ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Συναγερμός για το Σουδάν: Μολυσματικά δείγματα χολέρας και ιλαράς στα χέρια των εμπόλεμων
Καταλήφθηκε εργαστήριο με μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας

Στην ανησυχητική ανακοίνωση πως υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικής απειλής» στο Χαρτούμ προέβη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την Τρίτη, καθώς μια από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν έχει καταλάβει το εργαστήριο του Οργανισμού, που περιέχει παθογόνα της ιλαράς και της χολέρας, αποκόβοντας την πρόσβαση των εργαζομένων στο κτήριο.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, μέσω βιντεοκλήσης από το Σουδάν, ο Nima Saeed Abid του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τεχνικοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εργαστήριο, που περιέχει το βιολογικό υλικό και τις επικίνδυνες ουσίες», όπως εξήγησε, αρνούμενος όμως να διευκρινίσει ποια πλευρά έχει καταλάβει την εγκατάσταση.
Οι μάχες μεταξύ των σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν στις 15 Απριλίου και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους, ενώ έχουν οδηγήσει και στον τραυματισμό 4.072 ατόμων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.
Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες και έχουν αφήσει πολλούς αποκλεισμένους στα σπίτια τους, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού.
Το ανθρωπιστικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναγκάστηκε να διακόψει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε περιοχές του Σουδάν, λόγω των μαχών.
Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες και οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.
«Σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες παρεμπόδισαν τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας», δήλωσε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του OCHA. «Αλλά δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον λαό του Σουδάν».
Είπε ότι μια ομάδα του OCHA θα ηγείται ανθρωπιστικών επιχειρήσεων έξω από το Πορτ-Σουδάν (πόλη), αφότου μεταφερθούν εκεί από το Χαρτούμ.
Ο Πάτρικ Γιούσεφ, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την Αφρική, προέτρεψε άλλες χώρες να συνεχίσουν να πιέζουν το Σουδάν για να βρει μια «μακροχρόνια λύση», ακόμη και μετά την εκκένωση των ξένων πολιτών.
Πηγή: Reuters
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 22:07
Ηλιούπολη: «Μαμά και μπαμπά, δεν θέλω πια να ζω» – Σοκάρει το σημείωμα που άφησε η μία από τις δύο 17χρονες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 21:42
Ισοπαλία υποβιβασμού για την ΑΕΛ στο Αγρίνιο -δέχτηκε το γκολ στο 94! - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.05.2026 | 14:40
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει με σύγχρονο εξοπλισμό το Νοσοκομείο Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:28
Θεσσαλία: Στο επίκεντρο η μετακίνηση κτηνοτρόφων σε ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:15
Μητσοτάκης για νοσηλευτές: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:02
Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Είναι ουκρανικό, πρόκειται για σοβαρό θέμα» - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 13:51
Ηλιόπουλη: Δύο 17χρονες έπεσαν μαζί από τον έκτο όροφο πολυκατοικίας, νεκρή η μία, μάχη για τη ζωή της δίνει η δεύτερη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 12:43
Καθοδόν πληρωμές 807 εκατ., μέσα Ιουνίου ανοίγει το ΟΣΔΕ, το χρονοδιάγραμμα Σχοινά-Πιτσιλή
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 14:17
Δείτε τις δηλώσεις Πόθεν έσχες των βουλευτών της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 10:54
«Χαμηλά τη μπάλα» στις τιμές των σιτηρών κρατούν οι συνεταιρισμοί της Λάρισας λίγο πριν τα αλώνια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2026 | 16:08
Δείτε τα πόθεν έσχες βουλευτών και δημάρχων της Καρδίτσας - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 11:52
Σταύρος Φλώρος: Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση - μάχη να κρατηθεί στη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 11:59
Σε απόγνωση αγρότες σε Αμυγδαλή, Καλαμάκι: Πλημμυρισμένα τα χωράφια από τον Σ3 και δεν μπορούν να αλωνίσουν (ΦΩΤΟ+ video) - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 08:17
Σταύρος Φλώρος: Αυτός είναι ο παίκτης του Survivor που τραυματίστηκε - Ακρωτηριάστηκε στο δεξί πόδι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 09:26
Αγριοβρώμη στα στάρια, ζιζάνια και μύκητες σε βίκο, φακή, σε απόγνωση οι Θεσσαλοί αγρότες- μόνη λύση η καύση σιτοκαλαμιών - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed