσεων με στρέμματα που νοίκιαζαν στη Λάρισα απο την 110 Π.Μ. - ΒΟΛΟΣ | 14.04.2026 | 14:26
Εγκαινιάζεται η νέα γέφυρα στο Αλυγαρόρεμα – Οριοθέτηση και επενδύσεις στις όχθες του χειμάρρου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.04.2026 | 14:11
Τάσεις ανάκαμψης για την τιμή του βαμβακιού από την ξηρασία σοκ που πλήττει τις ΗΠΑ - ΒΟΛΟΣ | 14.04.2026 | 13:30
Αυτοψία Μπέου στο έργο αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης Βόλου – Μακρινίτσας - ΕΛΛΑΔΑ | 14.04.2026 | 13:25
Καισαρικές: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ΕΕ – 62,2% των γεννήσεων στο χειρουργείο το 2023 - ΔΙΕΘΝΗ | 14.04.2026 | 13:21
Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν στο Πακιστάν- Τρία δεξαμενόπλοια πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ - ΕΛΛΑΔΑ | 14.04.2026 | 13:11
Κεφαλονιά: Οι αρχές δεν βλέπουν έγκλημα πίσω από τον θάνατο της 19χρονης - ΒΟΛΟΣ | 14.04.2026 | 13:00
Κατάπλους Κρουαζιεροπλοίου «SILVER MUSE» στο λιμάνι του Βόλου με 550 επιβάτες
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.04.2026 | 10:46
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 11:15
Νέο Μέτρο 23 με 147 εκατ. ενεργοποιεί το ΥΠΑΑΤ για επιδότηση ζημιών σε καλλιέργειες τη διετία 2025-2026 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.04.2026 | 09:53
Τρίκαλα: Απέδρασαν δύο κρατούμενοι από το νοσοκομείο Τρικάλων που είχαν μεταφερθεί - ΕΛΛΑΔΑ | 13.04.2026 | 09:57
Οδηγός έπεσε με το ΙΧ σε πλαγιά 70 μέτρων και βγήκε αγρατζούνιστος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 10:35
Ολοταχώς για νέα πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου αγροτών - ΒΟΛΟΣ | 13.04.2026 | 11:07
Θρήνος στον Βόλο για τον 23χρονο Μάριο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο - «Θα είσαι πάντα μαζί μας» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 13.04.2026 | 15:45
Η οικογένεια της Νίκης Βόλου αποχαιρετά τον 23χρονο Μάριο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.04.2026 | 10:15
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. σε δύο Θεσσαλούς αγρότες - Δεσμεύτηκαν 8 ακίνητα και 2 πολυτελή ΙΧ για« ξέπλυμα»













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed