ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο «μηδέν» ο τουρισμός στη Θεσσαλία - Μαζικές ακυρώσεις στο Πήλιο
Τουρισμός: Τι ζητούν οι επαγγελματίες της Θεσσαλίας – Δύσκολη η αποκατάσταση των ζημιών

Άμεση λήψη μέτρων από την πολιτεία για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.
Αντιμέτωποι με τις άκρως δυσμενείς συνθήκες και τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel βρίσκονται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του τουρισμού της Θεσσαλίας, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη και την ανακούφιση του κλάδου
Η Ομοσπονδία FedHATTA, η οποία εκπροσωπεί τα τουριστικά γραφεία και τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων με επιστολή της στα αρμόδια Υπουργεία, σκιαγραφεί τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι τομείς της τοπικής οικονομίας αλλά και ο τουριστικός κλάδος, και υπογραμμίζει ότι η αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση.
Ειδικά για τον περιπατητικό τουρισμό είναι αδύνατο να αποκατασταθεί άμεσα, αφού ένας σημαντικός αριθμός μονοπατιών έχει καταστραφεί. Η πρόσβαση στην Μακρινίτσα είναι κομμένη και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα ο προορισμός να μην είναι προσβάσιμος από επισκέπτες κρουαζιέρας και όχι μόνο. Δημοφιλή χωριά του Πηλίου και άλλα είναι ακόμη αποκλεισμένα, ενώ θα περάσει καιρός μέχρι η περιοχή να έχει ξανά πόσιμο νερό. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει ο τουρισμός.
Η FedHATTA επισημαίνει, ότι για το Πήλιο ο Σεπτέμβριος είναι από τους πιο περιζήτητους μήνες για τουρισμό, με εξαιρετικά υψηλές πληρότητες. Η περιοχή έχει εκκενωθεί από τουρίστες, ενώ οι ακυρώσεις από όλους σχεδόν τους tour operators μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου είναι ολικές. Στην πραγματικότητα, η καλοκαιρινή σεζόν τερματίστηκε απότομα, ενώ η φθινοπωρινή/χειμερινή σεζόν είναι πρακτικά ανέφικτη.
Σύμφωνα με την FedHATTA, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση εάν η Πολιτεία δεν σταθεί και πάλι δίπλα τους με σοβαρά μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα, η FedHATTA θεωρεί απαραίτητη τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:
Ως προς το προσωπικό:
Πρόβλεψη ισχύος αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Πρόβλεψη ένταξης ή επέκτασης του ταμείου ανεργίας για το εποχικό προσωπικό, το οποίο απασχολούν οι επιχειρήσεις κατά τη θερινή περίοδο (οδηγοί, ξεναγοί κλπ.), για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή θα χρειαστεί να αναστείλουν μέρος των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους.
Ως προς τις υποχρεώσεις:
· Πάγωμα, μέχρι τις 31.12.2024, όλων των καταβολών (ρυθμίσεων και άλλων) στην Εφορία, τον ΕΦΚΑ και άλλους δημόσιους φορείς.
· Απαλλαγή των επιχειρήσεων από κάθε φορολογική υποχρέωση του 2023 (προκαταβολή και φόρο).
· Αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβριο 2023, οπότε και προέκυψε το πρόβλημα, μέχρι τις 31.12.2024 τουλάχιστον.
· Αναστολή πληρωμών δανείων και leasing μέχρι τις 31.12.2024.
· Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων μέχρι τις 31.12.2024.
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία 31.12.2024, για όλα τα ως άνω αιτήματα, προκύπτει από το γεγονός ότι, στον τουρισμό, όλες οι κρατήσεις ξεκινούν ένα χρόνο πριν την τουριστική περίοδο για την οποία γίνονται. Δεδομένων των συνθηκών και των κατεστραμμένων υποδομών στη Θεσσαλία και αλλού, είναι πρακτικά αδύνατο να επανεκκινήσει κανονικά ο τουρισμός στην περιοχή πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Ως προς την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης
Κατάλληλη οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις αυτές, ει δυνατόν μη επιστρεπτέα, λόγω της σφοδρότητας του προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα, μετά και από τα δύο χρόνια της πανδημίας.
Χαμηλότοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για την τελική επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών.
Υπάρχουν τουριστικά γραφεία που έχουν χάσει περιουσιακά στοιχεία στις πλημμύρες (κτίρια που καταστράφηκαν, τουριστικά λεωφορεία που έχουν εγκλωβιστεί ή καταστραφεί, rent-a-car κλπ.). Οι εταιρείες και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί τέτοιου είδους ζημιές, θεωρούμε ότι είναι εύλογο να λάβουν κάποιας μορφής ενίσχυση για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα εργαλεία δουλειάς που έχασαν.
Ως προς την ανάγκη σχετικής καμπάνιας
Είναι εξαιρετικά σημαντική η εκπόνηση διαφημιστικής καμπάνιας για τον συγκεκριμένο προορισμό, καθώς οι εικόνες καταστροφής έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε βαθμό δυσανάλογο της δημοφιλίας του. Τα τουριστικά γραφεία δέχονται μηνύματα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι τα νέα έχουν ταξιδέψει πολύ μακριά. Αυτή η εικόνα είναι ανάγκη να αντιστραφεί.
Ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε σχετικά: «Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας βρίσκονται σε άκρως δυσμενή κατάσταση, καθώς οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία έχουν φέρει τον τουρισμό στο σημείο μηδέν.
Το θέμα που ανακύπτει σχετικά με τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επείγον, γι’ αυτό είναι ανάγκη να το εξετάσει η Πολιτεία κατά προτεραιότητα και με θετική διάθεση».
- ΥΓΕΙΑ | 19.09.2025 | 09:53
Γρίπη: Έρχεται το ρινικό εμβόλιο – Θα χορηγείται δωρεάν σε παιδιά από 2 ως 5 ετών - ΕΛΛΑΔΑ | 19.09.2025 | 09:49
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Κίνδυνος για αυξήσεις τιμών σε κρέας, τυριά και γιαούρτι – Ποια μέτρα «ρίχνονται» στη μάχη κατά της - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:47
Στη Λάρισα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.09.2025 | 09:34
Παρέμβαση Σαμαρά για τα Τέμπη: Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το αίτημα για εκταφή των σορών των θυμάτων - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:31
Δωρεά βιβλίων από την Ελένη Μενεγάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελασσόνας - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:10
Ελασσόνα: Συλλήψεις για την παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:07
Λάρισα: «Δεν θέλω να ζήσει άλλη γυναίκα την κόλαση που έχω περάσει» λέει θύμα του γιατρού της Π.Α. που τέθηκε σε διαθεσιμότητ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2025 | 08:54
Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ εκλέγεται σήμερα ο Μαξ. Χαρακόπουλος
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 11:07
«Έφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 19:26
Λαρισαίος στρατιωτικός γιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με υπογραφή Δένδια – Γιατί καταγγέλλεται - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 09:42
Φυτεία «μαμούθ» με πάνω από 5.000 δενδρύλλια χασίς στον Όλυμπο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.09.2025 | 13:25
Τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τις προσβάσεις στον αυτοκινητόδρομο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 18.09.2025 | 10:58
Ξυπνήσαμε με φθινόπωρο, πόσο θα διαρκέσει η ψύχρα - Ζημιές στον Βόλο από ισχυρούς ανεμους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.09.2025 | 10:00
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο κτηνοτρόφος «πολυτελείας» και το κέντρο μασάζ που έλαβε επιδοτήσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.09.2025 | 12:31
Κουρέτας: Η κτηνοτροφία στη Θεσσαλία κινδυνεύει – Δημιουργούμε 17 απολυμαντικούς σταθμούς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.09.2025 | 19:07
Στον Ε-65 με τα πόδια και συμβολικό αριθμό τρακτέρ οι αγρότες-τα αιτήματα του πανθεσσαλικού μπλόκου (φωτο-video)