ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τον πιο «αφράτο» πλανήτη – Έχει πυκνότητα μαρσμέλοου
Σε μια πρωτοφανή ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες τον περασμένο Μάρτιο

Σε μια πρωτοφανή ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες τον περασμένο Μάρτιο αφού ανακάλυψαν τον πιο «αραιό» πλανήτη που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Μάλιστα, η πυκνότητά του συγκρίνεται με εκείνη ενός γλυκού μαρσμέλοου, ενώ αν υπήρχε μια αρκετά μεγάλη μπανιέρα γεμάτη με νερό, θα επέπλεε, αφού η πυκνότητά του είναι περίπου στο ένα τέταρτο εκείνης του νερού.
Ο πλανήτης, που αναγνωρίζεται ως TOI-3757 b, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι-κόκκινο νάνο, περίπου 580 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Ηνίοχου.
Ο πλανήτης έχει διάμετρο 150.000 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον ελαφρώς μεγαλύτερο από τον Δία και περιφέρεται γύρω από τον κόκκινο νάνο, που έχει διάμετρο περίπου 431.000 χιλιόμετρα, μία φορά κάθε 3,5 ημέρες. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη μέση πυκνότητα του TOI-3757 b ως 0,27 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που είναι περίπου το ένα τέταρτο της πυκνότητας του νερού.
Κόκκινοι νάνοι
Οι αστέρες-κόκκινοι νάνοι είναι οι μικρότεροι και οι λιγότερο φωτεινοί από τα λεγόμενα «αστέρια κύριας ακολουθίας» – αστέρια που μετατρέπουν το υδρογόνο σε ήλιο στους πυρήνες τους – με σταθερό ρυθμό. Αυτά τα αστέρια, ενώ είναι πιο ψυχρά σε σύγκριση με τον Ήλιο, μπορούν να εκραγούν με ισχυρές εκλάμψεις και ως εκ τούτου καθιστούν σπάνιο το γεγονός να σχηματιστούν πλανήτες γύρω τους.
«Γίγαντες πλανήτες γύρω από αστέρια κόκκινου νάνους παραδοσιακά πιστεύεται ότι είναι δύσκολο να σχηματιστούν», δήλωσε ο Σουμπάμ Κανόντια, ερευνητής στο Εργαστήριο Γης και Πλανητών του Ινστιτούτου Carnegie.
Άλυτα μυστήρια
Μερικά μυστήρια εξακολουθούν να περιβάλλουν το TOI-3757 b που θα πρέπει να λύσουν οι επιστήμονες – το μεγαλύτερο είναι το πώς θα μπορούσε ακόμη και να σχηματιστεί ο πλανήτης, ειδικά με τη χαμηλή πυκνότητά του. Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ο πλανήτης έχει μικρότερο αριθμό βαρέων στοιχείων στον βραχώδη πυρήνα του σε σύγκριση με άλλους γίγαντες αερίου, γεγονός που μπορεί να καθυστέρησε τον τρόπο συσσώρευσης του αερίου και να μείωσε την πυκνότητά του.
Ο δεύτερος παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι η ελαφρώς ελλειπτική τροχιά του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα σημαντικα μεγαλύτερη θερμότητα όταν πλησιάζει στο σημείο της τροχειάς που βρίσκεται πιο κοντά στο άστρο του, προκαλώντας διαστολή της ατμόσφαιρας του πλανήτη.
Με πληροφορίες από Independent
- ΕΛΛΑΔΑ | 14.02.2026 | 18:38
Αρχαία Ολυμπία: Νεκρός 54χρονος που καταπλακώθηκε από τρακτέρ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 14.02.2026 | 18:30
Τελεσίδικο όχι από το ΣτΕ στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού - ΛΑΡΙΣΑ | 14.02.2026 | 18:23
Παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα στον Τύρναβο– Κέφι και χορός στο 3ο Παιδικό Καρναβάλι (φωτ. - βίντεο) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.02.2026 | 18:09
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά σήμερα και αύριο στη Θεσσαλία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.02.2026 | 17:59
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΛΑΝΤΑ μετά την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 14.02.2026 | 17:48
Ισόπαλο το ντέρμπι της Αναγέννησης με τη Νίκη, κερδισμένος ο Ηρακλής (0-0) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.02.2026 | 15:54
Αποχώρησαν από την Αθήνα οι αγρότες με την προειδοποίηση ότι ο αγώνας συνεχίζεται - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.02.2026 | 15:50
Βιολάντα: Αναβαθμίζεται σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο το κατηγορητήριο
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.02.2026 | 10:38
Θλίψη στα Πλατανούλια Τυρνάβου για τον 27χρονο Θοδωρή: «Ήταν γεμάτος όρεξη για ζωή, προσφορά και δημιουργία…» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.02.2026 | 10:06
Τακούδης: Χιονοεκπλήξεις στη Θεσσαλία στα τέλη του Φλεβάρη; (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.02.2026 | 13:37
Λάρισα: Νεκρός βρέθηκε άνδρας στη βεράντα του σπιτιού του – Τον εντόπισε ο αδερφός του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.02.2026 | 08:34
Αγρότες: «Απόβαση» δεκάδων τρακτέρ στην Αθήνα -Μεταφέρονται με φορτηγά από Λαρισα, Καρδίτσα μέχρι Αφίδνες (video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.02.2026 | 14:23
Τρίκαλα: Ο σκύλος της Αστυνομίας «ξετρύπωσε» 2,8 κιλά χασίς στο σπίτι 59χρονου - ΕΛΛΑΔΑ | 13.02.2026 | 18:37
Τραγωδία στη Λούτσα: Νεκρός 15χρονος οδηγός σε τροχαίο, δύο συνομήλικοί του τραυματίες, ήταν μαζί του στο ΙΧ - ΒΟΛΟΣ | 13.02.2026 | 14:19
Βόλος: Την Τρίτη στον ανακριτή οι 15 συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.02.2026 | 13:30
Σοκ στην Καρδίτσα: Απαγχονισμένος βρέθηκε στο σπίτι του 55χρονος



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed