ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια -Αισθητός και στην Αττική
Ζημιές σε σπίτια

Νέος σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) στην Εύβοια, που ταρακούνησε και την Αττική. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι συνεχής, καθώς μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ – που σημειώθηκε στις 6:32 – σε διάστημα 50 λεπτών καταγράφηκαν άλλοι πέντε μετασεισμοί. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα είχαν διαφορά λίγων δευτερολέπτων.
Ο τελευταίος σεισμός που ταρακούνησε την Εύβοια, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είναι μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και καταγράφηκε στα 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος σεισμός των 4,1 Ρίχτερ – όπως και αυτός που έγινε στις 6:32 – έγινε αισθητός και στην Αττική.

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,9 χλμ.

Ο πρώτος σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) 9 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας και ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 13,2 χλμ. Οι αρχική εκτίμηση έκανε λόγο 4,8 Ρίχτερ, ενώ μετά επαναξιολογήθηκε στα 4,6 Ρίχτερ και κατέληξε στα 4,7 Ρίχτερ.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
Στο χορό των μετασεισμών η Εύβοια
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (29.11.2022), και συγκεκριμένα στις 6:32, στην Εύβοια έχουν σημειωθεί πέντε σεισμικές δονήσεις. Μεταξύ των δύο τελευταίων – 4,2 και 4,1 Ρίχτερ – και της αρχικής – 4,7 Ρίχτερ – έχουν καταγραφεί και άλλες δύο, μεγέθους 2,1 Ρίχτερ και 3,2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σεισμός 3,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:42, 6 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5χλμ.

Σεισμός 2,2 Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 7:08, 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, με εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ.

Λέκκας στο newsit.gr: Νωρίς για να γνωρίζουμε το επίκεντρο
«Η περιοχή που έγινε ο σεισμός δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, δεν έχει ιστορικό σεισμικό. Το παρακολουθούμε», τόνισε μιλώντας στο newsit.gr ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Ουσιαστικά είναι στον Αλμυροπόταμο, μία περιοχή που δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, τουλάχιστον εμφανή και που δεν έχει κάποιο ιστορικό σεισμικό» είπε ο σεισμολόγος.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr: «ακόμα είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε το επίκεντρο και το εστιακό βάθος ακριβώς πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα γιατί δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα. Έγινε αισθητή σε όλη την Εύβοια, την Αττική, την Λαμία μέχρι και στην Κόρινθο».
Ο Ευθύμιος Λέκκας ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αυστηρή επιτήρηση στην περιοχή, παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουμε αναφορές για κάποια ζημιά τουλάχιστον προς το παρόν».
«Σε εξέλιξη η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες»
Για την σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην Εύβοια μίλησε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γι’ αυτό και χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση» δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός και ότι θα γνωρίζουμε τις επόμενες ώρες.
«Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Πρόσθεσε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί».
Πηγή: newsit.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 16.04.2026 | 19:31
Δακρυσμένος ο Στράτος Τζώρτζογλου για τη Σοφία Μαριόλα: Το βίντεο που μου έδειξαν ήταν μαχαιριά στην καρδιά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.04.2026 | 19:11
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Από την αδράνεια στην υλοποίηση το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ στα Τρίκαλα - ΕΛΛΑΔΑ | 16.04.2026 | 19:08
Κεφαλονιά: Τα μηνύματα και η βιντεοκλήση που αντάλλαξε η 19χρονη το μοιραίο βράδυ με 66χρονο - ΔΙΕΘΝΗ | 16.04.2026 | 18:57
Τραμπ: Εκεχειρία 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου – Νέες απειλές Χέγκσεθ στο Ιράν - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.04.2026 | 18:40
Μετωπική στη Βουλή: Πυρά στην κυβέρνηση από αντιπολίτευση – Οι απαντήσεις Μητσοτάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκλοπές, Λαζαρίδη - ΒΟΛΟΣ | 16.04.2026 | 18:34
Βόλος: Ποινική δίωξη και παραπομπή γιατρού για θανατηφόρα έκθεση ασθενών στην πανδημία του κορονοϊού - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.04.2026 | 18:30
SOS από τον μεγαλύτερο παραγωγό σοκολάτας στον κόσμο - Κατακρημνίζεται η τιμή του κακάο - ΒΟΛΟΣ | 16.04.2026 | 18:26
Πήλιο: 35χρονος λήστεψε τους γονείς του – Αρπαξε το κόσμημα από τον λαιμό της μητέρα του και χρήματα από τον πατέρα του
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 09:42
Πλήθος πιστών στο Ομορφοχώρι για τους Αγίους Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 18:24
Τακούδης: Δεν έχουμε μεταφορά σκόνης από Αφρική, θα παραμείνει βροχερός ο Απρίλης-προσοχή στο El Ninio - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 19:16
Οι αυστηροί έλεγχοι φρενάρουν τις πληρωμές – Η πολιτεία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έντιμους αγρότες απο τους κλέφτες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.04.2026 | 10:54
Βιολάντα: «Ο ανιψιός του ιδιοκτήτη έκανε bullying στους εργαζομένους», λέει ο γιος της Σταυρούλας - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 12:31
Καιρός: Σκανδιναβικός αντικυκλώνας και ρωσικό κρύο φέρνουν ξανά χειμώνα στην Ελλάδα - Πότε θα έρθει - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 23:11
Κεφαλονιά: «Πριν τη Μυρτώ το έκανε και σε μένα - Μου έριξε το χάπι βιασμού» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.04.2026 | 11:44
Στη ΜΕΘ διασωλημένος με εγκεφαλικό ανεύρυσμα ο Γιώργος Μυλωνάκης – Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 10:00
«Την έχουμε παρατήσει μόνη της» - Το SMS που πρόδωσε τους τρεις για τον θάνατο της 19χρονης













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed