ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχονται τέσσερα νέα μέτρα για καταθέτες και δανειολήπτες
«Ρυθμίστε χρέη, αυξήστε τα επιτόκια» ζήτησε ο Σταϊκούρας από τις τράπεζες


Σε λύση χωρίς συμμετοχή του κράτους φαίνεται να οδηγεί η ιδιαίτερα έντονη συζήτηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών της χώρας, με τον υπουργό κύριο Χρήστο Σταϊκούρα.
Στόχος είναι οι τράπεζες να προσφέρουν ρυθμίσεις, στο βαθμό και στο όριο που δεν θα προκαλέσει πρόβλημα για αυτές. Επιχειρείται δηλαδή παρέμβαση που να μη θεωρηθεί αναδιάρθρωση.
Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι η ξεκαθαρίστηκε πως ακόμα και το Ισπανικό μοντέλο δεν προκαλεί επιβάρυνση στο Κράτος, κατά συνέπεια και οι τράπεζες ανέλαβαν να εκπονήσουν νέο σχέδιο, που θα το καταθέσουν στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες στον υπουργό Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταϊκούρας ζητάει:
- πρόταση των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών,
- προτάσεις για αύξηση της εγκρισιμότητας αιτήσεων του εξωδικαστικού
- αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων
- επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα στόχο έχει να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.
Ως απόρροια αυτής της συστηματικής, κοινής προσπάθειας, μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει:
1ον. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους.
Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.
2ον. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.
3ον. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.
Κλείσιμο
Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλες, πιέζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, στηρίζει ουσιαστικά αυτά τα εισοδήματα. Και ζητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή, νέα συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής:
1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.
Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.
Θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες.
Πηγή newmoney.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.10.2026 | 15:20
Δίκη για Τέμπη: Λιποθύμησε και αποχώρησε με φορείο ο Πάνος Ρούτσι - ΒΟΛΟΣ | 07.10.2026 | 14:24
Περιφερειακός έως το Μαλάκι: Οι αντιδράσεις, οι αποζημιώσεις και ο κίνδυνος νέας καθυστέρησης - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.10.2026 | 13:21
Καρδίτσα: Σοκ στο Προάστιο: 35χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος σε γέφυρα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.10.2026 | 13:02
Γεραπετρίτης: Τα F-35 αναδεικνύουν τη σταθερή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ – Ρούμπιο: Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά - ΕΛΛΑΔΑ | 07.10.2026 | 12:44
Λαμία: Σοβάς έπεσε πάνω σε μαθητές την ώρα του μαθήματος - Τέσσερις στο νοσοκομείο - Φωτογραφίες - ΛΑΡΙΣΑ | 07.10.2026 | 12:39
Τέμπη: «Αναγνώρισα τη φωνή του παιδιού μου στα ηχητικά – Ξαναζούσα τον θάνατό του» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.10.2026 | 12:22
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις στην Ηρώων Πολυτεχνείου - Ανοίγει ο δρόμος για το νέο κυκλικό κόμβο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.10.2026 | 11:39
Λύματα: Η μεγάλη ανατροπή της Λάρισας – Μόλις 7% το τοξικό φορτίο από τα φάρμακα
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.10.2026 | 08:03
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών ο Αλέξανδρος Καλογιάννης - ΛΑΡΙΣΑ | 06.10.2026 | 09:48
Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν οι αγρότες – «Θερμή» υποδοχή στον Πρωθυπουργό στη Λάρισα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.10.2026 | 12:58
Τραγικό τροχαίο με νεκρό οδηγό ΙΧ έξω από τους Σοφάδες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 06.10.2026 | 14:21
Τρίκαλα: Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής – Στάχτη 3.000 τόνοι βαμβακιού σε εκκοκκιστήριο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.10.2026 | 21:45
Βαμβάκι: Μικρή άνοδος στις τιμές, θετικές οι πρώτες αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα-48 λεπτά στην πύλη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.10.2026 | 08:47
Συναγερμός για την ευλογιά στη Θεσσαλία: 153 κοπάδια στο μικροσκόπιο – Το κρίσιμο ερώτημα για τα οροθετικά ζώα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.10.2026 | 11:32
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 39 ετών ο Σπυρίδων Κουρνής - ΤΡΙΚΑΛΑ | 06.10.2026 | 08:16
Στις φλόγες εκκκοκκιστήριο βάμβακος έξω από τα Τρίκαλα – Καίγονται έξι αποθήκες (ΦΩΤΟ)

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed