ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Γιατί σπάζουν ρόδι την Πρωτοχρονιά
STORIES

Το έθιμο αυτό αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο, αν και μετά διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο.
Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι, που στην Μικρά Ασία το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού.

Το ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι
Είναι αυτός που κάνει το ποδαρικό και σπάει το ρόδι. Πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι στην κλειστή εξώπορτα και να του ανοίξουν. Δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του. Έτσι είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι για να κάνει το ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι.
Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά.»
Πρωτοχρονιά: Γιατί σπάμε ρόδι σήμερα, Πώς έγινε γνωστό το έθιμο
Τα παιδιά μαζεμένα γύρω – γύρω κοιτάζουν οι ρώγες να είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Άλλη ευχή που συνηθίζεται να λέγεται κατά το σπάσιμο του ροδιού είναι: «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!» 
Η δύναμη του ροδιού και η πίστη σε αυτό από την Αρχαία Ελλάδα
Οι λέξεις ρόδι και ροδιά, εκτός από την προφανή τους ετυμολογική σχέση με τη νήσο της Ρόδου, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις έννοιες ροή και δύναμη.
Η δύναμη λοιπόν αυτού του καρπού είναι χαρακτηριστική στην ελληνική μυθολογία και όχι μόνο, αφού τα ιστορικά δεδομένα που σχετίζονται μ`αυτό τον καρπό είναι ανεξάντλητα.
Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη).
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως, ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο εκφραστικά σύμβολα της ελληνικής λαογραφίας, με έντονη παρουσία σε κάθε μορφή και έκφραση της παραδοσιακής ζωής.
Τα έθιμα που σχετίζονται με το ρόδι, ποικίλλουν στην πράξη από τόπο σε τόπο και διαφέρουν μεταξύ τους όπως και τα μέρη της Ελλάδας στα οποία το συναντάμε.
Τα πιο γνωστά βέβαια είναι η χρήση του στην Παρασκευή των κολλύβων, η συμμετοχή του σε διάφορες φάσεις του γαμήλιου εθιμικού κύκλου και φυσικά, το σπάσιμό του την Πρωτοχρονιά ως ένδειξη καλού ποδαρικού για το νέο έτος.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 19:58
Κ. Αγοραστός: «Η περιφερειακή αρχή διαχειρίζεται ένα πλήρως εγκεκριμένο πρόγραμμα έργων» - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 19:56
Μαρούδας: Θα πάμε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με διεκδικητικό πλαίσιο και αισιοδοξία - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 19:50
Αυτή είναι η βασίλισσα του Τυρναβίτικου καρναβαλιού - ΒΟΛΟΣ | 15.01.2026 | 19:46
Βόλος: Τα ήπιε για την γιορτή του, έπεσε σε τρία αυτοκίνητα κι έχασε και τη δουλειά του - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 19:40
Θλίψη στη Χαλκίδα: Πέθανε από γρίπη 13χρονη μαθήτρια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 13:39
Η Ελλάδα υποδέχθηκε με τιμές τη φρεγάτα «Κίμων» -Μητσοτάκης: Χρέος να παραδώσω μια πατρίδα ασφαλέστερη από ό,τι την παρέλαβα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 11:13
Τακούδης: Χιόνια και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας από Κυριακή μέχρι Τετάρτη- θα χιονίσει και στη Λάρισα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 10:39
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:06
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα-8 νέα κρούσματα στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 11:25
Μέσα στο 2026 παραδίδεται η νέα Παιδιατρική κλινική στο πανεπιστημιακό- επιθεώρηση εργασιών από Καραλαριώτου, Σερέτη (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 12:29
Άνοιξαν την αερογέφυρα στον μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες - πως γίνεται η κίνηση προς Θεσσαλονίκη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 10:06
Πώς έφτασαν στο ραντεβού στο Μαξίμου οι «αγροτοπατέρες»: Το τηλεφώνημα Τσιάρα και το θρίλερ με το συλλαλητήριο στην Αθήνα

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
