ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Νταράουσε: «Πολύ δύσκολη η φετινή καλλιεργητική χρονιά για το βαμβάκι»
Τι αναφέρει ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις για την καλλιέργεια βάμβακος στην περιοχή μας και τη χώρα.
Ο κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, αναφέρει ότι «σε κάποιες περιοχές έχουν καθυστερήσει οι σπορές, ενώ σε άλλες έχουμε συνεχώς επανασπορές στα βαμβάκια. Κάποιοι έχουν κάνει δύο και πάνε για τρίτη επανασπορά. Είμαστε αρχές Ιουνίου και έχουμε μια πολύ όψιμη καλλιέργεια με μεγάλο ρίσκο για την παραγωγή.

Κανονικά σε 10 ημέρες πρέπει να έχουμε τα πρώτα χτένια αλλά δεν το βλέπω. Με αυτές τις θερμοκρασίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί το φυτό. Η συγκομιδή πάει για τον Οκτώβριο και εκείνη την εποχή αν έχουμε βροχές θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή.
Φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη καλλιεργητική χρονιά. Προβλήματα υπήρξαν το 2007 και 2008 λόγω της τότε ξηρασίας. Φέτος έχουμε προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων.
Αν η τιμή παραγωγού φέτος δεν καλύψει το αυξημένο κόστος καλλιέργειας (λόγω επανασποράς) θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για το προϊόν και απογοήτευση στους παραγωγούς.

Πέρσι είχαμε το πρόβλημα με τις τιμές. Γενικότερα η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει φέρει μεγάλα προβλήματα στα κλωστήρια βάμβακος και αύξηση του κόστους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θέλουν να αγοράσουν φτηνό» βαμβάκι για να καλύψουν την χασούρα. Έτσι δέχονται «πιέσεις» οι τιμές παραγωγού.
Ένα ακόμη πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά είναι η Βραζιλία. Έχει επανακάμψει η καλλιέργεια και έχουν αυξηθεί τα στρέμματα. Εκεί έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής γιατί δεν κάνουν άρδευση επειδή έχουν βροχοπτώσεις. Πουλάνε το πιο φτηνό βαμβάκι παγκοσμίως και έχουν πολύ καλή ποιότητα που ανταγωνίζεται το ελληνικό. Επίσης είναι οργανωμένη η παραγωγή και η μεταποίηση με συγκεκριμένα ποιοτικά στάνταρ.
Πρέπει η χώρα μας να οδηγηθεί σε συλλογικά σχήματα για να έχει μέλλον η καλλιέργεια βαμβακιού.
Το μεγάλο μειονέκτημα του ελληνικού βαμβακιού είναι ο χρωματισμός. Αυτό οφείλεται στο ότι κάνουμε «χαρμάνια» με διαφορετική ποιότητα βάμβακιού».

- ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 00:55
Κεφαλονιά: «Υπήρχε σχέδιο να βγάλουν την Μυρτώ στην πορνεία» - Αποκάλυψη και για δεύτερο κορίτσι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 00:30
Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου; - ΔΙΕΘΝΗ | 19.04.2026 | 00:20
Κλιμάκωση και αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ: Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν όποιο πλοίο πλησιάσει - ΒΟΛΟΣ | 18.04.2026 | 23:59
«Να δικαστεί και ο Λαζαρίδης, δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» λέει η πρώην καθαρίστρια από το Βόλο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.04.2026 | 23:50
Βιολάντα: Ο ιδιοκτήτης ζητά την αποφυλάκισή του τρεις μήνες μετά το δυστύχημα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 22:36
Ο ΑΣΚ νίκησε τον Προμηθέα και παρέμεινε στη Basket League για 5η σεζόν! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 20:52
Δρόμος «παγίδα» για οδηγούς και οχήματα η σύνδεση Πασχαλίτσας – Σταυρού Φαρσάλων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 20:41
Κεφαλονιά: Η προφυλάκιση των τριών είναι μόνο η αρχή – Πρόσωπο κλειδί ο 66χρονος
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 14:45
Μαρέβα Μητσοτάκη: Παραμένει στο νοσοκομείο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 09:32
Τέμπη: Νεκρός ελεγκτής της ΕΑΔ – Κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος στη «Σύμβαση 717» του ΟΣΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:33
Ενδιαφέρουσα η ημερίδα «Βιώσιμη πόλη και κυκλοφοριακό» στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed