ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ακόμα και 20 ευρώ το στρέμμα θα μπορούσαν να πληρωθούν κριθάρι και μαλακό σιτάρι ως συνδεδεμένη το 2023
Διπλάσια ενίσχυση απ’ αυτή που αρχικά έχει προβλεφθεί

Διπλάσια ενίσχυση απ’ αυτή που αρχικά έχει προβλεφθεί, ενδέχεται να εισπράξουν οι καλλιεργητές που θα επιλέξουν κριθάρι και μαλακό σιτάρι την προσεχή καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς και στελεχών με εμπειρία στον κλάδο των εισροών. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που με βάση τη νέα ΚΑΠ, οι δύο καλλιέργειες εντάσσονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τα στέμματα που θα καλλιεργηθούν. Με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, δύσκολα χιλιάδες καλλιεργητές θα μετακινηθούν στις δύο αυτές καλλιέργειες, ακολουθώντας το μονοπάτι το πιστοποιημένου σπόρου και μάλιστα στην θεσμική του εκδοχή, δηλαδή των 18 κιλών το στρέμμα (καρτελάκι).
Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το φθινόπωρο, δεν θα καλλιεργηθούν με πιστοποιημένο κριθάρι ή μαλακό σιτάρι, ούτε τα μισά στρέμματα απ’ αυτά που έχουν προβλεφθεί στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ. Άρα το στρεμματικό πριμ που θα ισχύσει με βάση τη διαίρεση (προβλεπόμενο συνολικό ποσό δια τα στρέμματα), μπορεί να φθάσει και το διπλάσιο, ήτοι περί τα 20 ευρώ το στρέμμα.
Όπως αναφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς και οι δύο καλλιέργειες καθώς είναι καινούργιες στο καθεστώς, οι καλλιεργητές θέλουν το χρόνο τους ώστε να δουν το όφελος.
Συγκεκριμένα, στο μεν μαλακό σιτάρι εκτιμάται ότι μόλις σε ένα 5% των στρεμμάτων γίνεται σήμερα χρήση πιστοποιημένου σπόρου. Οπότε από τα 580.000 στρέμματα πάνω στο οποίο έχει υπολογιστεί το 10ευρω ενίσχυσης (το 64% των συνολικών στρεμμάτων), γύρω στα 200.000 θα είναι εκείνα σε πρώτη φάση που θα εξασφαλίσουν το καρτελάκι.
Στην περίπτωση τώρα του κριθαριού το ποσοσό είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθώς το βυνοποιήσιμο (το 15% των εκτάσεων) το οποίο στηρίζεται σε συμβόλαια φυτεύεται σχεδόν στο 100% με πιστοποιημένο σπόρο. Αντίθετα το κτηνοτροφικό το οποίο σε μεγάλο βαθμό παράγεται από κτηνοτρόφους για ιδιοκατανάλωση, ο σπόρος που μπαίνει είναι κατά βάση των παραγωγών.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της νέας ΚΑΠ:
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Μαλακού Σιταριού
Η ενίσχυση καταβάλλεται ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης που καλύπτεται με την αντίστοιχη καλλιέργεια, εφόσον η σπορά έχει γίνει με τουλάχιστον 18 κιλά/στρέμμα πιστοποιημένο σπόρο. Ως προς την προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης και τη μέθοδο υπολογισμού ισχύει ό,τι και στο σκληρό σιτάρι, δηλαδή 100 ευρώ/εκτάριο για χρήση πιστοποιημένου σπόρου ή 10 ευρώ/στρέμμα.Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 582.400 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 64% της δηλούμενης έκτασης μαλακού σιταριού (Μέσος Όρος της περιόδου 2016- 2020, στοιχεία του ΟΣΔΕ). Επομένως, ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είνα 5.824.000 ευρώ για κάθε έτος και ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 είναι 29.120.000 ευρώ.
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Κριθαριού
Η ενίσχυση καταβάλλεται ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης που καλύπτεται με την αντίστοιχη καλλιέργεια, εφόσον η σπορά έχει γίνει με τουλάχιστον 18 κιλά/στρέμμα πιστοποιημένο σπόρο. Ως προς την προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης και τη μέθοδο υπολογισμού ισχύει ό,τι και στο σκληρό σιτάρι, δηλαδή 100 ευρώ/εκτάριο για χρήση πιστοποιημένου σπόρου ή 10 ευρώ/στρέμμα. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 832.000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 64% της δηλούμενης έκτασης μαλακού σιταριού (Μέσος Όρος της περιόδου 2016- 2020, στοιχεία του ΟΣΔΕ). Επομένως, ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 8.320.000 ευρώ για κάθε έτος και ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 είναι 41.600.000 ευρώ.
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 22:36
Ο ΑΣΚ νίκησε τον Προμηθέα και παρέμεινε στη Basket League για 5η σεζόν! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 20:52
Δρόμος «παγίδα» για οδηγούς και οχήματα η σύνδεση Πασχαλίτσας – Σταυρού Φαρσάλων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 20:41
Κεφαλονιά: Η προφυλάκιση των τριών είναι μόνο η αρχή – Πρόσωπο κλειδί ο 66χρονος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 20:35
Με κτηνιατρικό πιστοποιητικό οι εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ, λόγω αφθώδους πυρετού - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 20:20
Προσωπική κόντρα δύο γυναικών γιατρών πίσω από την fake νοσηλεύτρια που κατήγγειλε ότι η Μυρτώ πέθανε αβοήθητη στο νοσοκομείο - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 20:05
Τροχαίο στη Λιοσίων: Μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 19:58
Επιτυχές χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» - Είχε ειλεό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 19:45
Νέα ήττα για την ΑΕΛ 3-2 από τον Ατρόμητο που τα έδωσε όλα αλλά... μπαίνει σε περιπέτειες
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 11:17
Λαρισαίος ο 66χρονος που έστειλε λεφτά στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ; Ο πατέρας της τον χαρακτηρίζει εγκέφαλο του κυκλώματος - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 17:56
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη επισκέφτηκε το ΙΑΣΩ στη Λάρισα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας- πλέον νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 11:43 | video
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα- παρουσία Χρ. Δήμα η τελετή των εγκαινίων (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 10:56
Τακούδης: Βροχές και τις επόμενες ημέρες ευεργετικές για καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 20:14
Εορταστικό κλίμα με εκατοντάδες πιστούς στη λειτουργία της Ζωοδόχου πηγής στα Ταμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 09:59
Αναπτερώνονται οι ελπίδες αγροτών των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου που είχαν θέμα με τα φερτά υλικά του Ντάνιελ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed