ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Νέα βλάβη σε ισόπεδη διάβαση του ΟΣΕ στο Βόλο
Η μπάρα ήταν ανεβασμένη και ο ήχος ειδοποίησης ενεργός, αλλά τρένο… πουθενά- Ουρές ταλαιπωρίας και αγανάκτηση


Η μπάρα ήταν ανεβασμένη και ο ήχος ειδοποίησης ενεργός, αλλά τρένο… πουθενά- Ουρές ταλαιπωρίας και αγανάκτηση στη Ζάχου με Παπαδιαμάντη
Νέα βλάβη σημειώθηκε χθες το πρωί, στην ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση του ΟΣΕ στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ζάχου αλλά και στην απέναντι πλευρά του Κραυσίδωνα, στην προέκταση της Καραμπατζάκη, στο ύψος του εμπορικού κέντρου Old City.
Για μεγάλο διάστημα, ο ήχος προειδοποίησης διέλευσης τρένου ήταν ενεργός και τα φώτα σήμανσης αναβόσβηναν, ωστόσο οι μπάρες ήταν… ανεβασμένες. Οδηγοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους να περιμένουν μπροστά από τις γραμμές χωρίς το τρένο να… εμφανίζεται.
Πίσω από τις γραμμές του ΟΣΕ, κατά μήκος των δύο παρόχθιων, Ζάχου και Καραμπατζάκη, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και επικράτησε αγανάκτηση για την ταλαιπωρία.
Το αυτόματο σύστημα ισόπεδης διάβασης τέθηκε εκτός λειτουργίας και οι οδηγοί περνούσαν τις γραμμές του ΟΣΕ με δική τους ευθύνη, ένας- ένας κάθε φορά και με μεγάλη καθυστέρηση.
Μετά από ώρα και από τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών, στο σημείο βρέθηκε στέλεχος του ΟΣΕ, αλλά διευκόλυνε την κίνηση των οχημάτων μόνο από την πλευρά στην προέκταση της Καραμπατζάκη. Από την άλλη πλευρά, η ταλαιπωρία συνεχίστηκε για τους οδηγούς που περνούσαν τις γραμμές ριψοκινδυνεύοντας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το αυτόματο σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας. Ούτε είναι η μοναδική σιδηροδρομική διάβαση στην οποία έχουν ταλαιπωρηθεί οδηγοί και μάλιστα σε ώρες αιχμής.
Ενδεικτικό της «εγκατάλειψης» που καταγράφεται στο σύστημα φύλαξης των διαβάσεων είναι το γεγονός ότι πολλές φορές οι προειδοποιητικές μπάρες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Αλλες φορές πάλι έχει παρατηρηθεί να πέφτουν οι μπάρες δίχως να περνάει τρένο. Μέχρι όμως να βεβαιωθούν για αυτό οι οδηγοί… επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, αφού μπορεί να «μπλοκάρουν» στο σημείο για αρκετή ώρα.
Στις ισόπεδες διαβάσεις, τόσο σε αυτές που λειτουργούν με αυτόματα συστήματα όσο, κυρίως, στις αφύλακτες, σημειώνονται σοβαρά ατυχήματα, επί σειρά ετών.
Στο δίκτυο της Μαγνησίας από Βόλο μέχρι Λάρισα υπάρχουν 18 διαβάσεις, όμως οι μισές και πλέον δεν έχουν καν μπάρες. Δηλαδή, επαφίεται στην προσοχή των μηχανοδηγών και των οδηγών αυτοκινήτων να μη συμβεί ατύχημα.
Ενδεικτικό πάντως της επικινδυνότητας των διαβάσεων είναι το γεγονός ότι το 90% των σιδηροδρομικών ατυχημάτων συμβαίνει σε ισόπεδες διαβάσεις. Το 63% των ατυχημάτων μάλιστα, 53% των νεκρών και το 75% των τραυματιών καταγράφεται σε διαβάσεις με αυτόματες μπάρες, με βάση παλαιότερα στοιχεία του ίδιου του ΟΣΕ.
Σημειώνεται ότι στο μήκους 2.500 χλμ. σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, μόλις το 5,1% των διαβάσεων είναι φυλασσόμενες (με φύλακα και μπάρες). Συγκεκριμένα, από τις 1.829 συνολικά ισόπεδες διαβάσεις οι 93 είναι φυλασσόμενες, οι 1.021 (που αντιστοιχούν στο 55,8%) είναι εντελώς αφύλακτες και οι 687 (37,6%) αφύλακτες που διαθέτουν Αυτόματο Σύστημα Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ). Πέρα από την «πρωτιά» που διατηρούν οι αφύλακτες διαβάσεις μεταξύ του συνόλου των διαβάσεων, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αυτές είναι υπερβολικά πολλές για ένα δίκτυο 2.500 χλμ. Αντιστοιχεί μία ισόπεδη διάβαση ανά 1,3 χλμ. μέτρα στην Ελλάδα τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος υπολογίζεται στα 2,2 χλμ.
taxydromos.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 21:03
Λευτέρης Πετρούνιας, ο αλύγιστος άρχοντας των κρίκων: Ασημένιος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ! - ΒΟΛΟΣ | 24.10.2026 | 19:41
Βόλος: Αστυνομικός σκύλος εντόπισε κρυμμένη κοκαΐνη σε σπίτι 30χρονου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.10.2026 | 18:54
Σιδηρόδρομος: Παράταση ενός έτους στο έργο Λάρισα – Βόλος-– Στο 35% η πρόοδος των εργασιών - ΕΛΛΑΔΑ | 24.10.2026 | 18:49
Basketgate: Αποζημίωση στους μαθητές που αδικήθηκαν ζητά το Κολλέγιο Θεσσαλονίκης - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 18:34
Διπλό στην Καλαμαριά για τη Νίκη Βόλου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 18:27
Athens Kallithea – ΑΕΛ Novibet: Ο Νοικοκυράκης απάντησε στον Μανιά και η μάχη στο Ελ Πάσο έληξε ισόπαλη - ΕΛΛΑΔΑ | 24.10.2026 | 18:22
Basketgate: Παρέμβαση της Αρχής για το Ξέπλυμα – Χτύπησε «κόκκινο» ο αλγόριθμος, υπό εξέταση όλοι οι παράγοντες του αθλήματος - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.10.2026 | 13:11
Συντάξεις: Αυξήσεις πάνω από 300 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 10.000 ευρώ για 150.000 συνταξιούχους
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:49
Θεσσαλία: Έρχονται δυνατές βροχές από Κυριακή μέχρι Τρίτη– Tακούδης: Χωρίς βροχή η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 16:21
Λάρισα: Νεκρός 64χρονος στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη - ΒΟΛΟΣ | 23.10.2026 | 08:29
Βαρύ πένθος στον Βόλο: «Εφυγε στα 53 του ο λογιστής Γιώργος Παπαρούνας-Το συγκλονιστικό αντίο της κλινικής «Ανάσα» - ΕΛΛΑΔΑ | 23.10.2026 | 11:34
Υπόθεση στημένων αγώνων στο μπάσκετ: Το «δώρο» με την αποβολή του Παναγιώτη Γιαννάκη σε αγώνα στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:42
Σε εξέλιξη δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία: Έργα αποκατάστασης Λάρισα-Βόλος και Δομοκός-Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 16:28
Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας ο Παναγιώτης Γιαννάκης για τον στημένο αγώνα με ομάδα της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 20:45
Ξεφεύγει η κατάσταση με τις απάτες στη Λάρισα: Τους τηλεφωνούν και τους λένε να βγάλουν τα χρυσαφικά στο μπαλκόνι! - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 11:52
Λάρισα: Αντιδράσεις για την πεζοδρόμηση της οδού Νάξου στη Νεράιδα (ΦΩΤΟ)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed