ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ε. Λιακούλη: «Σβήνουν» οι παράκτιοι αλιείς του νομού μας …»
Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό

Ε. Λιακούλη: «Σβήνουν» οι παράκτιοι αλιείς του νομού μας …»
Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν οι παράκτιοι αλιείς της χώρας εξαιτίας της έξαρσης του φαινομένου του βλεννώδους φυτοπλαγκτού που πλήττει της θάλασσες της χώρας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Αναλυτικά,στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:
«Οι παράκτιοι αλιείς αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού αλιευτικού στόλου της χώρας και καλύπτουν το 60% των θέσεων εργασίας του κλάδου, αποτελώντας, έτσι, μία από τις κρισιμότερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, από τις οποίες οι παράκτιες περιοχές παρουσιάζουν ισχυρή εξάρτηση.
Την τελευταία διετία, λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και της παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας, οι αλιείς της χώρας βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Η περιορισμένη έως μηδενική εμπορικότητα των προϊόντων τους, σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά έξοδα για τα καύσιμα, την επισκευή και τη διαρκή συντήρηση των αλιευτικών εργαλείων τους, για την απόδοση ΦΠΑ και τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγούν τον αλιευτικό κλάδο στην εξαφάνιση. Μάλιστα, η κλιματική κρίση που απειλεί και τη χώρα μας, έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω την καθημερινότητα των αλιέων.
Μέσα στις δυσμενείς αυτές συνθήκες των πολλαπλών κρίσεων, μια νέα μορφή κρίσης ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο. Η επονομαζόμενη «αρρώστια της θάλασσας» από το φυτοπλαγκτόν , υφίσταται εδώ και μία επταετία, ωστόσο, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τους αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης, μέσω αποζημιώσεων στον πληττόμενο κλάδο.
Ειδικότερα, η βλεννώδης ουσία του φυτοπλαγκτόν παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια στις θάλασσες της πατρίδας μας, με ιδιαίτερο φορτίο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες που καθιστούσαν κι εξακολουθούν να καθιστούν σε αρκετές ακόμη περιοχές, αδύνατη κάθε αλιευτική δραστηριότητα και προσπάθεια.
Από την πλευρά της, η Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδας, ζητά να αποζημιωθούν οι παράκτιοι αλιείς λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που υφίσταται ο κλάδος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως άλλωστε συμβαίνει για τις λοιπές επιχειρήσεις που πλήττονται, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Στο νομό Λάρισας, οι παράκτιοι αλιείς βρίσκονται στην ίδια τραγική θέση και κάνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης .
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να χορηγήσει άμεσα την αναγκαία οριζόντια οικονομική αποζημίωση, στους παράκτιους αλιείς, άλλως να ενισχύσει τον κλάδο μέσω του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων (de minimis)».
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.05.2026 | 16:54
Μητσοτάκης για την ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Τι να πω για το όνομα, φαντάζομαι το ΕΑΜ το άφησε στον κ. Πολάκη - ΕΛΛΑΔΑ | 27.05.2026 | 16:24
Ο Τραϊανός Δέλλας στον σπαρακτικό επικήδειό του για την Γωγώ Μαστροκώστα:«Ήθελα μόνο να σε φροντίζω» - ΕΛΛΑΔΑ | 27.05.2026 | 16:12
Τραγωδία στις Σέρρες: Νεκρό μέσα σε αρδευτικό κανάλι εντοπίστηκε 7χρονο αγοράκι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 14:33
Δεν πέρασε η αναδιάρθρωση, αποχωρεί η διοίκηση της ΑΕΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 14:30
Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη – «Σπουδάζαμε τα παιδιά μας και μας τα φέρατε σε φέρετρα», φώναξε ο Πλακιάς - ΕΛΛΑΔΑ | 27.05.2026 | 14:24
«Βόμβα» στον ΑΣΕΠ: Βιομηχανία πλαστών πιστοποιητικών - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 14:16
Β. Κόκκαλης: Το Κτηματολόγιο αφήνει εκατοντάδες πολίτες στον αέρα με τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.05.2026 | 13:46
Επιστολή Δ. Κουρέτα προς Μ. Σχοινά: Άμεση ανάγκη παρέμβασης για τις λανθασμένες δεσμεύσεις αγροτεμαχίων από το Monitoring
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 11:19
Θλίψη στη Λάρισα: 58χρονη έφυγε από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 16:23
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Δήμο Τεμπών: Νεκρός σε τροχαίο 15χρονος μοτοσικλετιστής - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 08:23
Θρήνος στο Ελευθέριο για το θάνατο του 15χρονου Στέλιου Αράπη σε τροχαίο-σήμερα η κηδεία του - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 21:52
Τύρναβος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά επιδόματα – Εμπλέκονται 40 άτομα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 05:45
Μαζί με το ΟΣΔΕ στα μέσα Ιουνίου αιτήσεις για το πριμ άνθρακα 31,7 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, 70,4 στη βιομηχανική ντομάτα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 09:46
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Λίβυου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed