ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μετά το βαμβάκι μικρή πτώση και στην τιμή του σίτου- καταλύτης η Ορεστιάδα
Υπό πίεση βρίσκονται οι τιμές σκληρού σίτου σε Γαλλία και Καναδά

Το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου η τιμή για το ποιοτικό γαλλικό σκληρό σιτάρι υποχώρησε κατά 15 ευρώ ο τόνος στα 485 ευρώ, ενώ η τιμή για την πρώτη ποιότητα καναδικού σίτου παραδοτέου στην Ιταλία υποχώρησε στα 540 ευρώ ο τόνος, γράφοντας απώλειες 24,80 ευρώ σε μια εβδομάδα. Σε αυτήν την περίοδο, μύλοι στην Ελλάδα κλείνουν καναδικό σιτάρι νούμερο 2 με 14% πρωτεΐνη με 594 δολάρια ο τόνος (578 ευρώ) για παράδοση στον μύλο τον προσεχή Οκτώβριο.
Για τα ελληνικά σιτάρια, η αγορά δείχνει να έχει κάνει μια μικρή κοιλιά της τάξης του ενός με δύο λεπτών το κιλό, ενώ για τις χαμηλές κατηγορίες ακούγονται και τα 45 λεπτά. Όπως μεταφέρει πάντως άνθρωπος με δυναμική παρουσία στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, «τα καλά σκληρά όλοι τα χτυπάνε και είναι λίγα» σε μια ισορροπία που επιτρέπει προς το παρόν τη διατήρηση της τιμής παραγωγού στη ζώνη των 50 λεπτών το κιλό.
Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη από τον διαγωνισμό που έχει ανακοινώσει η ΕΑΣ Ορεστιάδας η οποία βγάζει, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, προς πώληση 22.000 τόνους σκληρού και άλλους 1.500 τόνους μαλακού σιταριού, φετινής εσοδείας.
Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η δραστήρια οργάνωση διενεργεί ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο κι ευελπιστεί πως θα καταφέρει να αποσπάσει μια τιμή, που θα συνιστά σημείο αναφοράς τόσο για το σκληρό, όσο και για το μαλακό σιτάρι.
«Υπάρχει κινητικότητα από το εμπόριο και έχουν δείξει ενδιαφέρον και για τη λήψη των απαραίτητων δειγμάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητά του», επισήμανε στο Agronews ο υπεύθυνος συγκέντρωσης σιτηρών της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Στέλιος Τσακίρης, συμπληρώνοντας πως «συνήθως στους ανοικτούς διαγωνισμούς που οργανώνουμε, έρχονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου για το σκληρό στάρι, ενώ για το μαλακό υπάρχουν προσφορές και από τοπικούς εμπόρους».
Για το πού μπορεί να ανέβει ο πήχης της τιμής, ο συνομιλητής μας δεν θέλησε να προκαταλάβει τη διαδικασία, επιδεικνύοντας τη σοβαρότητα που πρέπει να ακολουθεί έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό αυτού του επιπέδου, λίγες ημέρες πριν εξελιχθεί. «Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, καλοδεχούμενη», ανέφερε και έσπευσε να υπενθυμίσει με νόημα πως «εάν οι προσφορές που θα λάβουμε δεν μας ικανοποιούν, έχουμε το δικαίωμα να τον επαναλάβουμε όταν κρίνουμε πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το συμφέρον των παραγωγών που εκπροσωπούμε».
Προκειμένου να συγκεντρωθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες σιτηρών, η ΕΑΣ Ορεστιάδας συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου. Φέτος, πάντως, η σοδειά ήταν μέτρια και οι αποδόσεις χαμηλότερες από τις αντίστοιχες πέρυσι. «Κατά μέσο όρο μιλάμε για κάτι μεταξύ 350 και λίγο κάτω από 400 κιλά το στρέμμα», εξηγεί ο κ. Τσακίρης και διευκρινίζει πως «οι μειωμένες αποδόσεις οφείλονται στις παγωνιές που καταγράφηκαν προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οι οποίες δεν επέτρεψαν στα στάρια να αδελφώσουν καλά, ενώ βέβαια, είχαμε και κατά τόπους ορισμένες ζημίες από τις χαλαζοπτώσεις πριν τη συγκομιδή».
Παραδοσιακά η ΕΑΣ Ορεστιάδας χρησιμοποιεί το μοντέλο των ανοικτών διαγωνισμών για να εκποιεί τις ποσότητες σίτου που συγκεντρώνει. Πέρυσι, για παράδειγμα, εκποιήθηκαν 25.000 τόνοι σκληρού σταριού με 31 λεπτά το κιλό, αρκετά υψηλότερα από ό,τι πήρε η αγορά των μεμονωμένων παραγωγών και 4.000 τόνους μαλακού σίτου με περίπου 20 λεπτά το κιλό.
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 20:19
Διάλεξη επιφανών επιγραφολόγων για το ποιοι ήταν οι θεατές του αρχαίου θεάτρου Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 20:17
Λάρισα: Εκδήλωση με θέμα «Νερό – Κλιματική Κρίση – Γεωπολιτική» - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 20:13
Ποινικές διώξεις σε 7 μέλη της νέας συμμορίας της Κρήτης για τη διακίνηση ναρκωτικών - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 19:52
Μαζική δηλητηρίαση ζώων στον Αλμυρό Μαγνησίας - ΔΙΕΘΝΗ | 22.05.2026 | 19:40
Διαρροές – εκπλήξεις: Χωρίς «γκρίζες ζώνες» και τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα» το νομοθέτημα της Τουρκίας - ΔΙΕΘΝΗ | 22.05.2026 | 19:29
Καιρός: Το Ελ Νίνιο τρομάζει επιστήμονες- Το 2026 μπορεί να φέρει ένα από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.05.2026 | 19:18
FAO: Προ των πυλών παγκόσμια κρίση ακρίβειας στα τρόφιμα – «Ο χρόνος τελειώνει» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 17:06
Κωστής Χατζηδάκης: Στο τραπέζι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο για τη σωτηρία της Θεσσαλίας
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.05.2026 | 14:11
Στο «κόκκινο» οι εξελίξεις στην ΑΕΛ Novibet: Οι νέοι ενδιαφερόμενοι και το «πράσινο φως» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 12:06
Ανάστατοι οι αγρότες της Λάρισας- το monitoring πετά εκτός επιδοτήσεων το 90% των οσπρίων (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 09:52
Θλίψη στην Ελασσόνα: Έφυγε από τη ζωή 51χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 12:52
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.05.2026 | 13:41
Καιρός: Προειδοποίηση των Ιταλών μετεωρολόγων για την Ελλάδα - «Προσέξτε τις επόμενες ώρες» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 18:22
Σοκαριστική έρευνα: 529 άτομα ανά 100.000 κατοίκους στη Θεσσαλία με Πάρκινσον-αιτία νερό, υπέδαφος, φυτοφάρμακα (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 11:50
Καιρός: «Τα χειρότερα έρχονται τις επόμενες ώρες» - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για 6 περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 10:46
Καιρός: Χαλάζι, καταιγίδες και κεραυνοί - Πότε έρχεται νέο δύσκολο 48ώρο







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed