ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Συναγερμός για το Σουδάν: Μολυσματικά δείγματα χολέρας και ιλαράς στα χέρια των εμπόλεμων
Καταλήφθηκε εργαστήριο με μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας

Στην ανησυχητική ανακοίνωση πως υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικής απειλής» στο Χαρτούμ προέβη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την Τρίτη, καθώς μια από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν έχει καταλάβει το εργαστήριο του Οργανισμού, που περιέχει παθογόνα της ιλαράς και της χολέρας, αποκόβοντας την πρόσβαση των εργαζομένων στο κτήριο.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, μέσω βιντεοκλήσης από το Σουδάν, ο Nima Saeed Abid του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τεχνικοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εργαστήριο, που περιέχει το βιολογικό υλικό και τις επικίνδυνες ουσίες», όπως εξήγησε, αρνούμενος όμως να διευκρινίσει ποια πλευρά έχει καταλάβει την εγκατάσταση.
Οι μάχες μεταξύ των σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν στις 15 Απριλίου και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους, ενώ έχουν οδηγήσει και στον τραυματισμό 4.072 ατόμων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.
Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες και έχουν αφήσει πολλούς αποκλεισμένους στα σπίτια τους, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού.
Το ανθρωπιστικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναγκάστηκε να διακόψει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε περιοχές του Σουδάν, λόγω των μαχών.
Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες και οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.
«Σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες παρεμπόδισαν τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας», δήλωσε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του OCHA. «Αλλά δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον λαό του Σουδάν».
Είπε ότι μια ομάδα του OCHA θα ηγείται ανθρωπιστικών επιχειρήσεων έξω από το Πορτ-Σουδάν (πόλη), αφότου μεταφερθούν εκεί από το Χαρτούμ.
Ο Πάτρικ Γιούσεφ, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την Αφρική, προέτρεψε άλλες χώρες να συνεχίσουν να πιέζουν το Σουδάν για να βρει μια «μακροχρόνια λύση», ακόμη και μετά την εκκένωση των ξένων πολιτών.
Πηγή: Reuters
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 20:43
K. Τσιάρας: «Αναλυτική και παραγωγική» η συνάντηση με τους αγρότες στο Μαξίμου- Εύχομαι κι ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 19.01.2026 | 20:00
Πλακιάς για Καρυστιανού: Εμένα με σταυρώσατε επειδή είπα την αλήθεια, τώρα ήρθε η ώρα της Μαρίας; - ΔΙΕΘΝΗ | 19.01.2026 | 19:38
Πέθανε ο θρύλος της μόδας Valentino - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 19:25
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε 17 αγρότες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 19:18
Βολιώτης έσπασε τα ρεκόρ: Συνελήφθη για 8η φορά να οδηγεί μεθυσμένος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 19:15
Οι αποφάσεις στα μπλόκα-Ρ. Μαρούδας: Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας - ΔΙΕΘΝΗ | 19.01.2026 | 19:00
Ισπανία: Εντόπισαν σπασμένο σύνδεσμο στις ράγες -Σχεδιάγραμμα του Reuters δείχνει πώς έγινε το δυστύχημα
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 22:56
Τραγωδία στη Λάρισα: «Τρελή» πορεία αυτοκινήτου σταμάτησε σε προστατευτικές μπάρες - Νεκρός ο οδηγός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.01.2026 | 10:48
Τακούδης- επικαιροποίηση: Πάνω από μισό μέτρο χιόνι στα ορεινά Δυτ. Θεσσαλίας- πιθανή χιονόπτωση από Τρίτη στα αστικά κέντρα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:01
Επιπλέον 25 ευρώ για το βαμβάκι, 15 ευρώ στο σιτάρι ως στρεμματική ενίσχυση για το 2025 μέσω των eco-schemes - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:32
Γιατί η Αθήνα θέλει να φύγει ως καλλιέργεια το βαμβάκι από τη Θεσσαλία και τη χώρα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 10:36
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 17:09
Ποιό χωριό της Λάρισας ντύθηκε στα λευκά το πρωί της Κυριακής (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
