ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε ενδυνάμωση των μπλόκων καλεί η Παννελαδική Επιτροπή – Τι λέει για την συνάντηση με Γεωργαντά
Ζητά συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες, “να δυναμώσουν τα μπλόκα της μαχόμενης αγροτιάς, να συγκροτήσουν περισσότερα, ώστε με την μαζική συμμετοχή τους να στείλουν μήνυμα διεκδίκησης της επιβίωσης τους και να ασκήσουν την μέγιστη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων”.
Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων από κάθε σημείο της χώρας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον Τύρναβο. “Στις περιοχές και στα προϊόντα που υπάρχει μαζική και μαχητική συμμετοχή οι δυνατότητες ικανοποίησης των αιτημάτων είναι πολύ μεγαλύτερες” τονίζουν χαρακτηριστικά..
Σε σχέση με την πολύωρη σύσκεψη αναφέρουν:
“Στα προϊόντα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο οικονομική στήριξη μέσω του ταμείου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κάστανα παραμένουν τα ποσά και θα πιστωθούν στους αγρότες ως τέλος Φεβρουαρίου όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός. Τα μήλα Fuji εξαιρούνται από την οικονομική ενίσχυση και δεν διευκρίνισε ποιες ποικιλίες κόκκινων μήλων θα ενισχυθούν με 300 €/στρέμμα, ενώ μόνο όσα πράσινα μήλα είχαν καρποκάψα θα αποζημιωθούν με 300 €/στρέμμα. Για τα ροδάκινα/βερίκοκα αποδέχτηκε ότι η λίστα με τις ποικιλίες που είχε διακινηθεί τις δυο πρώτες ημέρες ισχύει και θα ενταχθούν επίσης κάποιες άλλες ποικιλίες. Για τα κάστανα ότι είναι λίγα τα χρήματα αλλά τόσα μπορούν να δοθούν.
Υπάρχει η σκέψη για ενίσχυση σε αχλάδια και σταφύλια όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μέσω De Minimis. Για τα σταφύλια διαφάνηκε ότι σκοπεύει να ενισχύσει μόνο τις επιτραπέζιες ποικιλίες που μας βρίσκει αντίθετους. Επίσης με την πίεση των μπλόκων που υπάρχουν σε περιοχές από παραγωγούς κερασιών φαίνεται ότι τα κεράσια θα ενταχθούν στα προϊόντα στα οποία θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος.
Για τα υπόλοιπα προϊόντα που διεκδικούμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όπως βαμβάκι, αμύγδαλα, καρύδια, βρώσιμη ελιά, ακτινίδια, σταφίδα δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά εκτός από το βαμβάκι για το οποίο θεωρεί η Κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να δοθεί τέτοια ενίσχυση παρότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 40% και η τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι και σε περιπτώσεις δεν καλύπτει ούτε το κόστος.
Ζητήσαμε να δοθούν τα 72 €/στρέμμα σε όλους τους αγρότες που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά οι παραγωγές τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι επιλεκτικά όπως δόθηκαν διαχωρίζοντας τους αγρότες σε δυο κατηγορίες.
Στο αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής παραδέχθηκε την αναγκαιότητα να υπάρξουν μέτρα για το πετρέλαιο…..
Στο αίτημα για μείωση πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7λεπτά/Kwh, κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας και του πρόστιμου ρύπων, δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένα και θα το θέσουμε στην συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο.
Για τις κατώτερες εγγυημένες τιμές είπε ότι δεν γίνεται επειδή έρχονται σε αντίθεση με την «ελεύθερη αγορά». Όμως η ίδια η Ε.Ε είχε παλιότερα την κατώτερη «τιμή στόχου» και σε άλλες χώρες της Ε.Ε υπάρχουν εγγυημένες τιμές….
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζήτησε από την Κυβέρνηση συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Υπουργούς ΥΠΑΑΤ, Οικονομικών και Ενεργειας, για την εβδομάδα που διανύουμε για να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αιτημάτων μας. Περιμένουμε η Κυβέρνηση άμεσα να ορίσει αυτή την συνάντηση” καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

- ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 23:14
Τέθηκαν οι στόχοι από το Επιμελητήριο Λάρισας στην κοπή της πίτας- Κουρέτας: μοναδικά τα θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 17.01.2026 | 20:26
Πλήρωσε την αστοχία του στις βολές ο ΑΣΚ κι έχασε από την ΑΕΚ (71-79) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 19:21
Υπέρβαση ορίων συγκέντρωσης αέριων ρύπων στη Λάρισα - ΔΙΕΘΝΗ | 17.01.2026 | 19:17
Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς σε 8 χώρες της Ευρώπης επειδή δεν στηρίζουν το πλάνο του για τη Γροιλανδία - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 19:11
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο Θεός ζητά την αγάπη της καρδιάς μας» - Λαμπρή η πανήγυρις των Αγίων Αντωνίων στην Αγιά - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 19:05
Σοβαρές ενστάσεις για τη Δράση μείωσης αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες θέτει ο Βασίλης Κόκκαλης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.01.2026 | 19:01
Αγρότες: Δυσπιστία για τη συνάντηση της Δευτέρας – Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Μητσοτάκης - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 18:56
Ε.Λιακουλη : «Απαράδεκτες οι σκέψεις για κλείσιμο των ΕΛΤΑ σε Φάρσαλα και συνολικά στο νομό »
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.01.2026 | 12:01
Τακούδης: «Κλειδώνουν» οι χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Θεσσαλίας - Τρίτη προς Τετάρτη χιόνι και μέσα στη Λάρισα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 10:57
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:40
Δύσκολες ώρες για τον «στρατηγό» του μπλόκου της Νίκαιας Ρίζο Μαρούδα-απεβίωσε ο πατέρας του - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:05
Λάρισα: Καταδίκη γνωστού γιατρού του Πανεπιστημιακού για ανθρωποκτονία από αμέλεια! - ΕΛΛΑΔΑ | 17.01.2026 | 09:35
Χιόνια, βροχές και πολικό ψύχος «χτυπούν» την χώρα από σήμερα – Έρχεται νέο χαμηλό βαρομετρικό - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:45
Βαρύ πένθος για το Ρίζο Μαρούδα- «Έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του Κυριαζής Μαρούδας - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 10:46
«Κόμματα μακριά από τα μπλόκα» – Ηχηρή παραίτηση Ιορδάνη Ιωαννίδη από το μπλόκο Νίκαιας - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 15:01
Ιωαννίδης Ιορδάνης: «Πάω στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των αγροτών»

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
