ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρήμα ακριβαίνει, οι οικονομίες υποφέρουν και οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι»
Oι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις

Oι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και τα σύννεφα πάνω από τις οικονομίες πυκνώνουν.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε την Τετάρτη σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση τέτοιου επιπέδου, με τα επιτόκια να διαμορφώνεται πλέον μεταξύ 3% και 3,25%. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται φέτος να φθάσει στο 5,4% αντί για 5,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ προβλέπεται σχεδόν μηδενική ανάπτυξη (+0,2%), αντί για +1,7% που είχε προβλέψει η Fed τον Ιούνιο.
Και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να "ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται" στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.
Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.
Από την πλευρά της η Ιαπωνία παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος, για πρώτη φορά από το 1998 σε μια προσπάθεια να στηρίξει το γεν μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει σε ιδιαίτερα διευκολυντικά επίπεδα τα επιτόκια της. «Αναλάβαμε αποφασιστική δράση (στην αγορά)", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Masato Kanda» μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Αναφορικά με τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι traders πλέον στοιχηματίζουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% έως τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν στην αρχή του μήνα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Αύξησαν το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της μονάδας στο 0,75% νωρίτερα αυτό τον μήνα, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό-ρεκόρ 9,1%.
Και ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούν να συσφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική, οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν πως Ευρώπη και ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση.
Eίναι χαρακτηριστικό πως η Goldman Sachs χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και πλέον από «τεχνική» ύφεση κάνει λόγο για κανονική μέτρια ύφεση.
«Δεδομένης της πρόβλεψης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι αυξημένες σε όλη τη διάρκεια του 2023, με βραχυπρόθεσμη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές το πρώτο τρίμηνο, προχωράμε σε πρόβλεψη για την Ευρωζώνη από ήπια σε μέτρια ύφεση.
Σε καθοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2023, προχώρησε και Deutsche Bank, εκτιμώντας πως η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 2,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης -0,3%, καθώς παράγοντες, όπως ο ψυχρός χειμώνας ή ενίσχυση του σοκ ανταγωνιστικότητας, μπορεί να επιδράσουν ιδιαίτερα αρνητικά, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος είναι στα ύψη.
Εν τω μεταξύ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ύφεση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια, με διεθνείς οίκους να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ισχυρή πτώση των μετοχών το επόμενο διάστημα.
Η επικεφαλής της αμερικανικής μετοχικής και ποσοτικής στρατηγικής της Bank of America, Savita Subramanian συστήνει στους επενδυτές να καλύψουν άμεσα την έκθεσή τους σε μετοχές του S&P 500, καθώς στην παρούσα είναι η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει κανείς.
Η Goldman Sachs προβλέπει πως ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 20% ή και 25%, εφόσον η Fed συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικ’ης πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει στις 2.900 - 3.000 μονάδες, από τα επίπεδα των 3.800 μονάδων που βρίσκεται σήμερα.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.12.2025 | 22:32
Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο Διαμαντής Καραναστάσης, του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.12.2025 | 21:02
Έρχεται τo Santa Truck στις γειτονιές της Λάρισας -το πρόγραμμα των περιοδειών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.12.2025 | 20:58
Τέλος φαινόμενα όπως της Τρίτης με την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ υπόσχεται ο Κώστας Τσιάρας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.12.2025 | 20:48
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες - Κλείσιμο και των παρακαμπτήριων οδών αύριο - ΕΛΛΑΔΑ | 18.12.2025 | 20:44
ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.12.2025 | 20:39
Χάος στις Βρυξέλλες: Φωτιές, καπνογόνα και δακρυγόνα στη συγκέντρωση των αγροτών μπροστά από το ευρωκοινοβούλιο - ΛΑΡΙΣΑ | 18.12.2025 | 20:32
Δήμος Λαρισαίων – Ισολογισμός 2024: Δραστική μείωση των ζημιών σε σχέση με το 2023 - ΕΛΛΑΔΑ | 18.12.2025 | 20:26
Μπλόκα αγροτών: Πότε «σηκώνουν» τις μπάρες των διοδίων στις εθνικές οδούς
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.12.2025 | 09:06
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 49 ετών ο Κωνσταντίνος Τσιοτινός - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.12.2025 | 09:36
Πόση είναι η μοναδιαία αξία ανά στρέμμα για τη βασική ενίσχυση (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.12.2025 | 10:46
ΥΠΑΑΤ: Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 487,9 εκατ. – Τι αφορούν τα 600 εκατ. που θα πληρωθούν έως 31-12 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.12.2025 | 09:29
Διευκρίνηση από ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν θα παρακρατηθεί η εισφορά του ΕΛΓΑ από την βασική-μέχρι το μεσημέρι η εξόφληση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.12.2025 | 10:14
Τακούδης: Από 28 Δεκεμβρίου εισβάλλει ο χειμώνας στη Θεσσαλία με κρύο και χιόνια (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.12.2025 | 13:41
Νεκρός βρέθηκε 59χρονος στο σπίτι του στη Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.12.2025 | 16:22
Πληρωμές αγροτών: Επιλύθηκε το πρόβλημα - Κανονικά οι καταβολές των χρημάτων χωρίς παρακράτηση από ΕΛΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.12.2025 | 20:14
Τα μπλόκα Νίκαιας και Ε-65 στην Καρδίτσα αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων- δεν θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed