ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ολική καταστροφή του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία – Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει
Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρις ότου να αποκατασταθούν. οι ζημιές

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση του αρμόδιου υπουργείου, για τις ζημιές που έχουν προκληθεί τόσο στο δίκτυο, όσο και στο σύστημα τηλεδιοίκησης, θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρις ότου να αποκατασταθούν
Ολική είναι η καταστροφή της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου σε μεγάλα τμήματα κατά μήκος του θεσσαλικού κάμπου από τη μανία της κακοκαιρίας Daniel.
Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη και οι προβλέψεις για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου είναι δυσοίωνες αφού θα χρειαστούν μήνες για να επανέλθει και πάλι σε λειτουργία.
Στον Δομοκό, σε έναν από τους κεντρικότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς υπάρχουν 11 γραμμές και οι 11 έχουν καταστραφεί εντελώς.
Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ.
Όπως φαίνεται στο βίντεο στο βάθος το έδαφος έχει υποχωρήσει, οι ράγες έχουν διαλυθεί ενώ από άκρη σε άκρη είναι γεμάτες με φερτά υλικά.
«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές στην περιοχή του Δομοκού, την Παλαιοφαρσάλου και μέχρι τη Λάρισα, στην υποδομή και στο δίκτυο ηλεκτροκίνησης, στην επιδομή, στα συστήματα δηλ που συνδέουν την τηλεδιοίκηση και σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές αυτές εκτείνονται μέχρι την περιοχή των Τεμπών… Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον ΟΣΕ, οπότε η διαδικασία (αποκατάστασης) αναμένεται να καθυστερήσει», αναφέρει ο πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός Δομοκού έχει καταστραφεί εντελώς εξωτερικά. Όμως το πιο σημαντικό, σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από τις καταστροφές στον κάτω όροφο όπου υπάρχει όλος ο μηχανισμός, όλα τα τεχνικά γραφεία, ουσιαστικά όλο το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο δόθηκε σε λειτουργία μόλις πριν από 2 εβδομάδες.
Δεν έχει μείνει όρθιο τίποτα, υπάρχει ακόμα πάρα πολύ νερό, έχουν διαλυθεί τα πάντα, είναι σαν να έχει πέσει μια βόμβα
Πρακτικά, τί σημαίνει αυτό, ότι ακόμη και αν φτιαχτούν οι σιδηροδρομικές γραμμές δεν θα μπορεί κανένα τρένο να περάσει από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει τηλεδιοίκηση.
Ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταικουρα, το κόστος των καταστροφών ενδέχεται να υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ.
«Φαίνεται να υπάρχει τεράστιο θέμα στις υποδομές, στις επιδομές, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα συστήματα ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, ακόμα και σε αυτά που πολύ πρόσφατα βάλαμε.. Πιθανότατα στη μορφή που είχαμε τον σιδηρόδρομο πριν 15 ημέρες, να επανέλθει μετά από αρκετούς μήνες», δήλωσε ο κ. Σταικούρας.
Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από το γραφείο του σταθμάρχη στον Δομοκό στον σιδηροδρομικό σταθμό που έχει διαλυθεί και το γραφείο του σταθμάρχη εδώ που ουσιαστικά ρυθμίζεται όλη η κυκλοφορία έχει καταστραφεί εντελώς. Οι υπολογιστές, τα γραφεία, είναι όλα μέσα στη λάσπη.
Κραννώνας Λάρισας
Εικόνες πολέμου και στον Κραννώνα, με τις ράγες του τρένου να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο στον Κραννώνα, 10χλμ έξω από την Λάρισα όπως φαίνεται στο βίντεο είναι τεράστιες, εκτός από τον πολύ μεγάλο όγκο φερτών υλικών που φτάνουν μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι μας, έχουν πέσει και κάποια καλώδια, ενώ η πιο σοβαρή καταστροφή είναι αυτή εδώ, οι ράγες είναι πάνω αέρα, εδώ πέρα υπάρχει λοιπόν ένα τεράστιο κενό. Θα πρέπει λοιπόν εκτός από τον καθαρισμό να γίνει και πολύ αυστηρός έλεγχος για να ξαναπεράσει από εδώ τρένο.
Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση του αρμόδιου υπουργείου, για τις ζημιές που έχουν προκληθεί τόσο στο δίκτυο, όσο και στο σύστημα τηλεδιοίκησης, θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρις ότου να αποκατασταθούν.
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2026 | 09:48
Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στον ΠΑΘΕ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.01.2026 | 09:46
Τρικαλινό κτηνοτρόφο έπιασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για απάτες… αλλά πληρώνεται κανονικά από ΟΠΕΚΕΠΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 09:40
Ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων σήμερα από τον περιφερειάρχη - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 09:36
Διασωληνωμένα δύο παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων από επιπλοκές της γρίπης - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 09:32
Καιρός: Ο χειμώνας δείχνει τα... δόντια του - Καταρρέει ο πολικός στρόβιλος και φέρνει ψύχος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 21:36
Πληρώθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 δικαιούχους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 21:19
Ένας Άγγλος με ποδήλατο στην… κορυφή των Αγράφων - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 21:13
Δήμος Λαρισαίων: Αντίθετο το Δ.Σ. σε μετατροπή υπάρχοντος σχολείου σε Καλλιτεχνικό
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 14:27
Παπασταύρου: Η καρδιά της ενέργειας της Ευρώπης χτυπά στην Αμπελιά Φαρσάλων (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 11:27
Πέταξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι της Καρδίτσας! (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 09:19
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς-472.928 θανατώσεις ζώων -2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 10:42
Καιρός - Μαρουσάκης: Ο χειμώνας επιστρέφει - Νέα 48ωρη κακοκαιρία, πότε ξεκινάει - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:09
Στουρνάρας στο δείπνο του ΣΘΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
