ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ξεκάθαρες κουβέντες για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ζητά από τον Α. Τσίπρα η ΕΔΥΘΕ
Με αφορμή την επίσκεψή του και την ομιλία του αύριο στη Λάρισα

Να τοποθετηθεί με σαφήνεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία στον υδατικό τομέα και για τα έργα που πρέπει να γίνουν ζητά μέσω ανακοίνωσης της η Επιτροπή Διεκδίκησης Επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της (ΕΔΥΘΕ) Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή “θεωρούμε χρέος μας, όπως πράξαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, να απευθυνθούμε ανοιχτά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσιάζοντας για μια ακόμη φορά ορισμένες βασικές διεκδικήσεις μας, τις οποίες εξάλλου έχουμε ήδη κάνει γνωστές στα κόμματα και τις έχουμε παρουσιάσει στη Βουλή”.
Συνεχίζοντας σημειώνει ότι “ο αγροτικός τομέας, ακόμη και σήμερα κινείται χωρίς στρατηγική κατεύθυνση, χωρίς προγραμματισμό, με κοντόφθαλμες πολιτικές, ενώ οι κυβερνήσεις, απασχολημένες με το κυνήγι των επιδοτήσεων, ελάχιστο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει για την διατροφική μας ασφάλεια, την εξάρτηση από εισαγωγές, την ακρίβεια κλπ.
Το αναγνωρίζουν αυτό και υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενδεικτικά : Ο πρώην γεν. γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Χ. Κασίμης επισημαίνει την «ανάγκη μιας σοβαρής αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής» (Εφ-Συν,1-2/10/22).
«Ποτέ και καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν δούλεψε με πρόγραμμα, σχέδιο και προοπτική στη γεωργία και την κτηνοτροφία» ισχυρίζεται ο Π. Στεφάνου, μέλος της ΚΕ, στην Εφ-Συν (29-30/10/22).
«Η στοχευμένη πολιτική της ΚΑΠ……οδήγησε τη χώρα μας μακριά από την επισιτιστική ασφάλεια» και «Χρειάζεται μια εθνική πολιτική στρατηγικών καλλιεργειών» έγραφε στην ίδια εφημερίδα ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης (2-3/4/22).

Στη Θεσσαλία η γεωργία στηρίζεται κυρίως στις δυνατότητες άρδευσης των 2-2,5 εκατ. στρεμμάτων και στην ικανότητα και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της.
Όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και περισσότερες απειλές (ενεργειακό κόστος, κλιματική αναταραχή, πόλεμος, αβεβαιότητα αγορών, τιμές κάτω του κόστους κλπ.) που «απειλούν την βιωσιμότητα της γεωργίας-κτηνοτροφίας και οδηγούν στην έξοδο και στη φτωχοποίηση σημαντικά στρώματα του παραγωγικού κόσμου» (Χ. Κασίμης, ο. π.).
Ειδικά για το υδατικό πρόβλημα θα προσθέσουμε τα μεγάλα ελλείμματα νερού αλλά και την σημαντική υστέρηση σε σύγχρονα αρδευτικά έργα που δυστυχώς παράγονται περιστασιακά και με μεγάλη καθυστέρηση, παρότι η απουσία τους αντιστρατεύεται ευθέως τους στόχους «εξοικονόμησης» νερού που έθεσε το ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΥΔΘ), που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2017).
Τα παραπάνω καθιστούν κρίσιμη παράμετρο για τις προοπτικές της γεωργίας στη Θεσσαλία την υπό εκκρεμότητα ενίσχυση του υδατικού δυναμικού του ΥΔΘ μέσω της μεταφοράς (εκτροπής) υδάτων από τον Άνω Αχελώο.
Είναι βέβαια γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει για διάφορους λόγους επιλέξει την «ακύρωση» των έργων αυτών (πρόσφατη επιβεβαίωση του κ. Τσίπρα από την Καρδίτσα). Συνεπώς θεωρούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει χρέος απέναντι στους θεσσαλούς και ιδιαίτερα στους αγρότες-καλλιεργητές να προσδιορίσει οριστικά και με σαφήνεια ποια θα είναι τα διαθέσιμα προς άρδευση νερά του θεσσαλικού κάμπου, έτσι ώστε ο κάθε παραγωγός να γνωρίζει τις δυνατότητες που του παρέχονται, να μπορεί βάσιμα να επιλέξει το είδος της καλλιέργειας του και να αισθάνεται ασφαλής για την προοπτική βιωσιμότητας του αγροτικού του νοικοκυριού.
Ζητούμε ο κ. Τσίπρας να κάνει δεκτή την πρόταση μας και υπεύθυνα να δεσμευτεί πως το θέμα αυτό θα οδηγηθεί προς συζήτηση στη ΒΟΥΛΗ, ώστε να εκλείψουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ οι άσκοπες διαμάχες και τα μικροπολιτικά παιχνίδια.
Εάν δηλαδή στη Βουλή αποφασιστεί πως χρειαζόμαστε την ενίσχυση του ΥΔΘ από τον Αχελώο, τότε τα έργα (τεχνητή λίμνη – ΥΗΕ Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι) πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν. Εάν αντίθετα κριθεί πως η ενίσχυση αυτή δεν απαιτείται και η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν είναι χρήσιμη (σημ. : σε αυτές τις επιλογές φαίνεται πως συναινεί και ο κ. Μητσοτάκης), τα έργα πρέπει να κατεδαφιστούν. Στην Ε.Δ.Υ.ΘΕ δεν μας ενοχλούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και επιλογές, ούτε αποτελεί για εμάς κριτήριο από ποιον χώρο προέρχονται. Είμαστε επίσης έτοιμοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Όμως την απραξία την καταδικάζουμε και την συνειδητή στασιμότητα την πολεμάμε.”

- ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 19:45
Β. Κόκκαλης για τις τραπεζικές χρεώσεις: Στέλνουν πιστωτικές κάρτες χωρίς αίτηση και συνεχίζουν να «αρμέγουν» τους πολίτες - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 19:43
Χωρίς δυνατότητα άρδευσης οι αγρότες στην Ελάτεια του Δήμου Τεμπών λόγω βλάβης σε δημοτικό αντλιοστάσιο - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 19:35
Λαμία: Τραγωδία με 28χρονο, έπεσε από ταράτσα τριώροφης πολυκατοικίας - ΔΙΕΘΝΗ | 31.05.2026 | 19:24
Αιματηρή ένταση στην Αλβανία: Τι ρόλο έχουν ο Κούσνερ και η Ιβάνκα Τραμπ στο έργο που ξεσήκωσε τους Έλληνες ομογενείς - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 19:17
Πάτρα: Πατέρας και γιος χάθηκαν μαζί στην άσφαλτο – Αυτά είναι τα πρόσωπα του μοιραίου τροχαίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.05.2026 | 19:14
Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας προς ΥπAA: Η υπομονή εξαντλήθηκε, σε απόγνωση ο κλάδος - ΒΟΛΟΣ | 31.05.2026 | 12:40
Χρ. Τριαντόπουλος: Εγκρίθηκε νέα χρηματοδότηση 700.000 ευρώ στον Δήμο Νοτίου Πηλίου για αποκαταστάσεις φυσικών καταστροφών - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 12:08
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της από ανακοπή - Μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.05.2026 | 07:21
Ξεκινούν τα αλώνια για κριθάρι και σε δύο εβδομάδες για το στάρι, με χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 09:51
Καρέ-καρέ το σοκαριστικό τροχαίο στην οδό Βόλου – Η στιγμή που το φορτηγό προσκρούει στη γέφυρα (BINTEO) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.05.2026 | 08:00
Στον Εισαγγελέα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ρήμαζε τους μετασχηματιστές σε Καρδίτσα - Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2026 | 14:48
Καιρός: Λίβα από τη Βόρεια Αφρική φέρνει το ECMWF στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία- Πότε θα ξεκινήσει - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 14:13
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα κλοπής χαλκού από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ στη Θεσσαλία - 25 συλλήψεις - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 12:08
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της από ανακοπή - Μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 10:08
Σε όλες τις αροτραίες όχι μόνο σε βαμβάκι και σκληρό σιτάρι, τα 80 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήματα στην πληρωμή Ιουνίου - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 08:21
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed