ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τον εφοδιασμό τροφίμων
Ο "αγώνας δρόμου" με τον 1,5 βαθμό και το SOS που εκπέμπει ο ΟΗΕ.

Οι επιπτώσεις που θα έχει η αυξημένη θερμοκρασία στην προσφορά τροφίμων αναμένεται να είναι πιο άμεσες από αυτό που νομίζαμε. Ο "αγώνας δρόμου" με τον 1,5 βαθμό και το SOS που εκπέμπει ο ΟΗΕ.
Ο κόσμος είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων και μάλιστα πιο άμεσα από ό,τι νομίζαμε.
Για την ακρίβεια, πολύ πριν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, στόχος που προκύπτει και από την Συμφωνία των Παρισίων, αποτελώντας μία τεράστια πρόκληση για ολόκληρο τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.
Αυτή ήταν η προειδοποίηση του προέδρου της διάσκεψης του ΟΗΕ για την ερημοποίηση, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συνδυάζονται με τη λειψυδρία και τις κακές γεωργικές πρακτικές που απειλούν την παγκόσμια γεωργία .
Ο Alain-Richard Donwahi, πρώην υπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού που ηγήθηκε της περσινής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ Cop15 για την ερημοποίηση, είπε ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας επικρατούν ταχύτερα από το αναμενόμενο.
"Η κλιματική αλλαγή είναι μια πανδημία που πρέπει να καταπολεμήσουμε γρήγορα. Δείτε πόσο ταχεία γίνεται η υποβάθμιση του κλίματος, ίσως πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προβλέψει", είπε για να προσθέσει. "Όλοι είναι προσηλωμένοι στον 1,5 βαθμό Κελσίου και είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Αλλά στην πραγματικότητα, πολύ άσχημα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν, λόγω της υποβάθμισης του εδάφους, της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, πολύ πριν έρθει αυτός ο 1,5 βαθμός C".
Τα προβλήματα της αύξησης της θερμοκρασίας, του καύσωνα και των πιο έντονων ξηρασιών και πλημμυρών, έθεταν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές. "Κοιτάξτε τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην επισιτιστική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στη μετανάστευση του πληθυσμού, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πληθωρισμό. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια επιτάχυνση αρνητικών επιπτώσεων, εκτός από τη θερμοκρασία", είπε ο Donwahi, ο οποίος στάθηκε και στις κακές γεωργικές πρακτικές που επίσης δεν βοηθούν: "Η υποβάθμιση του εδάφους συνοδεύεται από κακές συνήθειες και ο τρόπος που κάνουμε τη γεωργία μας θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του εδάφους. Όταν επηρεάζεται το έδαφος, επηρεάζεται και η απόδοση".
Ο Donwahi κάλεσε τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να πετύχουν κέρδη. "Ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται για τη γεωργία και την καλύτερη χρήση του εδάφους. Μιλάμε για βελτίωση αποδόσεων. Μιλάμε για αγροτοδασοκομία, που είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έχει απόδοση επένδυσης. Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι, να βρούμε νέα οχήματα για χρηματοδότηση".
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια συνθήκη για την καταπολέμηση της ερημοποίησης το 1992, παράλληλα με τη σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι η μητρική συνθήκη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015 , και τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, που στοχεύει στη διαφύλαξη της αφθονίας των ειδών.
Ωστόσο, η συνθήκη για την ερημοποίηση κερδίζει τη λιγότερη προσοχή και η περσινή Cop15 για την ερημοποίηση πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη σε σύγκριση με την Cop27 για το κλίμα και τη Cop15 για τη βιοποικιλότητα τον περασμένο Δεκέμβριο.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.03.2026 | 10:44
Τάκης Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε με πράξεις την κοινωνία και την οικονομία» - ΕΛΛΑΔΑ | 24.03.2026 | 10:19
Στη «φάκα» 6 εκπαιδευτήρια για πτυχία «μαϊμού»: Πρόστιμα και συλλήψεις, στα 3,2 εκατ. ευρώ τα παράνομα κέρδη - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.03.2026 | 10:09
Fuel Pass: Οι δικαιούχοι και τα ποσά, πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - ΔΙΕΘΝΗ | 24.03.2026 | 10:05
Ιράν: Μαίνεται ο πόλεμος, παρά τα λεγόμενα Τραμπ – Στο στόχαστρο μπαίνουν ενεργειακές υποδομές - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 09:56
Δήμος Κιλελέρ: «Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου» - ΒΟΛΟΣ | 24.03.2026 | 09:19
Η επανάσταση του 1821 στη Θεσσαλία και η εξέγερση στο Πήλιο που καθυστέρησε την κάθοδο Δράμαλη στην Πελοπόννησο - ΕΛΛΑΔΑ | 24.03.2026 | 09:08
Καταδικάστηκε πρώην αρχιμανδρίτης για απάτη 1,3 εκατ. ευρώ, υπόσχονταν ότι θα γίνει Μητροπολίτης - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 09:04
Σφοδρή επίθεση Β. Κόκκαλη για το νομοσχέδιο στα ταξί: «Κόντρα στην κοινή λογική και εξόντωση των επαγγελματιών» (βίντεο)
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 14:34
Στα δικαστήρια οι ανήλικοι για τη δολοφονία του Καρδιτσιώτη τραγουδιστή (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 16:37
Τετάρτη και Παρασκευή θα απολογηθούν οι ανήλικοι δράστες για τη δολοφονία του 51χρονου Καρδιτσιώτη τραγουδιστή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 20:26
Μουζάκι: 67χρονος στη Μαγούλα έχασε τη ζωή όταν έπεσε από δέντρο κατά τη διάρκεια εργασιών - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 13:11
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 13:23
Αναβολή για 1η Απριλίου στη δίκη των Τεμπών μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για τη χωρητικότητα της αίθουσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 16:20
Διεκόπη για 1η Απριλίου η δίκη για τα Τέμπη -Ένταση, αιτήματα αλλαγής αίθουσας, «αίσχος, ντροπή» φώναζαν συγγενείς (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 21:53
Δολοφονία τραγουδιστή στην Καρδίτσα: «Δεν ξέρουμε γιατί τον σκότωσαν, ήταν από τα καλύτερα παιδιά» λέει η οικογένειά του - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 18:35
Τέμπη: Συγκλόνισε η γιαγιά της οικογένειας Πλακιά - Στο δικαστήριο με κορνίζα των τριών κοριτσιών







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed