ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια -Αισθητός και στην Αττική
Ζημιές σε σπίτια

Νέος σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) στην Εύβοια, που ταρακούνησε και την Αττική. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι συνεχής, καθώς μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ – που σημειώθηκε στις 6:32 – σε διάστημα 50 λεπτών καταγράφηκαν άλλοι πέντε μετασεισμοί. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα είχαν διαφορά λίγων δευτερολέπτων.
Ο τελευταίος σεισμός που ταρακούνησε την Εύβοια, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είναι μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και καταγράφηκε στα 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος σεισμός των 4,1 Ρίχτερ – όπως και αυτός που έγινε στις 6:32 – έγινε αισθητός και στην Αττική.

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,9 χλμ.

Ο πρώτος σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) 9 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας και ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 13,2 χλμ. Οι αρχική εκτίμηση έκανε λόγο 4,8 Ρίχτερ, ενώ μετά επαναξιολογήθηκε στα 4,6 Ρίχτερ και κατέληξε στα 4,7 Ρίχτερ.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
Στο χορό των μετασεισμών η Εύβοια
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (29.11.2022), και συγκεκριμένα στις 6:32, στην Εύβοια έχουν σημειωθεί πέντε σεισμικές δονήσεις. Μεταξύ των δύο τελευταίων – 4,2 και 4,1 Ρίχτερ – και της αρχικής – 4,7 Ρίχτερ – έχουν καταγραφεί και άλλες δύο, μεγέθους 2,1 Ρίχτερ και 3,2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σεισμός 3,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:42, 6 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5χλμ.

Σεισμός 2,2 Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 7:08, 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, με εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ.

Λέκκας στο newsit.gr: Νωρίς για να γνωρίζουμε το επίκεντρο
«Η περιοχή που έγινε ο σεισμός δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, δεν έχει ιστορικό σεισμικό. Το παρακολουθούμε», τόνισε μιλώντας στο newsit.gr ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Ουσιαστικά είναι στον Αλμυροπόταμο, μία περιοχή που δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, τουλάχιστον εμφανή και που δεν έχει κάποιο ιστορικό σεισμικό» είπε ο σεισμολόγος.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr: «ακόμα είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε το επίκεντρο και το εστιακό βάθος ακριβώς πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα γιατί δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα. Έγινε αισθητή σε όλη την Εύβοια, την Αττική, την Λαμία μέχρι και στην Κόρινθο».
Ο Ευθύμιος Λέκκας ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αυστηρή επιτήρηση στην περιοχή, παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουμε αναφορές για κάποια ζημιά τουλάχιστον προς το παρόν».
«Σε εξέλιξη η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες»
Για την σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην Εύβοια μίλησε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γι’ αυτό και χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση» δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός και ότι θα γνωρίζουμε τις επόμενες ώρες.
«Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Πρόσθεσε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί».
Πηγή: newsit.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.12.2025 | 22:58
Θέμα ωρών η πληρωμή εξισωτικής 2025, έπειτα δεύτερη δόση Μέτρο 23 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 29.12.2025 | 21:50
Σμαραγδής για τις κακές κριτικές στον «Καποδίστρια»: Αυτοί χάνουν - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.12.2025 | 20:30
Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο, στη λογική να μη σπάσει το μέτωπο -live - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.12.2025 | 19:52
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρά εντοπίστηκαν δύο αδέλφια μέσα στο σπίτι τους - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 19:39
Νέα ...απόβαση τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το μπλόκο Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.12.2025 | 19:27
Στην έκθεση καστάνου στη Φλωρεντία της Ιταλίας η Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 29.12.2025 | 17:21
Μπλόκο στον Μπράλο: Καθολικός δίωρος αποκλεισμός από αγρότες, μεγάλες ουρές στoν Ε65 -Κλειστή η Ιόνια Οδός στο Αγγελόκαστρο - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 17:16
Δήμος Λαρισαίων: Τον διακεκριμένο εικαστικό Μιχάλη Κατζουράκη αποχαιρετά η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.12.2025 | 09:33
Οι αγρότες σκληραίνουν την στάση τους κλείνοντας και παρακαμπτήριους – Στις 16:00 κόβουν ξανά τη χώρα στα δύο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.12.2025 | 19:52
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρά εντοπίστηκαν δύο αδέλφια μέσα στο σπίτι τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.12.2025 | 13:36
Τσιάρας: «Είμαι διαθέσιμος να πάω στα μπλόκα για διάλογο, αρκεί να υπάρχει διάθεση από τους αγρότες» - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 16:31
Απέκλεισαν την παλιά οδό Λάρισας- Βόλου στο Αχίλλειο οι αγρότες- ουρές από ΙΧ και νταλίκες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 11:24
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 19:39
Νέα ...απόβαση τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το μπλόκο Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΥΓΕΙΑ | 29.12.2025 | 09:49
Ανησυχία για την έξαρση της γρίπης: 400 παιδιά σε κάθε εφημερία στα Παίδων, το 1 στα 5 κάνει εισαγωγή - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 15:05
Μαρούδας (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας): «Κλιμάκωση σημαίνει ακόμα και blackout, θα κοπεί η Ελλάδα στα δύο»











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed