ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Προϋπολογισμός 1 δις ευρώ αναμένεται για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Ηγουμενίτσα
Αναμένεται ότι θα προσελκύσει τους μεγάλους Έλληνες κατασκευαστές

Ένα σιδηροδρομικό έργο με μεγάλη σημασία και για τη Θεσσαλία φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά δημοπράτησης μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για τη χώρα μας ως διαμετακομιστικού κόμβου εμπορευμάτων.
Στα σκαριά βρίσκεται ένας νέος διαγωνισμός από την ΕΡΓΟΣΕ για έργο αξίας άνω 1 δισ. Ευρώ, το οποίο αναμφίβολα θα προσελκύσει τους μεγάλους Έλληνες κατασκευαστές, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Mytilineos, αλλά και ξένες εταιρίες που πρωταγωνιστούν στα σιδηροδρομικό έργα όπως η γαλλική Alstom και η γερμανική Siemens.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, την οποία, σύμφωνα με πηγές της ΕΡΓΟΣΕ, εξετάζουν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες και δεν αποκλείεται ο νέος υπουργός υποδομών, όταν αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του ύστερα από τις εκλογές, να βρει έτοιμο προς δημοπράτηση ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για τη χώρα μας ως διαμετακομιστικού κόμβου εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπηρεσίες της ΕΡΓΟΣΕ έχουν την επικαιροποιημένη μελέτη του ΟΣΕ, η οποία έχει κοστίσει 15 εκατ. Ευρώ και χρηματοδοτείται από το Connecting Europe Facilities, που είχε εξασφαλιστεί από τα τέλη του 2021.
Σημειώνεται ότι με το έργο αυτό θα επιτευχθεί όχι μόνο η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Ιονίου πελάγους και της Κασπίας Θάλασσας, αλλά θα είναι δυνατή η απευθείας σύνδεση της Ιταλίας με το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το έργο
Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα αποτελεί ένα έργο πνοής και εντάσσεται στο Διευρωπαϊκό Διάδρομο του κεντρικού δικτύου, ο οποίος θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Ευρώπη.
Το προς δημοπράτηση έργο έχει ενταχθεί στο χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και χαρακτηρίζεται ως «υπό κατασκευή» με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Το ορόσημο αυτό είναι εφικτό εφόσον προχωρήσει άμεσα η διαδικασία δημοπράτησης με αναθέτουσα αρχή τον ΕΡΓΟΣΕ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι με το εν λόγω έργο θα είναι εφικτή η σύνδεση του Ιονίου Πελάγους με τον Ελλήσποντο, καθώς τα εμπορεύματα θα μπορούν να μεταφέρονται από την Καλαμπάκα στο Ορμένιο, όταν ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ που δημοπρατείται αυτή την περίοδο με ενδιαφέρον από τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat – Siemens, ΑΒΑΞ-Alstom και Ελλάκτωρ- Mytilineos.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και τα δύο έργα αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων καθώς, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με ενώσεις εφοπλιστών, θα λυθούν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στη διέλευση εμπορικών πλοίων από τον Ελλήσποντο. Επίσης, αναμένεται να μεταφέρονται αρκετά περισσότερα εμπορεύματα μέσω των τρένων συγκριτικά με τα εμπορευματικά πλοία, και το κόστος μεταφοράς θα είναι οικονομικότερο από τους αντίστοιχους ναύλους.
Στα του έργου προβλέπεται η κατασκευή μονής γραμμής μήκους 154 χλμ και ταχύτητας 160 χλμ/ώρα με σημείο εκκίνησης την Καλαμπάκα, που θα περνάει από τα Ιωάννινα και θα τερματίζει στο νέο λιμένα της Ηγουμενίτσας. Επισημαίνεται ότι με αυτό το έργο θα είναι εφικτή η σύνδεση της Αθήνας με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ηπείρου και η απόσταση αναμένεται να καλύπτεται περίπου σε 4 ώρες και 30 λεπτά. Η νέα αυτή γραμμή θα έχει ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, ETCS, RTMS και τηλεδιοίκηση, ενώ οι νέοι σταθμοί θα είναι οι εξής:
Καλαμπάκα
Μαλακάσι
Μέτσοβο
Ιωάννινα,
Καστρίτσα
Ανθοχώρι,
Νεοχώρι,
Ηγουμενίτσα
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2026 | 23:55
Συνέδριο ΝΔ: Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τα διλήμματα της επόμενης 4ετίας -«Εκλογές το 2027, η πατρίδα μάς καλεί σε νέα αποστολή» - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 23:38
Σκιάθος: Στη φυλακή πατέρας και γιος για τα 13 κιλά κάνναβης - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 23:35
Μεσολόγγι: Τροχαίο ατύχημα με πατίνι - Τραυματίστηκε κοπέλα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2026 | 23:32
Μητσοτάκης σε συνέδριο ΝΔ: Θέλουμε 3η τετραετία για να μη ρισκάρουμε να γυρίσουμε 3 τετραετίες πίσω - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.05.2026 | 23:29
Πλακιάς κατά Καρυστιανού: «Τολμά, αυτή που δημιούργησε την αθώωση του Καραμανλή; Αν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε τι είναι;» - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 23:26
Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που σκοτώθηκε πέφτοντας από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 20:33
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ιονία Οδό: Εκτροπή τροχόσπιτου με τέσσερις τραυματίες - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 20:10
Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη που έπεσε από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 10:20
Κίνδυνος να χαθεί το σκληρό σιτάρι στη Θεσσαλία λόγω κλιματικής αλλαγής-αναπτύσσεται πλέον σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 11:52
Με τον χρυσό σταυρό του Αγίου Αχιλλίου τιμήθηκε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Λάρισας Νικόλαος Ζέρβας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 08:50
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 10:35
Λαμπρή μέρα για τη Λάρισα: Πλήθη πιστών στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 10:55
Σοβαρό ατύχημα στον Βόλο: Μπέρδεψε τις ταχύτητες και παρέσυρε τη μητέρα της με το ΙΧ της - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 12:37
Η πολιτική επανεμφάνιση του Χρ. Ζώη και η... σχέση του με το Βασίλη Κόκκαλη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 08:58
Βρέθηκε η λύση για το σφάλμα κωδικού 54350 προς πληρωμή τα κομμένα στο Κτηματολόγιο δημόσια κτήματα(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 12:15
Παγετός έπληξε τις φιστικιές στα παρακάρλια χωριά- προβλήματα μικροκαρπίας (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed