ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιερώνυμος: Ως εδώ με την προσπάθεια εμπλοκής της Εκκλησίας και των κληρικών με τα εκλογικά δρώμενα
Τι ξεκαθαρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες

Αποφασισμένος να μην ανεχθεί τη «χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας» στα πολιτικά δρώμενα της χώρας εμφανίστηκε σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
«Ως εδώ», διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘-υπόγειας-- ή ‘-μυστικής-- ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.».
Σε υψηλούς τόνους, ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα τόνισε ότι αυτήν την περίοδο επιχειρείται «με ανάρμοστο, ανοίκειο και δόλιο τρόπο και προς εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων» η δήθεν «εμπλοκή» της εκκλησίας, στα πολιτικά δρώμενα, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
«Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘-κομματίζεται-- θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται» επισήμανε.
Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου έρχεται σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Εκκλησίας, που εκφράζουν προβληματισμό για την εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητας των πολιτών από διάφορα κέντρα και εξουσίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία «είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός», που λειτουργεί χωρίς διακρίσεις και ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμίας., ενώ σέβεται το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου. «Ουδένα επιχειρεί να ‘-ποδηγετήσει-- ή να ‘-χειραγωγήσει-- ή να ‘-καθοδηγήσει-- προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών
«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα αυτονόητα σε μία ιδιαίτερα περίεργη στιγμή κατά την οποία επιχειρείται, αλυσιτελώς βεβαίως, η ‘-προβολή--, διά ερωτημάτων ή διά υπονοουμένων, αλλά πάντως με ανάρμοστο, ανοίκειο και δόλιο τρόπο και προς εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων, της δήθεν ‘-εμπλοκής-- της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός. Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς.
Όλους τους αγαπά, όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αποδέχεται, όλους τους υπηρετεί και για την σωτηρία όλων εργάζεται πιστή στις αρχές και στη διδασκαλία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και στην ιερή αποστολή Της. Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε αμνούς και ερίφια, σε εκλεκτούς και μη, σε ευνοούμενους και σε παραπαίδια, γιατί για Αυτήν είμαστε όλοι μας παιδιά του ίδιου Θεού. Και, φυσικά, σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου, ουδένα επιχειρεί να ‘-ποδηγετήσει-- ή να ‘-χειραγωγήσει-- ή να ‘-καθοδηγήσει-- προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας.
Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είτε ουδέν γνωρίζει από τα της Εκκλησίας και ουδεμία επαφή έχει με Αυτήν, είτε, ηθελημένα και συνειδητά, βιάζοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα και παίζοντας δικά του παιχνίδια, αποπειράται να Την απομειώσει, να Την προσβάλει και να Την υβρίσει.
Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘-κομματίζεται-- θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται. Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.
Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘-υπόγειας-- ή ‘-μυστικής-- ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.».
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 21:02
Τεράστια νίκη του ΑΣΚ μέσα στην Τουρκία επί της Τόφας (90-98) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:47
Τόφας – Καρδίτσα 90-98: “Αντίο” στο Basketball Champions League με διπλό στην Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:40
Βγάζουν ρομπότ στα χωράφια φοιτητές στον Βόλο – Η πρωτότυπη ιδέα που τους οδήγησε στην κορυφή - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:37
Απάτη από «μαϊμού» γιατρό στον Βόλο σε βάρος 77χρονης – Της πήρε 10.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:31
Λάρισα: Σε εξέλιξη τριήμερο σεμινάριο για την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:29
Λάρισα: Ο Δήμος καλεί εθελοντές για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος 2026 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:08
Αφθώδης πυρετός: Τί είναι, πώς μεταδίδεται στα ζώα και ποια μέτρα ελήφθησαν - ΔΙΕΘΝΗ | 18.03.2026 | 17:26
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά το πλήγμα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στο Ιράν
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 09:49
Οι 62 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν στην Καρδίτσα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 09:22
Η καταγγελία για απάτη 710.000 ευρώ σε βάρος βιομήχανου από την οικογένεια Ρομά – Η κατάθεση της κόρης του, πρώην βουλευτή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:29
Πραγματικό εργοτάξιο η πόλη της Λάρισας - Σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες (ΦΩΤΟ)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed