ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το ουκρανικό καλαμπόκι κρατάει σε «ομηρία» και το ελληνικό ενσίρωμα
Πρώτη φορά καταγράφονται τέτοιες διακυμάνσεις στην τιμή

Πρώτη φορά καταγράφονται τέτοιες διακυμάνσεις στην τιμή με την οποία διατίθενται τα ενσιρώματα καλαμποκιού στην εγχώρια αγορά, εξέλιξη η οποία αποδίδεται έως ένα βαθμό στο κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργεί η αργή απελευθέρωση των ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
.Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως υπήρξαν κάποια σημάδια κινητικότητας στην ελληνική αγορά η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να… ψάχνεται ως προς την εμπορική πολιτική που θα ισχύσει κατά τη διάρκεια των κοπών.Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά το μεγάλο εύρος τιμών, στις πρώτες εμπορικές πράξεις της σεζόν, που κυμαίνεται από τα 5,5 λεπτά το κιλό και φαίνεται να φτάνει έως και τα 10 λεπτά το κιλό, με τη σχετική πληροφορία να έρχεται από την περιοχή της Πρέβεζας.
Με τις πρώτες κοπές να αναμένονται από ημέρα σε ημέρα όλα δείχνουν ότι η αγορά οδηγείται σε ένα σκληρό «μπρά ντε φερ» διαπραγμάτευσης μεταξύ παραγωγών ενσιρώματος και των καταναλωτών του προϊόντος.
«Οι κτηνοτρόφοι εμφανίστηκαν στην πιάτσα τις τελευταίες ημέρες και προσφέρουν μια τιμή στα 6,5 λεπτά το κιλό. Σε αυτά τα επίπεδα, όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στην επιλογή της ενσίρωσης, γιατί το κόστος καλλιέργειας φέτος εκτοξεύτηκε, ιδίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Μπότας, από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, μια καλή τιμή φέτος που θα είχε και τον μανδύα της «δικαιοσύνης», κρατώντας ευχαριστημένο τόσο τον παραγωγό, όσο και τον κτηνοτρόφο, θα ήταν τα 7- 7,5 λεπτά το κιλό. «Σε άλλη περίπτωση είναι προτιμότερο να τα κρατήσουμε για σπυρί με την προσδοκία, μάλιστα, να συνεχιστεί η καλή πορεία που διαγράφει το καλαμπόκι στις διεθνείς αγορές και να απολαύσουμε υψηλότερες τιμές προσεχώς, καθώς είδαμε πως οι εξαγωγές από την Ουκρανία, εν τέλει θα είναι προβληματικές, παρά τη συμφωνία με τη Ρωσία», μας εξήγησε.
Παρόμοια επιχειρηματολογία αναπτύσσει και ο Γιώργος Αλμπάνης, από την περιοχή των χωριών του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. «Σήμερα η αγορά αναζητά προσανατολισμό. Ο ένας λέει αυτό και ο άλλος εκείνο. Με δεδομένο όμως ότι η τιμή στο καλαμπόκι είναι στα 35 λεπτά το κιλό, με τη σχετική αναγωγή το ενσίρωμα θα πρέπει να πωληθεί τουλάχιστον στα 7 λεπτά το κιλό, για να γίνει δίκαιη κατανομή, γιατί καταλαβαίνω ότι ζορίζονται οι κτηνοτρόφοι, αλλά πρέπει να είμαι και εγώ βιώσιμος για να καλλιεργήσω και του χρόνου», αναφέρει ο κ. Αλμπάνης. Ο ίδιος μας είπε, πάντως, πως ήδη στην περιοχή του Λαγκαδά έχουν κλειστεί κάποια χωράφια με 7,2 και 7,3 λεπτά το κιλό, ενώ βλέπει περαιτέρω άνοδο στα όψιμα χωράφια, διότι τα καλαμπόκια φέτος είναι λιγότερα.
Στην περιοχή της Νέας Τυρολόης των Σερρών, όπως μας πληροφόρησε ο Κυριάκος Νεραντζής, τα ενσιρώματα που προορίζονται για εκτροφές ζώων πωλούνται πιάνουν έως και 7-8 λεπτά το κιλό, ενώ ο παραγωγός Γιώργος Κούτλας από την Αλιστράτη ανέφερε πως τοπικά πωλείται το ενσίρωμα με 6 λεπτά το κιλό. Ο Τραϊανός Τερζής από τον Α.Σ. Πέλλας, εξάλλου, σημειώνει πως οι κοπές θα αρχίσουν στην περιοχή από το επόμενο Σαββατοκύριακο και αυτό που ακούγεται ως προς την τιμή, είναι για 7 λεπτά το κιλό, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή της Πρέβεζας γίνονται συζητήσεις για 10 λεπτά το κιλό.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.02.2026 | 23:04
Η μαφία του χαλκού χτύπησε μετασχηματιστές στο Μακρυχώρι Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 28.02.2026 | 22:52
«Ο Χαμενεΐ είναι νεκρός και η σορός του βρέθηκε», λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι -Εδειξαν φωτό στον Νετανιάχου και τον Τραμπ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 22:07
Αδιανόητο ρεκόρ από τον Μανόλο Καραλή με άλμα στα 6.17!!! - έγινε το Νο. 2 στον κόσμο όλων των εποχών (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 21:19
Ασύλληπτο ρεκόρ από τον Καραλή με άλμα στα 6.17!!! - ΕΛΛΑΔΑ | 28.02.2026 | 20:08
Τραγωδία στον Κολωνό: Εντοπίστηκε νεκρή έγκυος γυναίκα με χτύπημα στο κεφάλι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 19:17
Βαριά ήττα για την ΑΕΛ από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (3-0) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 19:10
Κ. Τέλιος: Οι αγρότες της Καρδίτσας έβαλαν και στέβια και σαλιγκάρια και πιπεριές αλλά ...(video) - ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 18:53
Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε μέσα στον Κραυσίδωνα στον Βόλο
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 10:59
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από τη Λάρισα στο νέο Κοιμητήριο (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 18:53
Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε μέσα στον Κραυσίδωνα στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 11:53
Βουβός πόνος και θλίψη από τους συγγενείς σήμερα τρία χρόνια μετά στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 19:10
Κ. Τέλιος: Οι αγρότες της Καρδίτσας έβαλαν και στέβια και σαλιγκάρια και πιπεριές αλλά ...(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 12:10
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 14:31
Ο Βόλος ζήτησε δικαιοσύνη για τα Τέμπη- ογκώδης συγκέντρωση στην παραλία και πορεία στο κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 13:30
Δυναμικό συλλαλητήριο στη Λάρισα για τα Τέμπη: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε»…(ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 17:31
«Ο πόνος έχει γίνει οργή- Η δικαιοσύνη θα έρθει» τόνισε ο Δημήτρης Πλακιάς στο τρισάγιο στα Τέμπη (ΦΩΤΟ+video)




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed