ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Ζαγορά- βροχές, υψηλό κόστος παραγωγής στο επ[ίκεντρο σύσκεψης
Μεγάλα προβλήματα με τους αγροτικούς δρόμους και το απαξιωμένο σύστημα άρδευσης.

Ανακοίνωση
Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς και Πουρίου.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς και Πουρίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση το προηγούμενο Σάββατο για θέματα που αφορούν την ζημιά στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες, το υψηλό κόστος παραγωγής και τα μεγάλα προβλήματα με τους αγροτικούς δρόμους και το απαξιωμένο σύστημα άρδευσης.
Στην συγκέντρωση τονίστηκε από όσους παρευρέθηκαν ότι υπάρχει κατά τόπους μεγάλη ζημιά, χωράφια άδεια από καρπό λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στην ανθοφορία και κατά περιοχές έντονο φουζικλάδιο εξαιτίας των απότομων αλλαγών του καιρού.
Στην τοποθέτηση του ο Γιάννης Σέχας πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου καλωσόρισε τους αγρότες και τόνισε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή και πως πρέπει να αποζημιωθούν για την ζημιά και να μειωθεί το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που έχει φτάσει στον ουρανό.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και κάλεσε τους αγρότες να είναι σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις. Τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους βιοπαλαιστές αγρότες είναι χρόνια, πως όλες οι κυβερνήσεις ήταν απέναντι τους και οι κατακτήσεις που είχαν στο παρελθόν μικρότερες και μεγαλύτερες ήταν από τους αγώνες.
Επισήμανε ότι οι ζημιές που έχουν πάθει οι παραγωγοί είναι σε μεγάλο βαθμό κατά τόπους. Ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει διότι δεν είναι αποζημιωγονα αίτια ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες δεν ευθύνονται ούτε για το φουζικλάδιο καθώς έχουν κάνει όλους τους προβλεπόμενους ψεκασμούς αλλά ούτε και για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην ανθοφορία.
Επίσης στην ομιλία του ο Θοδωρής Γεωργαδάκης ανέφερε ότι με το κόστος παραγωγής που έχει φτάσει στον ουρανό και με τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα οι αγρότες θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια.
Κλείνοντας τόνισε πως κάθε καλοκαίρι έρχονται αντιμέτωποι με το απαξιωμένο σύστημα άρδευσης και με τους εγκαταλελειμμένους αγροτικούς δρόμους. Δεν πάει άλλο με αυτήν την κατάσταση• ζούμε στον 21ο αιώνα και είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές. Κάλεσε τους αγρότες το επόμενο διάστημα να είναι σε επαγρύπνηση για να αντιπαλέψουν την επίθεση που γίνεται στη ζωή τους και στο εισόδημά τους.
Από κοινού οι αγρότες στην συγκέντρωση κατέληξαν στα εξής
Αιτήματα

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και το κεφάλαιο.
Διεκδικούμε μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μια επιδότηση σε φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές καθώς και κατάργηση του Φ.Π.Α. στα μέσα και εφόδια, πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
Άμεση επίλυση των προβλημάτων άρδευσης σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες του δήμου, άμεση αντικατάσταση του συστήματος άρδευσης με κλειστά κυκλώματα.
Καλλιέργεια των πηγών και το «μάζεμα» των νερών και συντήρηση και καθάρισμα των δεξαμενών άρδευσης.
Επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας που είναι σε μαύρα χάλια.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών στο κέντρο υγείας Ζαγοράς που υπολειτουργεί.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 02.04.2026 | 23:40
Επιδότηση μαμούθ έως 95% για ανακαίνιση σπιτιών: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - ΒΟΛΟΣ | 02.04.2026 | 23:31
Πασχαλινή Χορωδιακή Συνάντηση στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 02.04.2026 | 23:24
«Οι Βιλανάκηδες δεν είναι τέρατα» λέει η πρώην σύντροφος του Μάρκου Βιλανάκη, την ώρα που έρχονται στο φως νέες καταγγελίες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.04.2026 | 22:50
Σημαντική επένδυση για χιονοδρομικό στην Οξυά και την Καράβα Αργιθέας -δείτε εικόνες από την αρχιτεκτονική μελέτη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.04.2026 | 22:40
Κουρέτας: Τύπου Byron οι βροχές που έπεσαν στην περιοχή Μουζακίου- άντεξε ο Πάμισος (πίνακας με τα ύψη βροχής) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 02.04.2026 | 22:29
Βιολάντα: Στον ανακριτή αύριο δύο διευθυντικά στελέχη - Για τι κατηγορούνται - ΛΑΡΙΣΑ | 02.04.2026 | 22:23
Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών - Επ’ αόριστον αναβολή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.04.2026 | 19:51
Κουρετας: Η Θεσσαλία αυξάνει την εξωστρέφεια στον πρωτογενή της τομέα (ΦΩΤΟ)
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.04.2026 | 10:47
Σοκ στην Καρδίτσα: Νεκρός 52χρονος με τραύμα από καραμπίνα στην περιοχή των Καμινάδων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.04.2026 | 20:16
Κακοκαιρία- Τσατραφύλλιας: Μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ώρες - Μαγνησία, Λάρισα στις περιοχές που θα πληγούν - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.04.2026 | 09:32
Τακούδης: Σε Απιδιά Καρδίτσας, Ζαγορά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής-νερό ενός μήνα στα ορεινά Καρδίτσας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.04.2026 | 22:06
Κακοκαιρία Erminio: Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής - Θα επιμείνουν και την Πέμπτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 10:37
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 13:48
Κωνσταντοπούλου για δίκη Τεμπών: «Αστυνομοκρατία» – Τα βίντεο που ανέβασε στο TikTok μέσα από την αίθουσα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 13:59
Διακοπή της δίκης των Τεμπών για Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου και επανάληψη 23 Απριλίου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.04.2026 | 09:17
Έφυγαν από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed