ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Αυγενάκης: 10.000 καύσεις νεκρών ζώων την ημέρα στον αποτεφρωτήρα στη ΒΙΠΕ Λάρισας
Κάποιοι αισχροκερδούν και παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των καταναλωτών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κάποιοι αισχροκερδούν και παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των καταναλωτών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα, δήθεν με αφορμή την καταστροφή στον πρωτογενή τομέα στον Θεσσαλικό κάμπο.
Ο ΥπΑΑΤ σε συνέντευξή του στο Action24, στην εκπομπή «Action ΤΩΡΑ» με τον Νίκο Υποφάντη και την Ντόρα Κουτροκόη, μίλησε για απίστευτο παραλογισμό, καθώς προϊόντα, όπως το βαμβάκι, δεν επηρεάζουν την τροφική αλυσίδα. Κατά συνέπεια, σημείωσε, ότι οι αυξήσεις δεν σχετίζονται με το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο της Θεσσαλίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα. Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% % του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.
Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα. Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.
Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στη Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.
Αναφερόμενος ο ΥπΑΑΤ, στους ισχυρισμούς σχετικά με την αδυναμία παραγωγής των πλημμυρισμένων εκτάσεων για τουλάχιστον 5 έτη, τους χαρακτήρισε ανεδαφικούς και είπε ότι καταρρίπτονται από τους επιστήμονες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημείωσε ότι ήδη ο ΕΛΓΟ λαμβάνει δείγματα από τα εδάφη τα οποία με τις κατάλληλες οδηγίες και μικρές ενισχύσεις, θα μπορέσουν, πολύ σύντομα, να είναι και πάλι γόνιμα.
Για την συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων τα οποία έχουν συλλεγεί υπερβαίνει τις 40.000, (χωρίς να υπολογίζονται τα πτηνά). Ο αποτεφρωτήρας στη ΒΙΠΕ Λάρισας ενισχύει το έργο, με τη δυνατότητα διαχείρισης έως και 10.000 ζώων την ημέρα.
Για τις δηλώσεις των πληγέντων στον ΕΛΓΑ επισήμανε ότι πλέον γίνονται δεκτές και χειρόγραφες δηλώσεις, με στόχο να κινηθεί η διαδικασία με γρηγορότερους ρυθμούς και να μειωθεί η ταλαιπωρία για τους παραγωγούς. Και υπενθύμισε ότι στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα λειτουργεί κέντρο εξυπηρέτησης αγροτών (τηλ. 2410231938-29, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ,) το οποίο έως τώρα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των δηλώσεων, καθώς για φυτική παραγωγή ήταν πάνω από 2.160 και για το ζωικό περί τις 2.000.
Αναφερόμενος στα εν εξελίξει προγράμματα του ΠΑΑ στις πληγείσες περιοχές, είπε ότι θα δοθεί 6μηνη παράταση. Κλείνοντας τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει πόνος και στεναχώρια, αλλά η ελπίδα των Θεσσαλιωτών, που νοιάζονται και αγαπούν τη γη θα γίνει φως. Μαζί θα τα καταφέρουμε!
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 21:36
Πληρώθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 δικαιούχους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 21:19
Ένας Άγγλος με ποδήλατο στην… κορυφή των Αγράφων - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 21:13
Δήμος Λαρισαίων: Αντίθετο το Δ.Σ. σε μετατροπή υπάρχοντος σχολείου σε Καλλιτεχνικό - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2026 | 20:48
Σοκ στη Ζαγορά: Αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι της και πέθανε 51χρονη! - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 20:42
Μ. Καρυστιανού : Αναγκαία η αλλαγή έδρας της δίκης των Τεμπών – «Για το κόμμα έχει γίνει ντόρος γιατί υπάρχει φόβος» - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 20:39
Συνάντηση για το Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί 2026 - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2026 | 20:33
Άρση απαγόρευσης κατανάλωσης νερού στην Μακρινίτσα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 20:27
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για τον 55ημερο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 14:27
Παπασταύρου: Η καρδιά της ενέργειας της Ευρώπης χτυπά στην Αμπελιά Φαρσάλων (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 11:27
Πέταξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι της Καρδίτσας! (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 09:19
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς-472.928 θανατώσεις ζώων -2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 10:42
Καιρός - Μαρουσάκης: Ο χειμώνας επιστρέφει - Νέα 48ωρη κακοκαιρία, πότε ξεκινάει - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:09
Στουρνάρας στο δείπνο του ΣΘΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
