ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελεσίγραφο σε μεγαλοοφειλέτες από ΑΑΔΕ: Ρύθμιση χρεών ή δημοσιοποίηση ονομάτων
Δυο λίστες με τα ονόματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μπαίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας – φυσικά και νομικά πρόσωπα – με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Οι εν λόγω οφειλέτες θα λάβουν, σύντομα, από την Α.Α.Δ.Ε. ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καλούνται εντός 15 ημερών, να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Όσοι δεν ανταποκριθούν στα όσα θα αναγράφουν τα ειδοποιητήρια θα δουν τα ονόματά τους ή τις επωνυμίες τους να φιγουράρουν στις «μαύρες» λίστες μεγαλοοφειλετών της Α.Α.Δ.Ε. οι οποίες θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής (www.aade.gr) στο τέλος Ιουνίου.
Οι τελευταίες δημοσιοποίησεις καταλόγων με ονόματα μεγαλοοφειλετών έγινε στις αρχές Ιουλίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για τα νομικά πρόσωπα. Στη συνέχεια, το μέτρο της δημοσιοποίησης τέτοιων καταλόγων «πάγωσε» και οι λίστες με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών παρέμειναν κλειδωμένες στα συρτάρια των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε..
Οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί πριν εκθέσουν τους μεγαλοοφειλέτες σε … δημόσια θέα θα τους δώσουν μια τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Συγκεκριμένα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια για τη δημοσιοποίηση θα λάβουν από την Α.Α.Δ.Ε. ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία θα καλούνται εντός 15 ημερών, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους.
Για τους περισσότερους μεγαλοοφειλέτες τα χρέη πάνε πολλές δεκαετίες πίσω ενώ στις καταστάσεις βρίσκονται πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει «φέσια» εκατομμυρίων ευρώ σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ουσιαστικά έχει «διαγράψει» ο εισπρακτικός μηχανισμός.
Αποκαλυπτικά στοιχεία
Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο υπερβαίνει τα 113 δισ. ευρώ. Από τα περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες των 300.000 ευρώ βαρύνουν πολύ μικρό ποσοστό οφειλετών, μόλις το 0,5% των οφειλετών ή 20.943 οφειλέτες. Οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν το 85,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1ης Ιανουαρίου 2023, δηλαδή οφείλουν συνολικά 96,869 δισ. ευρώ.
Ποσά οφειλών μικρότερα των 3.000 ευρώ χρωστά η πλειονότητα των οφειλετών, δηλαδή το 81,2% του συνόλου των οφειλετών, που αντιστοιχεί σε 3.990.717 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ολοι αυτοί οι φορολογούμενοι έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους μόλις 1,638 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1,4% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1ης Ιανουαρίου 2023.
Ποσά βασικής οφειλής από 3.000 έως 300.000 ευρώ χρωστά το 18,3% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλετών, δηλαδή 731.820 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το ληξιπρόθεσμο χρέος τους αντιστοιχεί στο 13,4% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1ης Ιανουαρίου 2023, δηλαδή ανέρχεται σε 15,239 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης όπως πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) και μη φορολογικές οφειλές (καταπτώσεις εγγυήσεων, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.).
Οι λίστες
Στις λίστες μεγαλοοφειλετών της Α.Α.Δ.Ε., που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Ιουνίου θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:
1. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
2. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.01.2026 | 09:46
Οι αγρότες στη συνάντηση της Τρίτης στο Μαξίμου θα θέσουν και τη συμφωνία Mercosur - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.01.2026 | 09:40
Δράση για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 11.01.2026 | 09:34
Η άγρια ελληνική φυλή που κατάφερε να λυγίσει τον στρατό του Μεγαλέξανδρου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.01.2026 | 09:29
Αύριο Δευτέρα η λογοδοσία της περιφερειακής αρχής - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 20:18
Να ξαναδεί το θέμα του εμβολιασμού για την ευλογιά καλεί τον υπουργό ο Δημήτρης Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 19:45
Μεγάλη η συμβολή των γηγενών δημητριακών στην υγεία του ανθρώπου - Ημερίδα στη Λάρισα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 19:21
Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ να φύγει με 3 βαθμούς από την Κηφισιά- ισοφαρίστηκε στο 89 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 16:48
Ναι στον διάλογο στο Μαξίμου, όχι στο συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 14:03
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της πανελλαδική μπλόκων στη Νίκαια που θα ορίσει ποιοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό(ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 10:43
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed