ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Washington Post: Το «Greek Watergate» αναστατώνει την κυβέρνηση
Η εφημερίδα που αποκαλυψε το σκάνδαλο με το Νίξον

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους» σημειώνει η εφημερίδα
Στην υπόθεση των υποκλοπών κάνει αναφορά με ρεπορτάζ της και η αμερικανική Washington Post. Η εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate στις ΗΠΑ, σε δημοσίευμα της για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, υιοθετεί στον τίτλο της τον χαρακτηρισμό ελληνικού πολιτικού κόμματος, μιλώντας για «ελληνικό Watergate».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, «οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έλαβε γνώση του περιστατικού και χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «πολιτικά απαράδεκτες»».

Το ελληνικό Watergate
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η αναταραχή, την οποία ένα πολιτικό κόμμα ανέφερε ως «ελληνικό Watergate», έχει ήδη αναγκάσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Το κοινοβούλιο διακόπτει τις καλοκαιρινές διακοπές του και η eλληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε έρευνα, αναφέροντας σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η ιδιωτική ζωή του ατόμου είναι «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας».
Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας: «αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος», είπε ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό διάγγελμα το οποίο απηύθυνε προς το έθνος. «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ»».
Η αρχή του σκανδάλου
Η Washington Post υπογραμμίζει ότι «το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ενημέρωσε για απόπειρα χακαρίσματος στο τηλέφωνό του μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Predator».
Σημειώνει δε ότι «ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι επικοινώνησε με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας αφού έλαβε ένα ύποπτο μήνυμα στο τηλέφωνό του. Σε δήλωση του την Παρασκευή, είπε ότι αργότερα έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του για ένα τρίμηνο το 2021, όταν έκανε εκστρατεία για την ηγεσία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ». «Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το Associated Press».
Η δέσμευση Μητσοτάκη
«Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς διαφάνειας της ΕΥΠ. Η υπηρεσία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να εγκρίνεται από εισαγγελέα» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει η Washington Post «νωρίτερα φέτος, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι υπέβαλαν παρόμοιες καταγγελίες για παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον Μάρτιο να διερευνήσει τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, μεταξύ άλλων και εναντίον πολιτών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «το Predator αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια start-up από τη Βόρεια Μακεδονία που αγοράστηκε από τον πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρηματία του Ισραήλ, Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO του Ισραήλ και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου».
Αν εντοπιστεί μία περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν και άλλες
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δανείζουν νομιμότητα σε πωλητές [λογισμικού παρακολούθησης] — εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις πωλήσεις σε καταχραστές», δήλωσε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στην ερευνητική ομάδα Citizen Lab στο Munk School of Global Affairs and Public Policy του Πανεπιστημίου του Τορόντο» σημειώνει το δημοσίευμα.
Και καταλήγει αναφέροντας «είναι χαρακτηριστικό οι αποκαλύψεις κατάχρησης spyware να αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο μοτίβο, είπε ο Railton. «Αν υπάρχει μία περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν και πολλές περισσότερες, είπε».
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 13:56
Στη Λάρισα το διήμερο 19-20 Μαρτίου το Allwyn Final-4 του Κυπέλλου ανδρών - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 13:34
Ξεκίνησε το τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για την προσαρμογή της Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 13:16
Ζ. Τσώλης: Λύση για την ακρίβεια στα καύσιμα η μείωση του ΦΠΑ (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:55
Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το «μπάζωμα»-Κυβερνητικό στέλεχος «δείχνει» ο Αγοραστός - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:50
Β. Κόκκαλης ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την ευλογιά, ο αφθώδης πυρετός θα «ξεπαστρέψει» οριστικά και αμετάκλητα την κτηνοτροφία; - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΕΛΛΑΔΑ | 18.03.2026 | 12:06
Εξάρθρωσαν νέα συμμορία εκμετάλλευσης αλλοδαπών -Ζευγάρι από την Κρήτη οι αρχηγοί, είχαν ιδιωτικό ΚΕΠ-βιτρίνα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:02
Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών η Αγορίτσα Κανέλα
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 09:49
Οι 62 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν στην Καρδίτσα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 09:22
Η καταγγελία για απάτη 710.000 ευρώ σε βάρος βιομήχανου από την οικογένεια Ρομά – Η κατάθεση της κόρης του, πρώην βουλευτή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:29
Πραγματικό εργοτάξιο η πόλη της Λάρισας - Σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 09:24
Τρίκαλα: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Αργυρώ Μιχαλάκη – «Έφυγε» σε ηλικία 27 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 14:16
Η σταυροδοσία για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα ανά δήμο (Ονόματα- ψήφοι) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 16:22
Ισόβια ο 22χρονος μητροκτόνος της Λάρισας -Καμία αντίδραση στο άκουσμα της απόφασης (video)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed