ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Προϋπολογισμός 1 δις ευρώ αναμένεται για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Ηγουμενίτσα
Αναμένεται ότι θα προσελκύσει τους μεγάλους Έλληνες κατασκευαστές

Ένα σιδηροδρομικό έργο με μεγάλη σημασία και για τη Θεσσαλία φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά δημοπράτησης μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για τη χώρα μας ως διαμετακομιστικού κόμβου εμπορευμάτων.
Στα σκαριά βρίσκεται ένας νέος διαγωνισμός από την ΕΡΓΟΣΕ για έργο αξίας άνω 1 δισ. Ευρώ, το οποίο αναμφίβολα θα προσελκύσει τους μεγάλους Έλληνες κατασκευαστές, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Mytilineos, αλλά και ξένες εταιρίες που πρωταγωνιστούν στα σιδηροδρομικό έργα όπως η γαλλική Alstom και η γερμανική Siemens.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, την οποία, σύμφωνα με πηγές της ΕΡΓΟΣΕ, εξετάζουν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες και δεν αποκλείεται ο νέος υπουργός υποδομών, όταν αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του ύστερα από τις εκλογές, να βρει έτοιμο προς δημοπράτηση ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για τη χώρα μας ως διαμετακομιστικού κόμβου εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπηρεσίες της ΕΡΓΟΣΕ έχουν την επικαιροποιημένη μελέτη του ΟΣΕ, η οποία έχει κοστίσει 15 εκατ. Ευρώ και χρηματοδοτείται από το Connecting Europe Facilities, που είχε εξασφαλιστεί από τα τέλη του 2021.
Σημειώνεται ότι με το έργο αυτό θα επιτευχθεί όχι μόνο η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Ιονίου πελάγους και της Κασπίας Θάλασσας, αλλά θα είναι δυνατή η απευθείας σύνδεση της Ιταλίας με το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το έργο
Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα αποτελεί ένα έργο πνοής και εντάσσεται στο Διευρωπαϊκό Διάδρομο του κεντρικού δικτύου, ο οποίος θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Ευρώπη.
Το προς δημοπράτηση έργο έχει ενταχθεί στο χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και χαρακτηρίζεται ως «υπό κατασκευή» με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Το ορόσημο αυτό είναι εφικτό εφόσον προχωρήσει άμεσα η διαδικασία δημοπράτησης με αναθέτουσα αρχή τον ΕΡΓΟΣΕ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι με το εν λόγω έργο θα είναι εφικτή η σύνδεση του Ιονίου Πελάγους με τον Ελλήσποντο, καθώς τα εμπορεύματα θα μπορούν να μεταφέρονται από την Καλαμπάκα στο Ορμένιο, όταν ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ που δημοπρατείται αυτή την περίοδο με ενδιαφέρον από τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat – Siemens, ΑΒΑΞ-Alstom και Ελλάκτωρ- Mytilineos.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και τα δύο έργα αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων καθώς, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με ενώσεις εφοπλιστών, θα λυθούν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στη διέλευση εμπορικών πλοίων από τον Ελλήσποντο. Επίσης, αναμένεται να μεταφέρονται αρκετά περισσότερα εμπορεύματα μέσω των τρένων συγκριτικά με τα εμπορευματικά πλοία, και το κόστος μεταφοράς θα είναι οικονομικότερο από τους αντίστοιχους ναύλους.
Στα του έργου προβλέπεται η κατασκευή μονής γραμμής μήκους 154 χλμ και ταχύτητας 160 χλμ/ώρα με σημείο εκκίνησης την Καλαμπάκα, που θα περνάει από τα Ιωάννινα και θα τερματίζει στο νέο λιμένα της Ηγουμενίτσας. Επισημαίνεται ότι με αυτό το έργο θα είναι εφικτή η σύνδεση της Αθήνας με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ηπείρου και η απόσταση αναμένεται να καλύπτεται περίπου σε 4 ώρες και 30 λεπτά. Η νέα αυτή γραμμή θα έχει ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, ETCS, RTMS και τηλεδιοίκηση, ενώ οι νέοι σταθμοί θα είναι οι εξής:
Καλαμπάκα
Μαλακάσι
Μέτσοβο
Ιωάννινα,
Καστρίτσα
Ανθοχώρι,
Νεοχώρι,
Ηγουμενίτσα
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 21:38
Λήξη σναγερμού για τη Λάρισα- έφτασε στα 6 μέτρα η στάθμη του Πηνειού και σταθεροποιείται - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.12.2025 | 21:26
Φάνης Τακούδης: ΜΙΚΡΟΣ DANIEL ; - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.12.2025 | 21:18
ΑΕΛ Novibet: Τέλος ο Μαλεζάς από τους βυσσινί-Ο Σάββας Παντελίδης πιθανός αντικαταστάτης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 21:06
Με τη δύναμη των χιλιάδων τρακτέρ κλιμακώνει το μπλόκο της Νίκαιας και καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 20:50
Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής ο Δήμος Λαρισαίων– Επί ποδός κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας και ΔΕΥΑΛ, στις συνοικίες - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 20:44
Δείτε βίντεο από την πλημμυρισμένη περιοχή στο φράγμα της Γυρτώνης - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.12.2025 | 19:58
Αντίδραση της ΑΕΛ και «χρυσή» ισοπαλία με τον ΠΑΟ (2-2) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 19:57
Παλικαρίσια ισοπαλία για την ΑΕΛ στις καθυστερήσεις και παράπονα για τη διατησία με ΠΑΟ (2-2)
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.12.2025 | 11:29
Σοκ στα Τρίκαλα: 52χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 21:38
Λήξη σναγερμού για τη Λάρισα- έφτασε στα 6 μέτρα η στάθμη του Πηνειού και σταθεροποιείται - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 14:26
5,30 μέτρα η στάθμη του Πηνειού και...ανεβαίνει- κορμοί δέντρων και φερτά στη γέφυρα στο άλσος φράζουν τη ροή (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 11:24 | video
Στα 4.70 μετρα η στάθμη του Πηνειού στη Λάρισα με ρυθμό ανόδου 10 εκατ. την ώρα -σε επιφυλακή η ΔΕΥΑΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 20:44
Δείτε βίντεο από την πλημμυρισμένη περιοχή στο φράγμα της Γυρτώνης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 11:00
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.12.2025 | 10:30
Σαββάτο βράδυ στο μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας στον Ε-65-η οργάνωση ανά χωριό και Αγροτικό Σύλλογο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 17:29
Επιχείρηση απομάκρυνσης των φερτών από τη γέφυρα του Πηνειού στο άλσος-στα 5,60 μέτρα η στάθμη που ανεβαίνει(ΦΩΤΟ)









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed