ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία -«Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας», λέει το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία.
Παράλληλα, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία παραβιάζει συστηματικά τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των πυρηνικών
«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος,
Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».
Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».
Διαφωνούν οι ειδικοί αναφορικά με την επικινδυνότητα της κίνησης της Ρωσίας για τα πυρηνικά
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, η άλλη πυρηνική υπερδύναμη του κόσμου, υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση του Πούτιν. Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον δεν φάνηκε να βλέπει κάποια αλλαγή στις πιθανότητες η Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία και διευκρίνισε, μαζί με το ΝΑΤΟ, ότι τα νέα δεν θα επηρεάσουν τη δική τους πυρηνική θέση.
Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση της Ρωσίας είναι σημαντική, καθώς μέχρι τώρα η Μόσχα «περηφανευόταν» που, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ανέπτυξε πυρηνικά όπλα εκτός των συνόρων της. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που το κάνει.
Επίσης, αΑναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που δρεύει στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε πυρηνικό πόλεμο «παραμένει εξαιρετικά χαμηλός».
Ωστόσο, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Πούτιν εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση.
«Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού ή παρερμηνείας είναι εξαιρετικά υψηλή. Η κοινή χρήση πυρηνικών όπλων κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη και δημιουργεί κίνδυνο για καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ανέφερε στο Twitter.

- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.12.2025 | 10:58
Τακούδης έκτακτη επικαιροποίηση: Πάμε για χιόνια από 2 μέχρι 7 Γενάρη στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:53
«-Εφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:37
Ουρές Λαρισαίων για να παρακολουθήσουν τη δεύτερη λειτουργία των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:25
Τα τσιμεντένια στηθαία για ασφαλή διέλευση διχάζουν τα αγροτικά μπλόκα - ΒΟΛΟΣ | 25.12.2025 | 10:07
Η Περιφέρεια ολοκληρώνει τις πληρωμές της Δράσης ενίσχυσης επιχειρήσεων του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.12.2025 | 09:35
Αυθεντικά Χριστούγεννα στη Λίμνη Πλαστήρα. - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 25.12.2025 | 09:29
Τι Κρύβεται Πίσω από τις «Περίεργες» Κλήσεις και τα «Παραπλανητικά» SMS του Εξωτερικού - ΒΟΛΟΣ | 25.12.2025 | 09:23
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ - ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 2025
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 10:23
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.12.2025 | 14:46
Τακούδης: επικαιροποίηση του καιρού με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας την Κυριακή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 13:42
Οργή στη σύσκεψη του μπλόκου της Νίκαιας για την τοποθέτηση στηθαίων- νέο μποτιλιάρισμα στην Εθνική (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 08:48
Από την Καραμανλή αντί της παλιάς Βόλου η διέλευση των ταξιδιωτών- άνοιξαν λωρίδα στη Νίκαια οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 12:38
Γερανός τοποθετεί τσιμεντένια στηθαία δίπλα στα τρακτερ στον κόμβο της Νίκαιας για την ασφαλή διέλευση (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.12.2025 | 17:55
ΑΑΔΕ: Αγρότες έγραφαν και έσβηναν χωράφια από το E9 -Στον Εισαγγελέα 50 περιπτώσεις, εξετάζονται συνολικά 3.000 - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 20:01
Λάρισα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 5χρονο - Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.12.2025 | 14:41
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Παράταση θητείας ενός έτους για τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed