ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Citi: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν πάλι την τιμή των σιτηρών
Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την πορεία των τιμών

Τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου επανεμφανίστηκαν σε όλες τις αγορές βασικών σιτηρών. Όπως υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Citi, το δεδομένο αυτό πυροδοτεί νέες αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες κατέγραψαν απότομη πτώση τους τελευταίους μήνες από τα ιστορικά υψηλά που βρέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν επίσης ότι οι γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας ανέκαμψαν σημαντικά, μετά τη συμφωνία για τον «εμπορικό διάδρομο» που διαπραγματεύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ωστόσο, η Citi προειδοποιεί, ότι ο κλιμακούμενος πόλεμος και οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί μια ασταθή και ρευστή κατάσταση: «Μια παρατεταμένη κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να αποτρέψει την παράταση της πολυμερούς εμπορικής συμφωνίας αυτόν τον χειμώνα» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας πάντως, ότι αν η Ρωσία θεωρήσει στρατηγικής σημασίας να διατηρήσει αυτή τη ροή (δεδομένης της δικής της συγκομιδής σιταριού – ρεκόρ) τότε οι τιμές CBOT θα πρέπει να παραμείνουν συγκρατημένες.
Τα συμπεράσματα
Συμπερασματικά η Citi αναφέρει ότι εάν η Ουκρανία και η Ρωσία συμφωνήσουν να επεκτείνουν τον εμπορικό διάδρομο τον Δεκέμβριο και οι φυσικές ροές δεν διαταραχθούν από τον πόλεμο, τότε οι τιμές των σιτηρών θα πρέπει να παραμείνουν συγκρατημένες ενώ τα αποθέματα του βορείου ημισφαιρίου αυξάνονται μετά τη συγκομιδή.
Αυτό μπορεί να συμπέσει με τη Βραζιλία, η οποία αναμένει καλλιέργεια ρεκόρ καλαμποκιού και σόγιας, παρέχοντας ένα μαξιλάρι ανεφοδιασμού.
Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, όπου η Ρωσία μπορεί να δει στρατηγικό συμφέρον να διακόψει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη – οι κύριοι δικαιούχοι του εμπορίου σιταριού της Μαύρης Θάλασσας είναι γεωπολιτικά ουδέτεροι ή σύμμαχοι με τη Ρωσία. Ιστορικά, οι εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας ανταγωνίζονται την ΕΕ. Σίγουρα, οι κορυφαίοι αγοραστές από τη Ρωσία αυτή τη σεζόν περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Κίνα.

Ιστορικά υψηλά επίπεδα
Η έκθεση καταλήγει αναφέροντας ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν ιστορικά υψηλές, αλλά αρχίζουν να μειώνονται εν μέσω αυξημένων κινδύνων ύφεσης, της επανεκκίνησης των εμπορικών ροών στη Μαύρη Θάλασσα και της εποχικής δημιουργίας αποθεμάτων στο βόρειο ημισφαίριο.
«Ως βάση, προβλέπουμε μια μέτρια αποπληθωριστική, αν όχι αποπληθωριστική τάση για τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές εντός και κατά το 2023»
Ωστόσο, διαφαίνονται ανοδικοί κίνδυνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρατείνουν τον τρέχοντα κύκλο των υψηλών τιμών, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας/Ουκρανίας, προβλήματα στην αγορά λιπασμάτων και ή ενός σοβαρού κλιματικού σοκ το 1ο εξάμηνο του 2023. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η αστάθεια και τα ασφάλιστρα κινδύνου δεν θα είναι σε θέση να υποχωρήσουν πλήρως στους επόμενους 4-6 μήνες , ακόμη και αν οι τιμές παραμείνουν συγκρατημένες κάτω από τις κορυφές του 1ου εξαμήνου»
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 12:16
Ολική ήταν η καταστροφή στην επιχείρηση μασάζ στην Κύπρου από τη χθεσινή πυρκαγιά (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.04.2026 | 12:00
Στο ΠΑΣΟΚ ο Νικόλας Φαραντούρης: «Υιοθετώ το μήνυμα Ανδρουλάκη, ενώνω κι εγώ τη φωνή μου» - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 30.04.2026 | 10:27
Δραματική μείωση του χιονιού στα ελληνικά βουνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 10:12
«400 τραυματισμοί παιδιών με πατίνι το 2025» -Σοκ με τον 13χρονο που έχασε τη ζωή του στην Ηλεία - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 09:46
Καιρός: Από τα 29άρια σε «χειμωνιάτικη» Πρωτομαγιά – Βουτιά θερμοκρασίας και θυελλώδεις βοριάδες - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 09:43
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών για τα θύματα σε Μάτι, Μάνδρα και Τέμπη - ΒΟΛΟΣ | 30.04.2026 | 09:38
Οι σεισμοί στην Σκιάθο προβληματίζουν τους επιστήμονες: Η συσσωρευμένη ενέργεια και το ρήγμα της Ανατολίας - ΒΟΛΟΣ | 30.04.2026 | 09:37
Στις 3 Μαΐου ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις Αλυκές Βόλου με Λευτέρη Πανταζή
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:22
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο Σωτήρης Λιάπης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 09:44
Μπαίνει στις ράγες το έργο Λάρισα–Βόλος: ηλεκτροκίνηση, ETCS και πλήρης αναβάθμιση - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 19:42
Καιρός: Πρωτομαγιά με ομπρέλα και ψύχρα - Η Λάρισα στις 8 περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 14:30
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο κέντρο της Λάρισας σε επιχείρηση μασάζ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 08:53
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:24
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 14:13
Μέτωπο για την υλοποίηση των ώριμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας – Πρόσκληση σε Χατζηδάκη για αυτοψία στo πεδίο (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 29.04.2026 | 09:16
Τραγωδία στη Μαγνησία: Στα 96 της αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε μην αντέχοντας την απώλεια της κόρης της








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed