ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Όχι άλλα μισόλογα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τα έργα Αχελώου - ΑΜΕΣΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ στη Βουλή
(Κώστας Γκούμας – Τάσος Μπαρμπούτης)

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την τακτική που θα ακολουθήσει στο κορυφαίο υδατικό – οικολογικό - αναπτυξιακό ζήτημα της Θεσσαλίας ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Λάρισα.
Όλες οι έως σήμερα δηλώσεις αρμόδιων υπουργών, δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ, 21/2/2023), ακόμη και οι αντίστοιχες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων αυτοδιοικητικών στελεχών της ΝΔ, συγκλίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης, στην επικείμενη επίσκεψή του στη Λάρισα, θα εξαγγείλει την ΜΕΛΕΤΗ του φράγματος - ταμιευτήρα Μουζακίου, έργο του οποίου την κατασκευή είχε εξαγγείλει προ διετίας (αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού στην περιοχή), χωρίς όμως όλο αυτό το διάστημα να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες (τεχνικές -περιβαλλοντικές μελέτες, διοικητικές αποφάσεις ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, προκηρύξεις κοκ), όπως για παράδειγμα έγιναν για το φράγμα Σκοπιάς/Ενιπέα Φάρσαλων, για το αρδευτικό ΤΟΕΒ Ταυρωπού και άλλα παρόμοια έργα.
Βεβαίως το έργο αυτό, έστω και αν χάθηκαν αδικαιολόγητα δυο χρόνια, έστω και εάν (θα) πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία, παραμένει από τα πιο σημαντικά έργα πολλαπλού σκοπού περιμετρικά του θεσσαλικού κάμπου (εξόχως αντιπλημμυρικό, υδρευτικό, περιβαλλοντικό, ενεργειακό, αρδευτικό, απόθεμα ασφάλειας έναντι ξηρασίας κλπ.).
Συνεπώς, εφόσον πράγματι ανακοινωθεί, οι Θεσσαλοί θα το χαιρετίσουν, προσδοκώντας όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.
Στο σημείο αυτό ας μας επιτραπεί να θέσουμε έναν ακόμη προβληματισμό.
Ως γνωστόν, ο ταμιευτήρας Μουζακίου στη θέση που βρίσκεται (πάνω από την έξοδο της σήραγγας μεταφοράς), αναμένεται να υποδεχθεί και να αξιοποιήσει ενεργειακά τα ύδατα που θα μεταφερθούν από τον Αχελώο, που σημαίνει πως άλλο έργο (φράγμα, υδροηλεκτρικός σταθμός κλπ.) θα κατασκευασθεί στην περίπτωση αυτή και διαφορετικό έργο εάν δεν πραγματοποιηθεί η εκτροπή !
Συνεπώς θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με τα ημιτελή έργα Αχελώου (Συκιά και σήραγγα μεταφοράς), τον σχεδιασμό που θα ακολουθηθεί, αλλά και να εξηγήσει εάν υφίστανται η όχι τα «συνταγματικά προβλήματα» που εντελώς προσχηματικά είχε επικαλεστεί πριν τρία χρόνια για να δικαιολογήσει την πλήρη απραξία και την ανεύθυνη εγκατάλειψη των έργων αυτών, τα οποία σημειωτέον πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης τα είχε υποσχεθεί !
Θα πρεπει επίσης να εξηγήσει την άτυπη «συμπόρευση» που αντικειμενικά υπήρξε καθ’ όλη την τρέχουσα τετραετία με τον προκάτοχο του κ. Τσίπρα, τον οποίο η ΝΔ άφησε στο απυρόβλητο, χωρίς καν να του δίνουν απαντήσεις ή να σχολιάζουν τα γνωστά ανυπόστατα επιχειρήματα του για τα δήθεν ....ανυπέρβλητα εμπόδια του ΣτΕ και περί οριστικής «ακύρωσης των έργων».
Όλο αυτό το διάστημα, από κοινού οι δυο ηγέτες αποπροσανατόλιζαν τον κόσμο για «δυσκολίες», με ότι ο καθένας τους συμπεριλαμβάνει στην έννοια αυτή [εσωκομματικές αντιθέσεις - ισορροπίες, εξυπηρέτηση ενεργειακών (και όχι μόνο) συμφερόντων, αντιρρήσεις Αιτωλοακαρνάνων, καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικού προφίλ στην ηγεσία των κομμάτων τους κοκ].
Τώρα φαίνεται πως η αντίστοιχη γραμμή άμυνας, για να δώσει νέα παράταση ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα αυτό, ειναι το υπό αναθεώρηση Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ), το οποίο όμως αδικαιολόγητα καθυστέρησε να ανατεθεί και να εγκριθεί.
Εάν πάντως ο κ. πρωθυπουργός συνεχίσει να επικαλείται την προσχεδιασμένη αυτή εκκρεμότητα, θα του απαντήσουμε πως η μόνη ορθολογική και παράλληλα δημοκρατική διέξοδος από την αντιφατική και παράλογη πολιτική (και των δυο κομμάτων) στην υπόθεση Αχελώου, ειναι η δέσμευση (αμφοτέρων) πως θα φέρουν ΑΜΕΣΑ στη Βουλή το θέμα αυτό, θα αποφασίσουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ εάν θα το ολοκληρώσουν ή θα το κατεδαφίσουν, οπότε και οι μελετητές του ΣΔΛΑΠ θα έχουν στα χέρια τους μια ισχυρή και αμετακίνητη απόφαση ώστε να προτείνουν την βέλτιστη λύση για το μείζον υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.
Αυτή θα ήταν κατά την γνώμη μας Η ΜΟΝΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ στην υπόθεση αυτή.
Όλα τα άλλα ειναι απαράδεκτες προσχηματικές τακτικές που «χαμηλώνουν» στο ελάχιστο την προσωπική τους αξιοπιστία και παράλληλα υποβαθμίζουν το κύρος της χώρας μας διεθνώς για ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και τόσες δεκαετίες.
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ
*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.09.2025 | 11:59
Κουρέτας; ο εγκέφαλος ρυθμίζει την π[αχυσαρκία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 11:51
Κρίσιμη σύσκεψη για την ευλογιά στην περιφέρεια με Κέλλα, Κουρέτα για τη λειτουργία των 17 Απολυμαντικών Σταθμών (ΦΩΤΟ) - ΥΓΕΙΑ | 19.09.2025 | 09:53
Γρίπη: Έρχεται το ρινικό εμβόλιο – Θα χορηγείται δωρεάν σε παιδιά από 2 ως 5 ετών - ΕΛΛΑΔΑ | 19.09.2025 | 09:49
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Κίνδυνος για αυξήσεις τιμών σε κρέας, τυριά και γιαούρτι – Ποια μέτρα «ρίχνονται» στη μάχη κατά της - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:47
Στη Λάρισα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.09.2025 | 09:34
Παρέμβαση Σαμαρά για τα Τέμπη: Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το αίτημα για εκταφή των σορών των θυμάτων - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:31
Δωρεά βιβλίων από την Ελένη Μενεγάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελασσόνας - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:10
Ελασσόνα: Συλλήψεις για την παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 11:07
«Έφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 19:26
Λαρισαίος στρατιωτικός γιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με υπογραφή Δένδια – Γιατί καταγγέλλεται - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 09:42
Φυτεία «μαμούθ» με πάνω από 5.000 δενδρύλλια χασίς στον Όλυμπο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.09.2025 | 13:25
Τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τις προσβάσεις στον αυτοκινητόδρομο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 18.09.2025 | 10:58
Ξυπνήσαμε με φθινόπωρο, πόσο θα διαρκέσει η ψύχρα - Ζημιές στον Βόλο από ισχυρούς ανεμους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.09.2025 | 10:00
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο κτηνοτρόφος «πολυτελείας» και το κέντρο μασάζ που έλαβε επιδοτήσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.09.2025 | 12:31
Κουρέτας: Η κτηνοτροφία στη Θεσσαλία κινδυνεύει – Δημιουργούμε 17 απολυμαντικούς σταθμούς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.09.2025 | 19:07
Στον Ε-65 με τα πόδια και συμβολικό αριθμό τρακτέρ οι αγρότες-τα αιτήματα του πανθεσσαλικού μπλόκου (φωτο-video)