ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τον εφοδιασμό τροφίμων
Ο "αγώνας δρόμου" με τον 1,5 βαθμό και το SOS που εκπέμπει ο ΟΗΕ.

Οι επιπτώσεις που θα έχει η αυξημένη θερμοκρασία στην προσφορά τροφίμων αναμένεται να είναι πιο άμεσες από αυτό που νομίζαμε. Ο "αγώνας δρόμου" με τον 1,5 βαθμό και το SOS που εκπέμπει ο ΟΗΕ.
Ο κόσμος είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων και μάλιστα πιο άμεσα από ό,τι νομίζαμε.
Για την ακρίβεια, πολύ πριν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, στόχος που προκύπτει και από την Συμφωνία των Παρισίων, αποτελώντας μία τεράστια πρόκληση για ολόκληρο τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.
Αυτή ήταν η προειδοποίηση του προέδρου της διάσκεψης του ΟΗΕ για την ερημοποίηση, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συνδυάζονται με τη λειψυδρία και τις κακές γεωργικές πρακτικές που απειλούν την παγκόσμια γεωργία .
Ο Alain-Richard Donwahi, πρώην υπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού που ηγήθηκε της περσινής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ Cop15 για την ερημοποίηση, είπε ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας επικρατούν ταχύτερα από το αναμενόμενο.
"Η κλιματική αλλαγή είναι μια πανδημία που πρέπει να καταπολεμήσουμε γρήγορα. Δείτε πόσο ταχεία γίνεται η υποβάθμιση του κλίματος, ίσως πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προβλέψει", είπε για να προσθέσει. "Όλοι είναι προσηλωμένοι στον 1,5 βαθμό Κελσίου και είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Αλλά στην πραγματικότητα, πολύ άσχημα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν, λόγω της υποβάθμισης του εδάφους, της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, πολύ πριν έρθει αυτός ο 1,5 βαθμός C".
Τα προβλήματα της αύξησης της θερμοκρασίας, του καύσωνα και των πιο έντονων ξηρασιών και πλημμυρών, έθεταν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές. "Κοιτάξτε τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην επισιτιστική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στη μετανάστευση του πληθυσμού, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πληθωρισμό. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια επιτάχυνση αρνητικών επιπτώσεων, εκτός από τη θερμοκρασία", είπε ο Donwahi, ο οποίος στάθηκε και στις κακές γεωργικές πρακτικές που επίσης δεν βοηθούν: "Η υποβάθμιση του εδάφους συνοδεύεται από κακές συνήθειες και ο τρόπος που κάνουμε τη γεωργία μας θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του εδάφους. Όταν επηρεάζεται το έδαφος, επηρεάζεται και η απόδοση".
Ο Donwahi κάλεσε τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να πετύχουν κέρδη. "Ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται για τη γεωργία και την καλύτερη χρήση του εδάφους. Μιλάμε για βελτίωση αποδόσεων. Μιλάμε για αγροτοδασοκομία, που είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έχει απόδοση επένδυσης. Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι, να βρούμε νέα οχήματα για χρηματοδότηση".
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια συνθήκη για την καταπολέμηση της ερημοποίησης το 1992, παράλληλα με τη σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι η μητρική συνθήκη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015 , και τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, που στοχεύει στη διαφύλαξη της αφθονίας των ειδών.
Ωστόσο, η συνθήκη για την ερημοποίηση κερδίζει τη λιγότερη προσοχή και η περσινή Cop15 για την ερημοποίηση πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη σε σύγκριση με την Cop27 για το κλίμα και τη Cop15 για τη βιοποικιλότητα τον περασμένο Δεκέμβριο.
- ΒΟΛΟΣ | 19.12.2025 | 13:23
Τραγωδία στην Γατζέα: Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι 78χρονος! - ΒΟΛΟΣ | 19.12.2025 | 13:12
Εκτός αποζημιώσεων κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία – Καθυστέρησε η Κτηνιατρική να στείλει λίστες στο Υπουργείο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.12.2025 | 13:00
Καρδίτσα:Επικίνδυνο σημείο στη διασταύρωση Υψηλάντου και Πλαστήρα, τραυματίστηκε δημότης (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.12.2025 | 12:06
Πανελλαδική κινητοποίηση από τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ μετά τις γιορτές - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 12:02
Χρήστος Καπετάνος από το βήμα της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2026: «Ό,τι διαιρεί την Ελλάδα επιτείνει τα προβλήματα - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 11:54
Εργατικό δυστύχημα στην Ελασσόνα: 59χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.12.2025 | 11:45
Το “Σπίτι των Χριστουγέννων” στους Σοφάδες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 11:29
Ξεκινά η δίκη για το βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας- στα δικαστήρια και Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μαρία Καρυστιανού (ΦΩTO)
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.12.2025 | 09:36
Πόση είναι η μοναδιαία αξία ανά στρέμμα για τη βασική ενίσχυση (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.12.2025 | 10:46
ΥΠΑΑΤ: Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 487,9 εκατ. – Τι αφορούν τα 600 εκατ. που θα πληρωθούν έως 31-12 - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.12.2025 | 10:14
Τακούδης: Από 28 Δεκεμβρίου εισβάλλει ο χειμώνας στη Θεσσαλία με κρύο και χιόνια (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.12.2025 | 13:41
Νεκρός βρέθηκε 59χρονος στο σπίτι του στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.12.2025 | 07:43
Σοβαρό τροχαίο στη Λάρισα με τραυματισμό μιας γυναίκας - Εκτροπή αυτοκινήτου έπειτα από σύγκρουση - ΛΑΡΙΣΑ | 18.12.2025 | 07:33
Θλίψη στη Λάρισα: Σήμερα η κηδεία του 57χρονου υπαστυνόμου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.12.2025 | 09:49
Το application του αγρότη-πως θα γίνεται επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στην αντλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.12.2025 | 11:36
Όχι στην υποβάθμιση του Γενικού νοσοκομείου Λάρισας βροντοφώναξαν γιατροί και νοσηλευτές (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed