ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ολική καταστροφή του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία – Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει
Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρις ότου να αποκατασταθούν. οι ζημιές

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση του αρμόδιου υπουργείου, για τις ζημιές που έχουν προκληθεί τόσο στο δίκτυο, όσο και στο σύστημα τηλεδιοίκησης, θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρις ότου να αποκατασταθούν
Ολική είναι η καταστροφή της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου σε μεγάλα τμήματα κατά μήκος του θεσσαλικού κάμπου από τη μανία της κακοκαιρίας Daniel.
Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη και οι προβλέψεις για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου είναι δυσοίωνες αφού θα χρειαστούν μήνες για να επανέλθει και πάλι σε λειτουργία.
Στον Δομοκό, σε έναν από τους κεντρικότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς υπάρχουν 11 γραμμές και οι 11 έχουν καταστραφεί εντελώς.
Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ.
Όπως φαίνεται στο βίντεο στο βάθος το έδαφος έχει υποχωρήσει, οι ράγες έχουν διαλυθεί ενώ από άκρη σε άκρη είναι γεμάτες με φερτά υλικά.
«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές στην περιοχή του Δομοκού, την Παλαιοφαρσάλου και μέχρι τη Λάρισα, στην υποδομή και στο δίκτυο ηλεκτροκίνησης, στην επιδομή, στα συστήματα δηλ που συνδέουν την τηλεδιοίκηση και σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές αυτές εκτείνονται μέχρι την περιοχή των Τεμπών… Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον ΟΣΕ, οπότε η διαδικασία (αποκατάστασης) αναμένεται να καθυστερήσει», αναφέρει ο πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός Δομοκού έχει καταστραφεί εντελώς εξωτερικά. Όμως το πιο σημαντικό, σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από τις καταστροφές στον κάτω όροφο όπου υπάρχει όλος ο μηχανισμός, όλα τα τεχνικά γραφεία, ουσιαστικά όλο το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο δόθηκε σε λειτουργία μόλις πριν από 2 εβδομάδες.
Δεν έχει μείνει όρθιο τίποτα, υπάρχει ακόμα πάρα πολύ νερό, έχουν διαλυθεί τα πάντα, είναι σαν να έχει πέσει μια βόμβα
Πρακτικά, τί σημαίνει αυτό, ότι ακόμη και αν φτιαχτούν οι σιδηροδρομικές γραμμές δεν θα μπορεί κανένα τρένο να περάσει από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει τηλεδιοίκηση.
Ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταικουρα, το κόστος των καταστροφών ενδέχεται να υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ.
«Φαίνεται να υπάρχει τεράστιο θέμα στις υποδομές, στις επιδομές, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα συστήματα ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, ακόμα και σε αυτά που πολύ πρόσφατα βάλαμε.. Πιθανότατα στη μορφή που είχαμε τον σιδηρόδρομο πριν 15 ημέρες, να επανέλθει μετά από αρκετούς μήνες», δήλωσε ο κ. Σταικούρας.
Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από το γραφείο του σταθμάρχη στον Δομοκό στον σιδηροδρομικό σταθμό που έχει διαλυθεί και το γραφείο του σταθμάρχη εδώ που ουσιαστικά ρυθμίζεται όλη η κυκλοφορία έχει καταστραφεί εντελώς. Οι υπολογιστές, τα γραφεία, είναι όλα μέσα στη λάσπη.
Κραννώνας Λάρισας
Εικόνες πολέμου και στον Κραννώνα, με τις ράγες του τρένου να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο στον Κραννώνα, 10χλμ έξω από την Λάρισα όπως φαίνεται στο βίντεο είναι τεράστιες, εκτός από τον πολύ μεγάλο όγκο φερτών υλικών που φτάνουν μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι μας, έχουν πέσει και κάποια καλώδια, ενώ η πιο σοβαρή καταστροφή είναι αυτή εδώ, οι ράγες είναι πάνω αέρα, εδώ πέρα υπάρχει λοιπόν ένα τεράστιο κενό. Θα πρέπει λοιπόν εκτός από τον καθαρισμό να γίνει και πολύ αυστηρός έλεγχος για να ξαναπεράσει από εδώ τρένο.
Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση του αρμόδιου υπουργείου, για τις ζημιές που έχουν προκληθεί τόσο στο δίκτυο, όσο και στο σύστημα τηλεδιοίκησης, θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρις ότου να αποκατασταθούν.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.01.2026 | 22:28
Ο δρόμος που αλλάζει την Κεντρική Ελλάδα: Αθήνα–Γρεβενά σε 4 ώρες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 20:24
Το πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανείων στα Φάρσαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 20:21
Κόκκαλης: Ερωτήματα για πάνω από ένα εκατομμύριο παράνομες δόσεις εμβολίου και τον αποκλεισμό κτηνοτρόφων από αποζημιώσεις - ΔΙΕΘΝΗ | 05.01.2026 | 20:16
Νεκρές στον Κραν Μοντανά τρεις ανήλικες Ελληνίδες – «Ωρολογιακή βόμβα το μπαρ» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.01.2026 | 20:11
Κώστας Τσιάρας: Κατανοούμε τα αιτήματα των αγροτών, ικανοποιούμε την πλειονότητά τους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.01.2026 | 20:06
Σε 48ωρο αποκλεισμό στον Μπράλο θα συμμετέχουν οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 18:27
Κρίσιμη συνέλευση στο μπλόκο Νίκαιας- Μαρούδας: Αν τα μέτρα της κυβέρνησης την Τετάρτη δεν μας ικανοποιήσουν μετά μπλακάουτ - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 17:50
Από την παλιά εθνική Λάρισας – Βόλου η κυκλοφορία – Νέες ρυθμίσεις από την Τροχαία, «έκλεισε» ξανά η Νίκαια
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 10:21
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.01.2026 | 10:29
Τακούδης: Χειμωνιάτικη εβομάδα στη Θεσσαλία με χιονια στα δυτικά ορεινά και βροχές στα πεδινά - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 09:37
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο Σωκράτης Φάμελλος - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 18:27
Κρίσιμη συνέλευση στο μπλόκο Νίκαιας- Μαρούδας: Αν τα μέτρα της κυβέρνησης την Τετάρτη δεν μας ικανοποιήσουν μετά μπλακάουτ - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 15:22
Στο μπλόκο της Νίκαιας για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.01.2026 | 14:36
Τελεσίγραφο κυβέρνησης στους αγρότες: Δεν υπάρχει άλλη υπομονή -Τετάρτη εξειδικεύονται τα μέτρα με ή χωρίς την παρουσία τους - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 16:33 | video
Χωρίς λαϊκή για 3 ημέρες από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή η Λάρισα-οι παραγωγοί λαϊκών αντιδρούν στη συμφωνία Mercosur (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.01.2026 | 22:28
Ο δρόμος που αλλάζει την Κεντρική Ελλάδα: Αθήνα–Γρεβενά σε 4 ώρες (video)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed