ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Πρωτοφανής ξηρασία στη Γαλλία -καταστροφές στη γεωργία, πόλεις ξεμένουν από πόσιμο νερό
Μονάδα κρίσεων για να συντονίσει έκτακτα μέτρα

Στην ενεργοποίηση της μονάδες εκτάκτων κρίσεων προχώρησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν με στόχο την αντιμετώπιση της χειρότερης στην ιστορία ξηρασίας που πλήττει την χώρα. Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθούν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης νερού και την βελτίωση των αποθεμάτων.
«Η μοναδική ξηρασία που αντιμετωπίζουμε τώρα έχει στερήσει μεγάλο αριθμό κοινοτήτων από αποθέματα νερού, κάτι που είναι τραγωδία για τους αγρότες μας, τα οικοσυστήματα και για την βιοποικιλότητα» ανάφερε χαρακτηριστικά το πρωθυπουργικό ανακοινωθέν. «Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια ιστορική κατάσταση, η πρωθυπουργός αποφάσισε να ενεργοποιήσει την διυπουργική μονάδα κρίσεων και καλεί όλους τους πολίτες να συντηρήσουν τα αποθέματα μας σε νερό».
Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός και ο πιο ξηρός μήνας που έχει καταγράψει η χώρα από το 1959. Το σκηνικό αυτό συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν πως η ξηρασία θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες. Τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος κινούνται κατά 85% χαμηλότερα από το φυσιολογικό, των προηγούμενων τριάντα χρόνων.
Η μονάδα κρίσεων θα αναλάβει τον συντονισμό των αποθεμάτων στις περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και θα παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της ξηρασίας, τόσο στην γεωργία όσο και στην ενεργειακή παραγωγή, καθώς ήδη μεγάλος αριθμός πυρηνικών μονάδων έχει μπει εκτός λειτουργίας, λόγω προβλημάτων στην ψύξη των αντιδραστήρων.

Σε κατάσταση κρίσης 62 από τα 93 διαμερίσματα
Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει συνεχόμενους καύσωνες και παρατεταμένη ξηρασία, η κυβέρνηση έχει ήδη αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση νερού σε 93 από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής Γαλλίας και Κορσικής. Από τα διαμερίσματα αυτά, τα 62 έχουν τεθεί σε κατάσταση κρίσης.
Μάλιστα, όπως εξήγησαν κυβερνητικά στελέχη σήμερα, πάνω από 100 πόλεις σε όλη την χώρα δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό, οπότε κρίθηκε πως χρειάζονται άμεσα νέα μέτρα με προτεραιότητα την υγειονομική ασφάλεια και την διασφάλιση πόσιμου νερού.
Οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν σήμερα σε περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικό πρόβλημα προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.
Και οικονομική καταστροφή
Αν και η ασφάλεια των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα, τεράστια είναι η ζημιά που θα παρουσιάσει ο αγροτικός τομέας και μάλιστα σε ένα διάστημα που οι τιμές των commodities βρίσκονται στα ύψη και παραμένει ζωντανή η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ήδη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Γεωργίας, η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι μειωμένη κατά 19% λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού.
Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας έχει πυροδοτήσει φέτος και αυξημένο αριθμό πυρκαγιών, με χιλιάδες εκτάρια δασών, αλλά και καλλιέργειες, να έχουν καταστραφεί.
- ΕΛΛΑΔΑ | 08.01.2026 | 13:48
Φρίκη στην Κρήτη: Πατέρας κακοποιούσε τις κόρες του - Άφησε τη μία έγκυο - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 13:37
Έκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη οι αγρότες και καίνε άχυρα στην είσοδο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 11:31
Ξεκίνησαν τα τρακτερ από το μπλόκο Νίκαιας για τον αποκλεισμό των σηράγγων στα Τέμπη (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 08.01.2026 | 11:20
Αργυρόπουλος: στις 2 Ιανουαρίου στον Βόλο είχαμε ΡΜ 10 στα 759 και ΡΜ 2,5 στα 490,12 με 16 φορές πάνω από το όριο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 10:37
Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για γρίπη: Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης να το πράξουν τώρα - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 08.01.2026 | 09:50
Ασύλληπτα νούμερα για τον «Καποδίστρια» του Σμαραγδή - Στα 5.000.000 ευρώ τα έσοδα - ΕΛΛΑΔΑ | 08.01.2026 | 09:45
Πλαταμώνας: Δώρο ζωής σε πέντε ανθρώπους από 50χρονο - ΒΟΛΟΣ | 08.01.2026 | 09:45
Βόλος: Νεαρός κυκλοφορούσε γυμνός στο κέντρο της πόλης «τραβώντας» πάνω του τα βλέμματα των περαστικών
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 10:37
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 19:01
Κλιμάκωση με κλείσιμο των Τεμπών η απάντηση του μπλόκου της Νίκαιας-ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:41
Σοκ στην Αγιά… Θάνατος 32χρονου σε τροχαίο στη θέση «Φονιάς» στον δρόμο για Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 10:47
Μαρουσάκης: Το επόμενο διάστημα έρχεται βαθύς χειμώνας, πιθανά τα χιόνια ως τη θάλασσα -Δείτε την πρόγνωση - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:44
Ατέλειωτη θλίψη και ανείπωτος θρήνος σε Αγιά και Μελίβοια για τον θάνατο του Κώστα Μαχμουντέ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 18:44
Κλιμάκωση με 48ωρο αποκλεισμών και πανελλαδική διάσκεψη το σαββατοκύριακο εισηγούνται μπλόκα Νίκαιας και Ε-65 - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:53
Διήμερο «λουκέτο» στις λαϊκές αγορές της Λάρισας σήμερα και αύριο (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.01.2026 | 19:17
Αγρότες: 18 μπλόκα και σύλλογοι ζητούν διάλογο με τον πρωθυπουργό -Έστειλαν επιστολή στον Κ. Τσιάρα


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed