ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι για τα 250 ευρώ και τα κριτήρια - Πότε θα πληρωθεί
Το έκτακτο επίδομα, το οποίο αφορά περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες, θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ περιγράφονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων "Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις", το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Το έκτακτο επίδομα, το οποίο αφορά περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες, θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022.
Δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας είναι:
- οι συνταξιούχοι με έως 800 ευρώ μηνιαίο εισόδημα
- οι δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος,
- οι ανασφάλιστοι υπερήλικες,
- οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- οι δικαιούχους του επιδόματος παιδιού
Το μέτρο αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Γι’ αυτούς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αλλά απόφαση της ΔΥΠΑ.
Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022) είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200, προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους ευάλωτους συνταξιούχους.
Τα κριτήρια για την επιταγή ακρίβειας
Όσον αφορά στους ευάλωτους συνταξιούχους, δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:
α) Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
β) Προσυνταξιοδοτική παροχή
Διπλός χριστουγεννιάτικος "μποναμάς" τον Δεκέμβριο - Ποιοι οι δικαιούχοι
γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)
δ) Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)
Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
* Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
* Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
* Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
* Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
- Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο δικαιούχους. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ.
Β. Όσον αφορά στην χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.
Γ. Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ , θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Δ. Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τον Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.
Ε. Προβλέπεται επίσης η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 20 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:38
Καίγεται ΙΧ στην παλιά Βόλου- Λάρισας στο ύψος του Αχιλλείου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:26
Ημερίδα με θέμα «Δημητριακά και Υγεία του Ανθρώπου» από το αγρόκτημα Αντωνόπουλου στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:15
Εύβοια: Νεκρός 50χρονος μέσα σε κλειδωμένο υπόγειο -Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα - ΥΓΕΙΑ | 03.01.2026 | 16:10
Εκτόξευση εισαγωγών γρίπης στα νοσοκομεία - Άμεσο εμβολιασμό και μέτρα προστασίας προτείνει ο ΕΟΔΥ - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:08
Κίνηση τώρα: Μεγάλες καθυστερήσεις στη Θήβα – Ταλαιπωρία στην επιστροφή των εκδρομέων - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:01
Τραγωδία στις Σέρρες: Στον Κώστα Γκίνη ανήκει η σορός που εντοπίστηκε- Βρέθηκε και το αυτοκίνητό του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.01.2026 | 12:35
Επίσκεψη συμπαραστασης του Θεσσαλικού Θεάτρου στο μπλόκο της Νίκαιας-ανοικτοί οι δρόμοι για τα Φώτα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.01.2026 | 12:05
Ληστεία με μαχαίρι σε βενζινάδικο στον Παλαμά- του άρπαξε το κινητό
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 13:29
Δέκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 09:25
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από το Μακρυχώρι Λάρισας το απόγευμα της πρωτοχρονιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:37
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο αρχαιολόγος Αθανάσιος Τζαφάλιας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:23
Πολικό ψύχος το πρωί της Παρασκευής στην Π.Ε. Λάρισας - Που έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.01.2026 | 09:52
Πληρωμή για 102 εκμεταλλεύσεις στη Θεσσαλία λόγω απώλειας εισοδήματος από την ευλογιά - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 13:19
Σκέψεις για καθοδο των τρακτέρ στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα-σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.01.2026 | 09:51
Μήνυμα διαλόγου προς τους αγρότες από τον Κώστα Τσιάρα – «Η κοινή λογική πρέπει να πρυτανεύσει» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.01.2026 | 19:02
Καντερές: Η πιο ψυχρή εισβολή από το 2016 παραμονή και νέο έτος, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλία (video)










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed