ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Η τραγωδία σε Τουρκία και Συρία μέσα από 20 φωτογραφίες - Πάνω από 5.000 οι νεκροί
Οι πιο βασανιστικές κραυγές είναι αυτές των ανθρώπων που είναι ακόμη θαμμένοι στα ερείπια

Είναι κάποιες στιγμές που για τους φωτογράφους η κάμερα είναι πιο βαριά στο χέρι, το κλικ δύσκολο πολύ. Τέτοιες στιγμές είναι και αυτές που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία και τη Συρία.
Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου είκοσι ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών κι έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 5.000 άνθρωποι. Ειδικότερα, στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες. Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.
Παντού γύρω υπάρχει θάνατος και απελπισία. Παιδιά να φωνάζουν «Anne!» που σημαίνει μαμά στα τουρκικά, γυναίκες να ουρλιάζουν το όνομα του παιδιού τους. «Βρείτε την» εκλιπαρούσε μία κοπέλα τους διασώστες «βρείτε την κόρη μου, τη λένε Ayse». Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου είκοσι ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών κι έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 5.000 άνθρωποι, ειδικότερα 3.419 στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, άλλοι 1.602 και πλέον στη Συρία.
Οι πιο βασανιστικές κραυγές είναι αυτές των ανθρώπων που είναι ακόμη θαμμένοι στα ερείπια. Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τις δυο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους χιλιάδες. Οι θερμοκρασίες είναι γύρω στο μηδέν, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.
Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.
φωτό: AFP / VISUALHELLAS.GR, ΑΠΕ
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.12.2025 | 15:16
Μέσα από τα χέρια του έχασε τη νίκη ο ΑΣΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ (68-72) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.12.2025 | 11:58
Γιώργος Μπότας: Τι απαντά ο αγρότης για τη δέσμευση των λογαριασμών του και το πόρισμα για τα 17 χωράφια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.12.2025 | 11:20
Κυριακάτικη κινητοποίηση στα διόδια αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Ε65 - ΛΑΡΙΣΑ | 28.12.2025 | 11:14
Μ. Χαρακόπουλος: Η αντιπολίτευση να προσέλθει στη διακομματική για τα αγροτικά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 11:11
Χριστουγεννιάτικη αστροβραδιά στο «Καφέ της Επιστήμης της Περιφέρειας Θεσσαλίας» στην Καλαμπάκα - ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:09
Θλίψη για τον θάνατο 67χρονου Βολιώτη - ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:06
Θλίψη στον Βόλο: 63χρονος γνωστός επαγγελματίας έφυγε από την ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 11:02
Η Γιορτή Τσιγαρίδας στο Βροντερό- Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βροντερού
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 12:03
Τραγωδία στη Λάρισα: 53χρονος βρέθηκε νεκρός στην πυλωτή πολυκατοικίας νωρίς το πρωί - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.12.2025 | 16:44
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου εξισωτική αποζημίωση στα 216 εκατ. ευρώ, ανά 15νθήμερο πίστωση για διορθώσεις monitoring - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.12.2025 | 12:31
Τραγωδία στα Βαρδούσια: Τους καταπλάκωσε χιονοστιβάδα, βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι- θρήνος στα Τρίκαλα για τη Θ. Καπλάνη - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 13:20
Τραυματίστηκε κοπέλα από καραμπόλα 4 οχημάτων στην παλιά Βόλου στο ύψος της Χάλκης - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 12:12
Λάρισα: Τραυμάτισε δύο άτομα με μαχαίρι και γροθιές και είχε κοκαΐνη στα… απόκρυφα! - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 14:46
Μπλόκο Νίκαιας: έκλεισαν την αερογέφυρα, αύριο στα διόδια Μακρυχωρίου, παραμονή πρωτοχρονιάς στη Λάρισα με τρακτερ (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.12.2025 | 18:19
Φάνης Τακούδης: Hλιοφάνεια μέχρι τέλος του χρόνου στη Θεσσαλία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.12.2025 | 10:20
Με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας θα μας αποχαιρετήσει το 2025 -Τσουχτερό κρύο από σήμερα










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed