ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μορφοβούνι Καρδίτσας: Τόπος καταγωγής σπουδαίων ανδρών
Η ιστορική αφετηρία του χωριού, που παλαιότερα ονομαζόταν Bουνέσι, χάνεται στα βάθη των αιώνων

Ορεινό κεφαλοχώρι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή (υψόμετρο 800), το Μορφοβούνι, έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, προσφέρει πανοραμική θέα στο θεσσαλικό κάμπο.

Η ιστορική αφετηρία του χωριού, που παλαιότερα ονομαζόταν Bουνέσι, χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το βέβαιο είναι ότι, στο πέρασμα του χρόνου, οι ανυπότακτοι κάτοικοί του διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στα επαναστατικά κινήματα και τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

Το Μορφοβούνι καταστράφηκε επί Τουρκοκρατίας, καθώς και επί ιταλογερμανικής κατοχής.

Από το Mορφοβούνι κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας (1883-1953), ο ζωγράφος Δημήτρης Γιολδάσης (1897-1993) και ο λογοτέχνης Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Μορφοβούνι καταγόταν και ο σμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Γεώργιος Μπαλταδώρος, ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις 12 Απριλίου 2018, ενόσω υπερασπιζόταν τον εθνικό εναέριο χώρο, στα νερά του Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου.

Από απόψεως αξιοθεάτων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και ο μουσειακός χώρος στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας», όπου προβάλλονται η ζωή και το έργο του θρυλικού Μαύρου Καβαλάρη.

Η μονή της Αγίας Τριάδας
Σε απόσταση 2 χλμ από το Μορφοβούνι είναι χτισμένη η μονή της Αγίας Τριάδας.
Η μονή ιδρύθηκε το 1858 στη θέση παλαιότερης εκκλησίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του μοναστηριού, που λειτούργησε και ως σανατόριο, πυρπολήθηκε από τους Iταλούς το 1943.

Σώζονται μόνο το καθολικό, αθωνικού τύπου, το μεγαλύτερο μέρος του περιβόλου και τα αξιόλογα λιθανάγλυφα των θυρωμάτων.
Η μονή γιορτάζει τη Δευτέρα της Πεντηκοστής. Την ημέρα εκείνη πραγματοποιείται στον περίβολο της μονής το ετήσιο αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών.

Η λίμνη Πλαστήρα
Στην ευρύτερη περιοχή του Μορφοβουνίου, οι φυσιολάτρες και οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να απολαύσουν το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και τις υποδειγματικές τουριστικές εγκαταστάσεις της τεχνητής λίμνης Νικολάου Πλαστήρα (Ταυρωπού).

Οι επισκέπτες της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να επιδοθούν σε ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού: διαδρομές πεζοπορίας και αναρρίχησης, ιππασία, κάνοε- καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, σκοποβολή, κολύμβηση-διάπλους της λίμνης.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στην πλειονότητά τους από το site του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα (plastiras-ota.gr), καθώς και από το διαδικτυακό τόπο morfovouni.de (η κεντρική φωτογραφία προέρχεται από το site του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα).
Πηγή: in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.09.2026 | 12:54
Γεμάτη ατζέντα για Άδωνι στη Λάρισα – Rontis, ΤΕΠ ΓΝΛ, Πανεπιστημιακό και Τύρναβος Στη Λάρισα την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας - ΛΑΡΙΣΑ | 14.09.2026 | 12:41
Στον Τύρναβο την Τετάρτη ο Άδωνις Γεωργιάδης- θα επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.09.2026 | 12:03
Κουρέτας: «Η Θεσσαλία ήταν το 19ο αιώνα παγκόσμιο κέντρο φαρμακευτικής» - ΒΟΛΟΣ | 14.09.2026 | 11:45
Συνεχίζει ν’ αντιδρά ο σύλλογος Γονέων του 14ου Δημοτικού Βόλου στη συγχώνευση τμημάτων - ΛΑΡΙΣΑ | 14.09.2026 | 11:27
Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε η 19η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα – Ένα τριήμερο που ξεπέρασε κάθε προσδοκία - ΕΛΛΑΔΑ | 14.09.2026 | 11:19
Κατασχέθηκαν 20 τόνοι ακατάλληλου κονσερβοποιημένου ψαριού από την Τουρκία - ΛΑΡΙΣΑ | 14.09.2026 | 11:09
Ενημέρωση για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Εργαζομένων στο Γενικό Λάρισας-button για επιθέσεις σε εργαζόμενους(ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.09.2026 | 10:48
Τα καύσιμα «καίνε» τη Θεσσαλία-Από το χωράφι και τα φορτηγά μέχρι τα εργοστάσια και τις εξαγωγές
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.09.2026 | 09:37
Ισχυρό σήμα ανόδου σε βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτάρι, νέα επενδυτικά εργαλεία «ξυπνούν» τις αγροτικές επιχειρήσεις - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.09.2026 | 17:23
Τιμές αγροτικών προϊόντων: Πού κλείδωσαν βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτηρά - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2026 | 09:24
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από την ζωή 47χρονη μητέρα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.09.2026 | 11:06
Όταν η οικονομία στα διόδια γίνεται κίνδυνος για όλους με τις νταλίκες στους παραδρόμους της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2026 | 10:33
Από το ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο: Τι απέμεινε από τη φοιτητούπολη της Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 13.09.2026 | 17:08
Αλλαγή του καιρού: Τι είναι το «Mediterranean tropical-like cyclone» που κινείται προς την Ελλάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.09.2026 | 21:16
Σε εξέλιξη ο αλωνισμός καλαμποκιού, προβληματισμός παραγωγών με τις χαμηλές τιμές και το μεγάλο κόστος - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2026 | 09:46
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed