ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Χαλάρωση κανόνων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα προτείνει η Κομισιόν-πέφτει το τελευταίο οχυρό ενάντια στα GMOs
Φυτά που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση χωρίς εισαγωγή ξένων γονιδίων θα αντιμετωπίζονται ως «συμβατικές καλλιέργειες

Αναθεώρηση του κανονισμού για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, έτσι ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για φυτά που δεν φέρουν γονίδια από άλλους οργανισμούς, πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η αναθεώρηση των κανόνων θα προσέφερε στους αγρότες πρόσβαση σε καλλιεργητικές ποικιλίες με μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ οι καταναλωτές θα επωφελούνταν από τρόφιμα με υψηλότερη θερμιδική αξία ή μειωμένα επίπεδα αλλεργιογόνων, ανέφερε η Κομισιόν.
Σήμερα, οι περισσότερες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι «διαγονιδιακές», φέρουν δηλαδή γονίδια από άλλους οργανισμούς.
Το ξένο DNA μπορεί για παράδειγμα να προστατεύει το φυτό από έντομα ή να του προσφέρει ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να ψεκάζουν το χωράφι χωρίς επιπτώσεις στη σοδειά.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι καλλιέργειες αυτές θα συνέχιζαν να υπόκεινται στους σημερινούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης του κινδύνου και ειδική σήμανση του προϊόντος.
Η χαλάρωση θα αφορούσε φυτά που έχουν υποστεί «γονιδιακή τροποποίηση» (gene editing), δηλαδή αλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να εμφανιστούν αυθόρμητα στη φύση μέσω τυχαίων μεταλλάξεων, ή να προκύψουν από συμβατικές τεχνικές διασταύρωσης.
Για παράδειγμα, οι εταιρείες που αναπτύσσουν νέες καλλιεργητικές ποικιλίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τεχνικές γονιδιακής τροποποίησης για να θέσουν εκτός λειτουργίας γονίδια που επιταχύνουν το σάπισμα των καρπών ή καθιστούν το φυτό πιο ευαίσθητο.
Σε αυτή την περίπτωση, οι νέες ποικιλίες θα αντιμετωπίζονταν ως συμβατικές και το προϊόν θα κυκλοφορούσε χωρίς αξιολόγηση και ειδική σήμανση.
«Παρωχημένο» το σημερινό πλαίσιο
Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει εγκρίνει ελάχιστες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αραβόσιτου, ελαιοκράμβης και σόγιας. .
Η ΕΕ εισάγει επίσης γενετικά τροποποιημένους σπόρους, κυρίως για ζωοτροφές, ενώ ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, έχουν απαγορεύσει τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους.
Το σημερινό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς διαμορφώθηκε το 2021 και σύμφωνα με την Κομισιόν «δεν είναι πλέον κατάλληλο για το σκοπό του.
Το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι τεχνικές γονιδιακής τροποποίησης πρέπει να υπόκεινται στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου από την Επιτροπή άρχισε το 2021.
Ωστόσο για την έγκριση των προτεινόμενων αλλαγών απαιτείται έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών-μελών, κάτι που σημαίνει ότι η πρόταση μπορεί να αναθεωρηθεί.
Η γερμανική Bayer, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων και φυτοφαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο, χαιρέτισε την πρόταση της Κομισιόν ως «ριζοσπαστική».
«Η δημιουργία νέων ποικιλιών κανονικά απαιτεί πάνω από μια δεκαετία από τα πρώτα θετικά ερευνητικά αποτελέσματα μέχρι την είσοδο στην αγορά. Η γονιδιακή τροποποίηση μας επιτρέπει να κόψουμε μια πενταετία από αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο Ματίας Μπέρνινγκερ, διευθυντής βιωσιμότητας του ομίλου.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παραμένουν από την πλευρά τους επιφυλακτικές και επιμένουν ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί χρήζουν αυστηρών ελέγχων.
Έκθεση για λογαριασμό του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία προειδοποιούσε ότι η άρση των περιορισμών θα μειώσει τη γενετική ποικιλότητα των καλλιεργειών και θα ανεβάσει τις τιμές των σπόρων.
- ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 15:22
Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στη ΔΥΠΑ Λάρισας - Λήγουν συμβάσεις εργασιακών συμβούλων(ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 14:07
Για δεύτερη χρονιά έρχεται το μαθητικό φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 13:40
Στην αντεπίθεση η Κωνσταντοπούλου κατά της Ένωσης Δικαστών με μήνυση κατά δικαστικών: «Να παραιτηθεί ο κ. Σεβαστίδης » - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 12:29
Ανθισμένες αμυγδαλιές στη Λάρισα: Όταν ο ερχομός της Άνοιξης συναντά τον μύθο και την ποίηση - ΕΛΛΑΔΑ | 20.03.2026 | 12:12
Τέμπη: Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών για «το δίδυμο Κωνσταντοπούλου-Καρυστιανού» – «Φασιστική νοοτροπία» - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 11:35
Ρούντας: Δημογραφική αδικία στον εξωδικαστικό – Η κυβέρνηση αποκλείει τους πολύτεκνους - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 11:23
Ο Δήμος Λαρισαίων φυτεύει 700 δέντρα στην κοίτη του Πηνειού (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 20.03.2026 | 11:14
Ιράν: Νεκρός ο στρατηγός Ναϊνί, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2026 | 09:16
Τραγωδία στην Ξυνιάδα Δομοκού: Νεκρός 21χρονος οδηγός σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.03.2026 | 08:53
Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της χώρας ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 19:32
Τα 790 μέτρα πλησιάζει η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα – ανέβηκε 5,5 μέτρα μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 09:01
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 09:06
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 13:05
Καταγγελίες συγγενών στη δίκη για τα βίντεο για συγκάλυψη-ζητούν αναβολή της κύριας δίκης που ξεκινά τη Δευτέρα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 21:50
Τέμπη: Καταγγελία Καρυστιανού για κύκλωμα στα δικαστήρια Λάρισας (video) - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 09:12
Βόλος: Απατεώνας Ρομά από Φάρσαλα παρίστανε τον γιατρό - Πιάστηκε με 10.000 ευρώ στα χέρια






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed