ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα – Κόκκινη γραμμή η κυριαρχία μας στα νησιά
Ο πρωθυπουργός από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο

«Η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνας κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη» διαμήνυσε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας».
Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, στην -όπως είπε- αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. «Έχω πει ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» και πως έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο. Παρά ταύτα, συμπλήρωσε, «παίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού».
Αναφέρθηκε στις πρόσφατες απειλές από την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας, ότι «θα έρθουν νύχτα», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί εκφοβισμό και είναι «η γλώσσα ενός επιτιθέμενου».
«Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για κόκκινες γραμμές, τότε λέω το εξής: Οι τουρκικές αξιώσεις για την κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της ελληνικής επικράτειας υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες», τόνισε εμφατικά και συμπλήρωσε: «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μπούλινγκ από κανέναν».
Υπογράμμισε δε ότι «οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολίτες έχουν μακρά παράδοση καλών σχέσεων».
Για το προσφυγικό, είπε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα από το 2020, και πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να φυλάσσει τα σύνορα της, διασώζοντας παράλληλα μετανάστες όποτε χρειαστεί, «όπως κάναμε και χθες».
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του, λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε μία επιλογή, να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον αυταρχισμό», για να προσθέσει: «Συνέβη αυτό που στην Ευρώπη θεωρούσαμε αδιανόητο». Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε δεν τον περιμέναμε, «αλλά ως Ευρωπαίοι είμαστε περήφανοι για την αντίδραση μας». «Δεν πρέπει να πετύχει η εισβολή της Ρωσίας, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε αυταρχικό ηγέτη», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό το μήνυμα το έστειλαν από τον ΟΗΕ πολλοί ηγέτες με τρόπο ηχηρό».
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, είπε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο χειμώνα», καθώς «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενεργεία για να χτυπήσει την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις».
«Ξέρουμε ότι υπάρχει κόστος στο να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», υπογράμμισε.
«Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που έχει δεχθεί επίθεση στην Ευρώπη», τόνισε, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Μητσοτάκης: Είμαι ανοιχτός στο διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση με μέλη του Council of Foreign Relations αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να αποκατασταθεί αν η Άγκυρα συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι.
Για το μεταναστευτικό, είπε ότι η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί μετανάστες και έκανε λόγο για υβριδική απειλή. Τόνισε ότι ο ίδιος πάντα επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και ενώ πριν τρία χρόνια είχε πει να κάνουν μια νέα αρχή, η Τουρκία με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών.
Επιπλέον είπε ότι αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ανοιχτός στο διάλογο αλλά σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μιλήσουν.
Επανέλαβε ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 10:33
Κάλεσμα για συμμετοχή στη Νίκαια το Σάββατο της πανελλαδικής των μπλόκων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 10:21
Προανακριτική ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσήλθε κανονικά ο «Φραπές» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.12.2025 | 10:19
Αγρότες στην Καβάλα πέταξαν άχυρα, ντομάτες, σταφύλια και έριξαν γάλα στην Περιφέρεια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.12.2025 | 10:17
Η Θεσσαλία στην πρωτοπορία της αγροτικής πολιτικής - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.12.2025 | 10:11
Σήμερα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup: Η τακτική Πιερρακάκη και τι θα σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 10:04
Παράταση καταβολής εισφοράς ΕΛΓΑ για το 2025 και δυνατότητα προκαταβολής αποζημίωσης εως 80% - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 09:55
Αυτοκίνητο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα στην εθνική οδό έξω από τη Λάρισα - Έκλεισαν προσωρινά τα διόδια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 09:51
Αντίστροφη μέτρηση για κυβέρνηση και αγρότες: Ανέβηκαν οι τόνοι στην ΚΟ της ΝΔ -Τα μέτρα που εξετάζονται για ρεύμα, πετρέλαιο
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 11:12
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 37 ετών ο Θέμης Ζαχαράκης - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 12:37
Βόλος: Τελεσίγραφο από εισαγγελέα Αρείου Πάγου να εγκαταλείψουν το λιμάνι αγρότες και αλιείς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 11:02
Συνεχίζονται οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Κατατέθηκαν 28,78 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 08:56
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 18:54
Πυρά βουλευτών ΝΔ για τους αγρότες -Τσιάρας: Χωρίς ελέγχους θα χάναμε επιδοτήσεις -Βορίδης: Δεν βλέπω στρατηγική εκτόνωσης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 20:28
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Αυτά είναι τα μόνιμα μέτρα για στήριξη των αγροτών -Πληρωμές 3,8 δισ. το 2025 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 12:31
Έκτακτη σύσκεψη για τις πληρωμές των αγροτών στο Μαξίμου υπό την προεδρία Μητσοτάκη - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 10:21
Παρέλαση από τρακτέρ στο λιμάνι Βόλου, οι αγρότες θέλουν να το αποκλείσουν -κλούβες ΜΑΤ στις πύλες (ΦΩΤΟ)










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed