ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Συναγερμός για το Σουδάν: Μολυσματικά δείγματα χολέρας και ιλαράς στα χέρια των εμπόλεμων
Καταλήφθηκε εργαστήριο με μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας

Στην ανησυχητική ανακοίνωση πως υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικής απειλής» στο Χαρτούμ προέβη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την Τρίτη, καθώς μια από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν έχει καταλάβει το εργαστήριο του Οργανισμού, που περιέχει παθογόνα της ιλαράς και της χολέρας, αποκόβοντας την πρόσβαση των εργαζομένων στο κτήριο.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, μέσω βιντεοκλήσης από το Σουδάν, ο Nima Saeed Abid του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τεχνικοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εργαστήριο, που περιέχει το βιολογικό υλικό και τις επικίνδυνες ουσίες», όπως εξήγησε, αρνούμενος όμως να διευκρινίσει ποια πλευρά έχει καταλάβει την εγκατάσταση.
Οι μάχες μεταξύ των σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν στις 15 Απριλίου και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους, ενώ έχουν οδηγήσει και στον τραυματισμό 4.072 ατόμων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.
Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες και έχουν αφήσει πολλούς αποκλεισμένους στα σπίτια τους, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού.
Το ανθρωπιστικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναγκάστηκε να διακόψει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε περιοχές του Σουδάν, λόγω των μαχών.
Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες και οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.
«Σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες παρεμπόδισαν τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας», δήλωσε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του OCHA. «Αλλά δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον λαό του Σουδάν».
Είπε ότι μια ομάδα του OCHA θα ηγείται ανθρωπιστικών επιχειρήσεων έξω από το Πορτ-Σουδάν (πόλη), αφότου μεταφερθούν εκεί από το Χαρτούμ.
Ο Πάτρικ Γιούσεφ, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την Αφρική, προέτρεψε άλλες χώρες να συνεχίσουν να πιέζουν το Σουδάν για να βρει μια «μακροχρόνια λύση», ακόμη και μετά την εκκένωση των ξένων πολιτών.
Πηγή: Reuters
- ΔΙΕΘΝΗ | 01.05.2026 | 21:32
Κλιμακώνει ο Τραμπ: Αυξάνει στο 25% τους δασμούς σε αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.05.2026 | 21:23
Ο Τσίπρας ανακοίνωσε το «μανιφέστο» του κόμματός του, ανήμερα Πρωτομαγιάς - «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής» - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 21:08
Οι «Πρωταγωνιστές» μπαίνουν στις φυλακές Λάρισας: δέκα μαρτυρίες που ανοίγουν ξανά τη συζήτηση - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2026 | 21:03
Τροχαίο δυστύχημα στη Μεσσηνία: Νεκρός ένας 21χρονος και τέσσερις τραυματίες - ΒΟΛΟΣ | 01.05.2026 | 21:00
Σπάνιο oθωμανικό ντοκουμέντο της καταστροφής της Χίου παρουσιάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 01.05.2026 | 20:57
Στην Εύβοια , τη Ζαγορά και τη Σκιάθο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την πρωτομαγιά (χάρτης) - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2026 | 17:12
Ηγουμενίτσα: 1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο υδροπονικής κάνναβης – «Κλειδί» ο σκύλος Βλαντ - ΔΙΕΘΝΗ | 01.05.2026 | 17:04
Νέα πρόταση στο τραπέζι από το Ιράν για το τέλος του πολέμου
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.05.2026 | 09:35
Θλίψη στη Φαρκαδόνα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 32χρονη Σταυρούλα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 21:08
Οι «Πρωταγωνιστές» μπαίνουν στις φυλακές Λάρισας: δέκα μαρτυρίες που ανοίγουν ξανά τη συζήτηση - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 11:35
Με απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία τίμησαν την πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:46
Ο Άκης Πετρετζίκης σε Λάρισα, Μεταξοχώρι, Νέσσωνα και Καλοχώρι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.05.2026 | 10:23
Ο καιρός του τριημέρου της πρωτομαγιάς από το Φάνη Τακούδη: Κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2026 | 15:15
Μακρίσια: «Ράγισαν καρδιές» στην κηδεία του 13χρονου - Παιδιά κουβάλησαν το λευκό φέρετρο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.05.2026 | 09:56
Εγκαινιάστηκε το φράγμα στον Ληθαίο ποταμό: Η διοίκηση στη Θεσσαλία έχει συνέχεια (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed